IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda прави супер ефективен бензинов двигател

Разходът на гориво трябва да спадне с 30%

Mazda прави супер ефективен бензинов двигател

Инженерите на Mazda работят по ново изключително ефективно поколение бензинови двигатели, които ще са с 30% по-икономични от най-модерните мотори сега и ще отделят по-малко вредни емисии.

Mazda прави супер ефективен бензинов двигател

В основата на технологичния пробив стои решението да се компресира горивно-въздушната смес в цилиндъра докато тя се самозапали, без обаче да се използва запалителна свещ. Този метод е добре познат от дизеловите двигатели, но при бензиновите се използва твърде рядко, като през миналата година подобна технология използваха световните шампиони във Формула 1 Mercedes.

Според Nikkei първият мотор с такава технология (HCCI) ще се появи през 2018 година при фейслифта на Mazda 3. Той ще е част от пакета технологии Skyactiv 2, които ще са насочени към намаляване на разхода на гориво. Според последните изследвания на Mazda, бензинов двигател с технологията HCCI може да измине 30 километра с 1 литър гориво.

GM и Opel имаха подобна разработка през 2007 година, като тогава се смяташе, че това решение намалява разхода на гориво с 15%. Отделно от това Mazda планира да пусне собствен електромобил на отделни пазари през 2019, но се предполага, че той ще е оборудван и с малък роторен мотор, който ще се използва като удължител на пробега.

Тагове: mazda mazda 3
0 от 500
  • #15
    3 rate up comment 7 rate down comment
    EmoXide ( преди 7 години )
    Mercedes Bentz бяха разработили такъв тип двигател, наречен от тях Diesotto още преди 10 години! Ето и една статия по темата:http://***.autoevolution.com/news/diesotto-engine-explained-5656.html1.8л. 4-цилиндъра, редови;238к.с и 400Нм въртящ момент;135к.с/л и 230Нм/л
  • #14
    8 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ах, срамно било кола на 12 години да гние.Абе алоуу ***, хората са забравили, че са правили тоя модел вече бе.Къде отиваш може би?
  • #13
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Пак пак ( преди 7 години )
    Има един вицИмам идея Цариградско шосе да се утоплява с реотани.Супер, ама как да стане?Ааа не знам, аз давам само идеята.Та така и с великите немски умове и техните идеи.
  • #12
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Triforce ( преди 7 години )
    Компаний, емисий и най-накрая - ФЕНОМЕНЪТ БАТЕРИЙ!Батерий сигурно е някой римски полководец, както се казваше в един подфорум на hardwarebg.comЖалко, че темата я изтриха!А Емисий да не е конят на римският полководец?
  • #11
    2 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    освен минуси да цъкате дайте факти в опровержение на казаното. МОЛЯ ?
  • #10
    8 rate up comment 17 rate down comment
    Я пак ? ( преди 7 години )
    на мазда дизайнера е германец и преди е бил в БМВ !Роторната технология е на Германеца - ВенкелТехнологията за голяма компресия и само възпламеняване при бензиновите мотори по принципа на дизелите е ПАТЕНТОВАНА от Мерцедес-Бенц ! я пак да чуя за великите японци ?но този път моля с ФАКТИ !!!
  • #9
    6 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    О, свещена неграмотност!Правописа за нищо го нямате мили експерти по теория на общия лаф.
  • #8
    20 rate up comment 7 rate down comment
    до пена ( преди 7 години )
    Ако от мазда са го закъсали другите компаний трябва вече да си разпродават оборудването в заводите чети какви стандарти на вредни емисий поддържат, не си чеши езика за немски кошари който даже и батерий нямат а купуват от япония и корея хайде почети малко и тогава изказвай мнение без никаква стойност! Когато прочетеш за дизелгейт и мазда коментирай!
  • #7
    10 rate up comment 21 rate down comment
    пена ( преди 7 години )
    Мазда са го закъсали яко защото нямат ресурси за разработка на хибриди и електромобили. Съвсем скоро по-стриктните изисквания за вредни емисии ще ги изхвърлят от много пазари. Тая идея за "супер ефективен бензинов двигател" е отчаян ход, който само ще отложи с 2-3 години неизбежното.
  • #6
    13 rate up comment 9 rate down comment
    до анонимния ( преди 7 години )
    ха на бес :) че хал хабер си нямаш от коли и от правопис