IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са 10-те най-големи производители в света за момента

Тoyota си връща лидерската позиция, отстъпление за Hyundai и Kia

Кои са 10-те най-големи производители в света за момента

Първите три месеца на 2017 г. показват интересна динамика сред най-големите автомобилни производители в света. Renault регистрира ръст в продажбите от 17,3% и заема деветото място, а корейските марки не стартират особено добре – при Hyundai има спад от 3%, а при Kia той е 15,9%.

Топ 10 в света

Силното развитие на световната икономика през последното тримесечие на миналата година се отрази добре и на първите 90 дни от 2017 г. Ръстът продължава, като запазва темпа си от края на миналата година.

Възстановяването на автомобилните пазари в отделните страни и континенти не върви с еднакъв ход – развитите страни дърпат напред, като от еврозоната и САЩ идват впечатляващи данни. За цялата автомобилна индустрия първите три месеца на 2017 донесоха ръст от 4% до общо 23 млн. продадени нови коли.

Топ 10 в света

След 2016 г., в която Toyota не записа увеличение, сега японският гигант ускорява темпото – 2,2 млн. продажби за първото тримесечие на 2017 г. Ръстът е 7,3%, а компанията държи 9,5% от световния пазар. Второто място заема Volkswagen – 1,61 млн. продажби и ръст от 0,7 процента, а третата позиция е за Ford – 1,53 млн. продадени коли и спад с 1,1%.

Кой колко продаде през първото тримесечие на годината

Борбата за четвъртото място е много оспорвана – четвъртото място заема Nissan (1,33 млн. продажби, ръст 7,8%), а на пета позиция излезе Honda -  1,24 млн. и ръст от 9,9 процента. Японците изпревариха Hyundai, като корейската компания остана на 6-о място с 1,07 млн. и спад от 3%.

Топ 10 допълват Chevrolet (923 000 продажби, +0,6%), Kia (640 000 продажби, -15,9%), Renault (636 000 продажби, +17,3%) и Mercedes (630 000 продажби, +15,1%). Информацията за статистиката е на World Cars Brand Ranking и е събрана от над 140 отделни пазари.

Снимки: Toyota, Renault

Тагове: toyota volkswagen renault kia ford
0 от 500
  • #6
    17 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    КоРейците излъгаха много хора с големите гаранции, които прадлагат. Обаче, като прочетеш условията с малките букви ти става ясно, че гаранцията е Франция и се набутваш много яко. Задължен си да си обслужваш колата при тях на изключително високите им цени, а в същото време гаранцията е частична за някой неща само и то при определени други условия, т.е. все едно нямаш гаранция. Все пак са по-добре от немските предложения. Поне са КоРейски, а не китайски ментета.
  • #5
    33 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Както и по-рано съм го казвал, че КоРейците ще гризнат дръвцето и то много яко. Повярваха си, че са нещо, хората ги разбраха, че са надценени много и взеха да ги отбягват. Това с тоталното вдигане на цените беше фатална грешка. Привлякоха много хора с горе-долу доброто качество и визия на колите си и атрактивната им цена. Да, но когато почнеш да вдигаш много цените, а качеството и красотата на продуктите са все същите и дори по-зле няма начин да продължиш нагоре. Факт!
  • #4
    18 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ВАГи,по-добре турска Тойота, отколкото нещо немско сглобено от емигранти вчера паднали от клона с китайски части.
  • #3
    13 rate up comment 8 rate down comment
    booker ( преди 6 години )
    или някой мексикански,или китайски фолксваген,пак трябва да си луд.....
  • #2
    26 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    По две марки от Renault-Nissan и Hyundai-Kia в топ 10, а от ВАГ само една, къде са прехвалените им Шкода, Сеат и Ауди на световната сцена?
  • #1
    15 rate up comment 29 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тая турската Трошота на първата снимка трябва да си яко заблуден да я купиш