IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизеловите автомобили убиват 10 000 европейци годишно

Вредните емисии взимат най-много жертви в Италия, Германия и Франция

Дизеловите автомобили убиват 10 000 европейци годишно

Изхвърленият от автомобилите с дизелови двигатели азотен диоксид всяка година води до преждевременната смърт на 10 000 жители на дъжави от ЕС. Половината от тези случаи се дължат на нивата на емисиите, които превишават установените норми.

Дизеловите автомобили убиват 10 000 европейци годишно

Това твърди доклад на експерти от Междунаародния институт за системен анализ, публикуван в изданието Environmental Research Letters. Според него, дизеловите превозни средства образуват по-голямо количество твърди частици, които при попадане в дихателните пътища предизвикват болести на белите дробове и на сърдечно-съдовата система.

"Ако нивата на вредни емисии при дизеловите автомобили бяха същите, каквито са при бензиновите, то щяха да бъдат избегнати около 7500 случая на преждевременна смърт", твърди един от авторите на проучването Йенс Боркен-Клефелд.

Според изследвователите, най-много смъртни случаи по тези причини има в Италия, Германия и Франция. Това се дължи на по-големия брой дизелови автомобили на глава от населението в тези държави. Съответно, на най-малък риск са подложени живеещите в Норвегия, Финландия и Кипър.

0 от 500
  • #31
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Бъдещето ( преди 6 години )
    Забелязвате ли как повечето негативи относно зарядната инфраструктура, а не към самия електромобил? 500 километра не са никак малко, Стига да има къде всяка вечер да си включваш електромобила да допълни изразходената енергия. 15-те минути зареждане за 400 километра, не са никакъв проблем, стига да има къде да спреш да заредиш. За разлика от преди години, вече цените са само с двайсетина процента по-високи, което се компенсира от цената на горивото. Ех да имаше вече и втора употреба!
  • #30
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да ги направят ей сега, електричките с пробег колкото на дизела, да направят времето за зареждане, колкото да напълниш резервоара,да направят на сегашните бензиностанции местата, станции за зареждане, иии най - важното цената да я направят като на дизелка отивам и сменям колата.
  • #29
    5 rate up comment 0 rate down comment
    до пена ( преди 6 години )
    кравите отделят метан...https://***.youtube.com/watch?v=QlpiiMM2Vdg
  • #28
    12 rate up comment 0 rate down comment
    smm ( преди 6 години )
    А колко ли хора убиват алчността и глупостт?!?
  • #27
    3 rate up comment 7 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    "Вдигането на акцизите е марка която може да бъде предприета в бъдеще. На този етап ще има нулев ефект при избора на автомобил, защото няма алтернативен избор."И в момента газта е значително по-евтина и по-екологична алтернатива на нафтата! Аз въбоще не знам защо в България има ***, които карат на нафта!
  • #26
    5 rate up comment 3 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    "Добре де, слушаме толкова много за дизелите всеки вдига шум, реве,пишат се статии,а защо никой не говори за кравите и за техните газове? Това е най-големия замърсител......"Тц, кравите изпускат парникови газове но не и отровни такива! Прави разлика между мръсен въздух и CO2/метан, които изменят климата но не са отровни!
  • #25
    2 rate up comment 3 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    "пена - цената на всичко е обвързана с цената на горивата. Освен ако стоките магически не се появяват магазина."А това не означава ли, че всички сме съпричастни със проблема? Реално за да имаме със 1-2 стотинки по-ниски стоки в магазина (има и алтернативи на надтата но за сега са по-скъпи) умират хора натровени от мръсния въздух...
  • #24
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Е какъв им беше проблема на старите коли на газ за бедните. Хем евтини, хем екологично чисти, е да забранено е да се паркират на закрито, трябва да ходиш пеша до мола. Проблема е че и хора без пари, тръгнаха да карат стари мощни коли, които са много мръсни. А Глоф 4 1.6 на газ никак няма да навреди на природата примерно, е да няма да бяга като истинска кола, но за неплатежоспособни е идиална.
  • #23
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    пена, представи си нафта и бензин сега приблизително са 2лв. литър ако станат по 6лв. за литър ,колко коли ще се движат ???Да всичко ще поскъпне но си нямаш на представа това какъв тласък ще даде на водородни и ел коли
  • #22
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    пена , говоря за вдигане на цените поне с 200% на всички горива .... всички ДВГ замърсяват не само дизела