IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda прави супер ефективен бензинов двигател

Разходът на гориво трябва да спадне с 30%

Mazda прави супер ефективен бензинов двигател

Инженерите на Mazda работят по ново изключително ефективно поколение бензинови двигатели, които ще са с 30% по-икономични от най-модерните мотори сега и ще отделят по-малко вредни емисии.

Mazda прави супер ефективен бензинов двигател

В основата на технологичния пробив стои решението да се компресира горивно-въздушната смес в цилиндъра докато тя се самозапали, без обаче да се използва запалителна свещ. Този метод е добре познат от дизеловите двигатели, но при бензиновите се използва твърде рядко, като през миналата година подобна технология използваха световните шампиони във Формула 1 Mercedes.

Според Nikkei първият мотор с такава технология (HCCI) ще се появи през 2018 година при фейслифта на Mazda 3. Той ще е част от пакета технологии Skyactiv 2, които ще са насочени към намаляване на разхода на гориво. Според последните изследвания на Mazda, бензинов двигател с технологията HCCI може да измине 30 километра с 1 литър гориво.

GM и Opel имаха подобна разработка през 2007 година, като тогава се смяташе, че това решение намалява разхода на гориво с 15%. Отделно от това Mazda планира да пусне собствен електромобил на отделни пазари през 2019, но се предполага, че той ще е оборудван и с малък роторен мотор, който ще се използва като удължител на пробега.

Тагове: mazda mazda 3
0 от 500
  • #35
    13 rate up comment 4 rate down comment
    тони ( преди 7 години )
    Немеца като е измислил ванкела ок,но къде му е ванкела в коя немска кола кои модел аз съм чувал как работи ванкела на мазда и съм се возил няма такъв кеф от звук динамика и обороти,много е лесно да се каже ама то ний немците хитлеристи може да са го измислили но важно е кой са го разработили на практика МАЗДА само!!!
  • #34
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Лукса винаги е скъпо платен.Въпрос на желание и възможност!
  • #33
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Хондаджия ( преди 7 години )
    И аз като маздаджията съм сменил само крушки на късите - 2 пъти. 20 лева общо извънредни разходи за 3 години откакто имам. Жълтите човечета защо правят толкова издръжливи коли?! Вие карайте немското и плащайте за лукса!
  • #32
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Карам бензин ( преди 7 години )
    Айдеее...феновете на печките почнаха да се плюнчат пак.
  • #31
    7 rate up comment 13 rate down comment
    Практичен шофъор ( преди 7 години )
    Собсвеник съм на Мазда 6 и Ауди 6 2012гИ двете коли са с почти всички екстри за годината,Аудито е като космически кораб в сравнение с Маздата.За адаптивно въздушно окачване и Quattro и мн др.неща,където Мазда имат да гонят.Маздата е много по дуракоустойчива и със здрава ходова част.Също добър автомобил и си го обичам много.Аудито е много по безшумна и комфортна кола.За къси,близки дестинации и градски режим предпочитам Маздата,но ако днеска трябва да мина 1000км без за се замисля-Ауди!
  • #30
    7 rate up comment 2 rate down comment
    omainiq ( преди 7 години )
    взех си дизел заради хомологация N1 само дизела имаше такава, впечатли ме разхода на гориво, динамиката на 175 коня автомат, безшумния мотор,а също така и най върховия модел Ултимат, за нещо друго трябваше да чакам,а исках да имам модел 2014 още през края на 2013-та ...
  • #29
    11 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Той ако не излиза от гаража нали и крушките няма да смени бе смешен.Това че ти си с няква стара немска/френска талига и си абонат на сервиза не значи,че и другите са като теб. Вземи си нещо японско и ще разбереш,че има живот и извън сервизите!
  • #28
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ти у ред ли си ве *** вагенски!какво стана с пасатора че се метна на цитроен? То какво ли няма да му стане на тая немска талига. Добре си си взел френски кош. Малко по добри са от немските тоалетни.Когато някой ден вземе да ти дойде акъла и посабереш пари може и ти да си вземеш Мазда,но не ми се вярва да поумнееш. Ще чакаме снимките,които обеща.Не че ще снимаш де ама си мечтай. Мечтите са безплатни....
  • #27
    15 rate up comment 4 rate down comment
    к ( преди 7 години )
    хора каращи 15 годишни немски и френски умрели души и доказващи на себе си и на егото си, че техния "автомобил" е най добрия нямат право да коментират, защото са най малкото смешни, едва ли някога ще го осъзнаят!
  • #26
    11 rate up comment 6 rate down comment
    omainiq ( преди 7 години )
    Сега на всички по долу дърлещи се за глупости ще кажа следното притежател съм на мазда 6 2014-та имам право да коментирам,а те са я виждали да минава по улицата така че думите ми имат поне малко повече стойност има гаранция против корозия 12 год. дизел е а я бъркат с бензинова защото е много тиха като шофираш ти се придрямва защото само въртиш волана всичко останало прави сама спира, тръгва, намаля,а мерцедес като имат такъв двигател дай да го видим къде е нали говорим с факти мазда щего им факт