IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как работят боксерните двигатели?

Името си моторът дължи на необикновеното движение на буталата (ВИДЕО)

Компактен и с характерен звук, боксерният двигател е сред любимците на автомобилните фенове по целия свят. Днес, този тип двигатели може да се открият в 4- и 6-цилиндрови версии във всички модели на Subaru, както и в Toyota GT86, Porsche 718 и Porsche 911. Въпреки това, малко са хората, които знаят точно как работят боксерните двигатели, както и че на практика не всеки двигател с хоризонтално разположение на цилиндрите е боксерен.
   
  
Как работят боксерните двигатели? (ВИДЕО)

Ето защо, отново се обръщаме към Джейсън Фенске и неговия канал в YouTube, наречен Engineering Explained. В този клип той използва миниатюрен модел на двигател на Subaru, изработен на 3D принтер. В задачата да ни обясни по достъпен начин как работи боксерният двигател, на Фенске му помага и съвсем истинско Subaru WRX от 2018.

Най-общо казано, всеки комплект от бутало и биела в боксерния двигател ползва една лагерна точка със срещуположното бутало и биела. По този начин двете бутала се движат заедно и в противоположна посока едно на друго. Когато едното е в горна мъртва точка, срещуположното е в долна мъртва точка и т.н. Оттук идва и името на този двигател, тъй като двойките бутала се движат като ръкавиците на боксьор.

В тази връзка боксерният двигател може да се разглежда като V-образен двигател със 180-градусов ъгъл между цилиндрите. Така например, боксерните V12 двигатели на от миналото на Ferrari технически били 180-градусови V12-ки, а от компанията допълнително объркали феновете си, наричайки първия автомобил с такъв двигател Berlinetta Boxer.

Триизмерният технически разрез на боксерния двигател във видеото показва нагледно как работят тези мотори, така че дори да сте запознати с конструкцията им, си струва да хвърлите един поглед и на този клип. Пък и как иначе ще разберете разликата между боксерните и 180-градусовите V-образни двигатели. 
    
    


0 от 500