IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda прави супер ефективен бензинов двигател

Разходът на гориво трябва да спадне с 30%

Mazda прави супер ефективен бензинов двигател

Инженерите на Mazda работят по ново изключително ефективно поколение бензинови двигатели, които ще са с 30% по-икономични от най-модерните мотори сега и ще отделят по-малко вредни емисии.

Mazda прави супер ефективен бензинов двигател

В основата на технологичния пробив стои решението да се компресира горивно-въздушната смес в цилиндъра докато тя се самозапали, без обаче да се използва запалителна свещ. Този метод е добре познат от дизеловите двигатели, но при бензиновите се използва твърде рядко, като през миналата година подобна технология използваха световните шампиони във Формула 1 Mercedes.

Според Nikkei първият мотор с такава технология (HCCI) ще се появи през 2018 година при фейслифта на Mazda 3. Той ще е част от пакета технологии Skyactiv 2, които ще са насочени към намаляване на разхода на гориво. Според последните изследвания на Mazda, бензинов двигател с технологията HCCI може да измине 30 километра с 1 литър гориво.

GM и Opel имаха подобна разработка през 2007 година, като тогава се смяташе, че това решение намалява разхода на гориво с 15%. Отделно от това Mazda планира да пусне собствен електромобил на отделни пазари през 2019, но се предполага, че той ще е оборудван и с малък роторен мотор, който ще се използва като удължител на пробега.

Тагове: mazda mazda 3
0 от 500
  • #25
    3 rate up comment 12 rate down comment
    льольо ( преди 7 години )
    И за какъв "технологичен пробив" става дума след като: GM и Opel имаха подобна разработка през 2007 година... демек ниюо ново под слънцето...
  • #24
    14 rate up comment 7 rate down comment
    Mazda The Best ( преди 7 години )
    Имам Мазда 3 ВК и до сега на едно място няма ръждичка. За 8.5 години само крушките на късите съм сменил. Няма такава надеждна машина. Като отида да сменям масло в дилъра само ме питат дали не я продавам вече. Ама как да я изоставиш като тя не те изоставя.
  • #23
    6 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    На продължителния тест в АБ на последната мазда и на намериха ръжда. Какво да говорим повече,... Преди Форд им бяха виновни. Ами сега кой, звездите ли? Я не ме занимавайте с третокласни фирмички!
  • #22
    9 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Огледай се на улицата. Маздите може да са малко, но за сметка на това почти всяка е с ръжда.
  • #21
    22 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Дай да е видим тая Мазда 6 дето на 8-мата година гниела бе к***лъф! Покажи я! Къде е! Първите Мазди 6 имаха проблем с корозията, но тогава те бяха все още под шапката на Форд и с Форд си споделяха ламарините. Та ако помниш и Фокусите как още по-бързо гниеха. Когато се разкараха от Форд НЯМА гниещи Мазди. НЯМА!Набий си го във ВАГиналната чутура най-после това и се спри с тоя хейт, че започваш да дразниш!
  • #20
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Нафталин ( преди 7 години )
    Ако е вярно това е лоша новина за нафтовите печки на колела
  • #19
    7 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Веднаж се возих в Мазда 6 и бях удивен колко е шумна. Нормално е да са пред фалит.
  • #18
    6 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Преди Мазда бяха невзрачни. Сега са жалки и уникално безлични.
  • #17
    6 rate up comment 15 rate down comment
    trb ( преди 7 години )
    Мазда и технологии...пфхахахаха 2017г. мазда 6 ...2.0 двигател...ЕВРО 5...видно от сайта им...и ми говорите за технологии..я се снимайте бе!
  • #16
    4 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Най-характерното за Мазда - ръждясват по-бързо отколкото вървят. Откакто скъсаха с Форд и съвсем затънаха.