IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

31% ръст на българския пазар през юни

Само Хърватия, Литва и Румъния се развиват по-бързо от България през 2017

31% ръст на българския пазар през юни

Пазарът на нови автомобили в България е пораснал с над 31% през юни на годишна база, показва последната статистика на Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА). През шестия месец у нас са продадени 3206 автомобила, срещу 2440 за същия период на миналата година.

31% ръст на българския пазар през юни

Ръстът на българския пазар е един от най-големите в Европа, но все пак отстъпва на тези в Естония (33%), Литва (40%) и особено Румъния (47%, подсилен обаче и от влизането в сила на новата програма за финансово стимулиране).

Внушителните покачвания на изток са в рязък контраст със застоя на запад, където основните пазари отчитат или минимален ръст (Франция, 1.6%), или дори спад (Германия, -3.5%).

От началото на годината пазарът в ЕС е пораснал общо с 4.7% и с 8.21 млн. пласирани автомобила вече е много близо до резултатите от първото полугодие на 2007, последния предкризисен период.

В България за шестте месеца са продадени 14 749 нови автомобила, което е ръст от 19.3% в сравнение със същия период на 2016.

По-голям ръст в ЕС отчитат единствено Хърватия, Литва и Румъния.

Лидер по пазарен дял в Европа си остава Volkswagen с 10.8%, следван от Renault (8.9%), Ford (6.5%) и Opel (6.2%). Най-голямо увеличение на пазарния си дял са постигнали Suzuki и Toyota (по 14%), Seat (17%) и Alfa Romeo (34%). По-сериозен спад има при Mazda, Honda и най-вече при френската DS (-40%)
 

0 от 500
  • #3
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И аз искам да си взема една ново фордче като на снимките, ама като нема кинти, си карам стария фокус
  • #2
    7 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    DS умира, новата марка на PSA ще е единствената смислена марка в концерна... и тя е немска с (все още)собственик GM. Astra и Insignia са били винаги класи над съответните има френски аналози.Удариха кьоравото Тавариш Таварес и компания с тази покупка.
  • #1
    18 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Единият промил богати и обслужващият им персонал си сменя автопарка - голям праз. Тези продажби са направо смешни и жалки.