IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

31% ръст на българския пазар през юни

Само Хърватия, Литва и Румъния се развиват по-бързо от България през 2017

31% ръст на българския пазар през юни

Пазарът на нови автомобили в България е пораснал с над 31% през юни на годишна база, показва последната статистика на Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА). През шестия месец у нас са продадени 3206 автомобила, срещу 2440 за същия период на миналата година.

31% ръст на българския пазар през юни

Ръстът на българския пазар е един от най-големите в Европа, но все пак отстъпва на тези в Естония (33%), Литва (40%) и особено Румъния (47%, подсилен обаче и от влизането в сила на новата програма за финансово стимулиране).

Внушителните покачвания на изток са в рязък контраст със застоя на запад, където основните пазари отчитат или минимален ръст (Франция, 1.6%), или дори спад (Германия, -3.5%).

От началото на годината пазарът в ЕС е пораснал общо с 4.7% и с 8.21 млн. пласирани автомобила вече е много близо до резултатите от първото полугодие на 2007, последния предкризисен период.

В България за шестте месеца са продадени 14 749 нови автомобила, което е ръст от 19.3% в сравнение със същия период на 2016.

По-голям ръст в ЕС отчитат единствено Хърватия, Литва и Румъния.

Лидер по пазарен дял в Европа си остава Volkswagen с 10.8%, следван от Renault (8.9%), Ford (6.5%) и Opel (6.2%). Най-голямо увеличение на пазарния си дял са постигнали Suzuki и Toyota (по 14%), Seat (17%) и Alfa Romeo (34%). По-сериозен спад има при Mazda, Honda и най-вече при френската DS (-40%)
 

0 от 500
  • #13
    8 rate up comment 0 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    не съм вещ в цените на 4-5 годишните МЛ-и и БМВ 5-ци но едва ли са под 60-70К (за доста карани коли при това) ;), ако мислите че туинго струва толкова, значи нямата никаква представа за цените на новите коли. Клио на Рено може да се вземе в момента за стартова цена от 20К (с доста прилично оборудване), а Фиеста на Форд е дажа по-евтина. Ако говорим за Фокус или Меган за около 30К може да се вземе също доста прилично оборудван автомобил, а за 10К отгоре, същият в топ оборудване и двигател.
  • #12
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Аз от Горубляне не купувам, купивам директно от човек в Германия. Ако на теб Горубяне ти е референта за цена и качесвто - добре, ама помисли че има и хора които купуват свестни автомобили на старо.
  • #11
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ох Божеее, не са 45 милиона километра ще е. Отвори си autoscout24 и гледай цените. БМВ 5-ца 2012-2013 на под 100К километра струва 16-17 хиляди евро с кожа и много екстри. Ти ми кажи какъв нов автомобил ще си купя за 16К евро!?
  • #10
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И тоя ML или BMW 5 ще са на 1 милион километра и няма да имаш пари да ги поддържаш!Няма как автомобил, струваш 150 бона като нов, да го купиш за 20-30 хиляди лева и после да очакваш да е безпроблемен!Той ако ставаше за нещо, нямаше да е в Горубляне или Дупница!Ако си умен - купуваш си една Астра, Рапид или Фокус и си гледаш кефа, както правят всички нормални европейци!
  • #9
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Разсъждения..... ( преди 6 години )
    След още само 5 год искаш,не искаш ще трябва да се купува ново. Просто с тази електроника в колите не виждам как ще може да работят след 10годишнината си без бъгове.....Новите коли са изцяло с ел.системи а там след 10 год. всичко е леж.
  • #8
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    до none, какво имаш предвид под парите парите на нов Форд, Опел, Шкода, Рено!? Колко са тези пари дай конкретни цифри, за да си говорим конкретно за какви пари какъв нов автомобил можеш да си купиш. Кажи какво имаш предвид под "стар премиум", колко стар!? Какъв клас!? Километри!? Оборудване!? Това че на цената на един Форд КА или Рено Twingo без никакви екстри някой си купил 4-5 годишен МЛ или БМВ 5-ца това *** ли го прави спред теб!?
  • #7
    10 rate up comment 3 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    Със сигурност има хора в БГ които не могат да си позволят нов автомобил (във всяка държава ги има), но не мога да разбера хора които за парите на нов Форд, Опел, Шкода, Рено ... си купуват стар премиум. При премиум марките, ако нямаш пари за нов, със сигурност нямаш и за стар (друг е въпроса, ако имаш нужните доходи, но спестяваш пари с покупката на кола на 2-3 години. В повечето случаи в БГ случаят не е такъв). И започва едно ходене по мъките, със стари части и гаражни ремонти, но си "премиум"
  • #6
    21 rate up comment 2 rate down comment
    до Анонимен ( преди 6 години )
    "Единият промил богати и обслужващият им персонал си сменя автопарка"Ами не, много хора могат да си позволят нов автомобил!Това, че голяма част от тях са абсолютни комплексари и вместо нов Опел, Шкода или Форд, си купуват някое 10 годишно БМВ или Мерцедес, си е лично техен проблем!След като имаш 15 бона за Е90-ка, а след това даваш още 5 бона за консумативи, нови гуми и елементарни, но скъпи ремонти, значи имаш пари и за нов автомобил!Ама не, нали трябва да внасяме трошките на Европа...
  • #5
    12 rate up comment 3 rate down comment
    olo ( преди 6 години )
    Доста хора могат да си позволят нова кола, но никой не иска базова или не наточена версия това е и основната причина, ента-употреба висок клас им вдига самочуствието, е притежават нещо много яко.
  • #4
    28 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В България се предлагат нови и нелоши коли за под 200 лева на месец вноска. Но българинът трябва да си купи я джипче, я BMW. Освен това изплаща айфон и най-големия и скъп възможен телевизор. и трябва да му остават всяка вечер да ходи на кръчма, и после по 2 хилядарки на човек новогодишен куверт в Боровец, за да може после на всичките си познати да обясни, че е дал два бона за нова година. И после тихо да си ги изгладува