IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизеловите автомобили убиват 10 000 европейци годишно

Вредните емисии взимат най-много жертви в Италия, Германия и Франция

Дизеловите автомобили убиват 10 000 европейци годишно

Изхвърленият от автомобилите с дизелови двигатели азотен диоксид всяка година води до преждевременната смърт на 10 000 жители на дъжави от ЕС. Половината от тези случаи се дължат на нивата на емисиите, които превишават установените норми.

Дизеловите автомобили убиват 10 000 европейци годишно

Това твърди доклад на експерти от Междунаародния институт за системен анализ, публикуван в изданието Environmental Research Letters. Според него, дизеловите превозни средства образуват по-голямо количество твърди частици, които при попадане в дихателните пътища предизвикват болести на белите дробове и на сърдечно-съдовата система.

"Ако нивата на вредни емисии при дизеловите автомобили бяха същите, каквито са при бензиновите, то щяха да бъдат избегнати около 7500 случая на преждевременна смърт", твърди един от авторите на проучването Йенс Боркен-Клефелд.

Според изследвователите, най-много смъртни случаи по тези причини има в Италия, Германия и Франция. Това се дължи на по-големия брой дизелови автомобили на глава от населението в тези държави. Съответно, на най-малък риск са подложени живеещите в Норвегия, Финландия и Кипър.

0 от 500
  • #41
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Айертон Сена ( преди 6 години )
    Ааа, да усфояваш е сладко. Дизелат дава економия и така печелиш пак. Умните хора са економични и знаят да печелят. Затова карът дизелови коли. Стига плюхте германците. Те толкова работи са измислили. И не само дизела.
  • #40
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И са кво?Искам статистика за умрели от цигариИскам статистика за умрели от печки на твърда горивоИскам статистика за умрели от канцерогенното барбекюДа продължавам ли?Поредните тъпни...някакви хора усвояващи някакви пари
  • #39
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Разбрал Не разбрал, биели шута!В новината се казва, че молят всички които нямат възможност да зареждат електромобилите си в къщи, да изчакат малко за да се изгради зарядната инфраструктура. Разширяването на инфраструктурата ставало с 26% на година, броя на електромобилите се покачвал с по-голям процент, което от своя страна довело до недостиг на обществени зарядни станции.Да им имаме проблемите! До месец-два ще си изградят зарядната структура, но ние и след 10 години няма да ги стигнем
  • #38
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Mono ( преди 6 години )
    Норвежците бият шута на елчетата,защо ли?,ами четете:https://m.fakti.bg/technozone/260631-norvejcite-se-otkazvat-ot-elektromobilite
  • #37
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 6 години )
    Честито на всички почитатели на немските "свръхтехнологични" "премиуми". За съжаление канцерогенните им отрови ги дишаме всички, независимо от фенската принадлежност. А "високотрехнологичните" да не се помайват, ами да си закупят чисти съвременни технологии от японките производители, че не се диша вече от "високотехнологичните" им отрови.
  • #36
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Като сте заговорили за Екология, Аз не вярвам в глобалното затопляне. По-точно Не вярвам че хората са го причинили.Обаче твърдо вярвам, че само хората са виновни за мръсния въздух в градовете. Не са виновни кравите. Това повече или по-малко зелен ме прави? Еколог или не? Двигателите с вътрешно горене замърсяват градовете и не да има някой който да го отрече. Дори да захранване всички електромобили от тецове на въглища, въздухът в градовете ще стане по-чист.
  • #35
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Дошо ( преди 6 години )
    СОЦваген самоубива вурстовете, рено франсетата а в Италия всички!
  • #34
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Fermera ( преди 6 години )
    Имах впредвид производството на Биодизел който се влага в дизела
  • #33
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Fermera ( преди 6 години )
    Очаквайте скоро бройката да вдигне сериозно.Беше премахнато митото при внос на палмово масло и повечето производители в ЕС преминават на него.Така о дори да не ядете палма ще я вдишате.Всичко това е заради ниския акциз на дизела на база енергийно съдържание.
  • #32
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Статията отново е писана от някой невеж хетйтър. Последно какво убива хората, азотния диоксид или твърдите частици?