IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германия поиска Брюксел да изтегли коли на Fiat от пазара

Италианците мамели в тестовете за емисии, настоява федералният транспортен министър

Германия поиска Брюксел да изтегли коли на Fiat от пазара

Германия ще настоява Европейската комисия да се погрижи за изтеглянето от пазара на всички автомобили на Fiat, нарушаващи нормите за вредни емисии. Транспортният министър Александър Добринт потвърди това пред в. Bild am Sonntag.

Германия поиска Брюксел да изтегли коли на Fiat от пазара
Германия иска дизеловите версии на Fiat 500x да бъдат изтеглени от пазара

"Италианските власти са знаели от няколко месеца, че Fiat използва незаконни устройства (за изключване на филтриращите системи, б. ред.)... Fiat засега отказва да участва в изясняването на този въпрос", казва Добринт. Затова според него Еврокомисията е длъжна да "гарантира, че ще бъде организирано изтеглянето на автомобилите на Fiat от пазара".

Германската позиция по този въпрос е "напълно непонятна", коментира в отговор италианският заместник-министър на транспорта Рикардо Ненчини, цитиран от Automotive News. Той увери, че италианското правителство сътрудничи на Комисията в проверката.

Германският автомобилен регулатор KBA започна проверки на автомобили на Fiat след съобщенията на потребителски организации, че моделът 500x с двулитров дизел изпуска азотни съединения много над допустимите норми. В тестовете на KBA италианските машини изключвали системите си за рециркулация след 22 минути. Стандартната продължителност на тестовете за емисии е 20 минути.

Германия поиска Брюксел да изтегли коли на Fiat от пазара
Александер Добринт

И тук, както и при разследването срещу Renault във Франция, става дума за т. нар. "термален прозорец" - за да предпазят двигателите от повреди при екстремални температури, инженерите настройват софтуера да изключи пречистващите системи. Въпросът е дали компаниите не са използвали тази вратичка, за да мамят тестовете за вредни емисии.

Групата Fiat Chrysler е разследвана и в Съединените щати за сходни нарушения. Главният изпълнителен директор на концерна Серджо Маркионе обаче нарече обвиненията "абсолютна безсмислица". "Може да имаме технологични несъвършенства, но не сме неморални. Никога не сме инсталирали никакви измамни устройства", увери Маркионе.
 

Тагове: fiat chrysler renault fiat 500x
0 от 500