IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новият Дизелгейт е факт – повдигнаха обвинения на Fiat-Chrysler

Концернът е използвал 8 нередовни системи за намаляване на вредните емисии

Новият Дизелгейт е факт – повдигнаха обвинения на Fiat-Chrysler

Агенцията по опазване на околната среда на САЩ (EPA) официално обвини концерна Fiat Chrysler Automobiles (FCA) в използване на софтуер, който снижива нивата на вредните емиии на неговите модели. Еколозите са открили сериозни разлики в резултатите при тестване в реални условия, като общата бройка такива автомобили в Щатите е над 100 000. За скандала се заговори още преди месец, но едва сега властите започнаха процедура срещу концерна.

Новият Дизелгейт е факт – повдигнаха обвинения на Fiat-Chrysler

От EPA са категорични, че в машините на FCA са поставени поне 8 устройства, които периодично намаляват ефективността на пречиствателните системи. Това се случва при движение с висока скорост или при ускорение. Така автомобилът може да покрие нормите при тест в лаборатория, но в реалния живот нивата на азотен диоскид са в пъти по-високи.

Моделите, при които са открити нарушенията, са Jeep Grand Cherokee и Dodge Ram 1500 (произведени през 2014, 2015 и 2016). Те са оборудвани с 3,0-литров дизелов мотор, като в САЩ от тях са продадени 104 000 бройки. От EPA са категорични, че ръководството на FCA е знаело за проблема, но умишлено е укрило информацията.

Представители на концерна са били запознати с обвиненията, като ги отхвърлят категорично. В официалното събощение на FCA се казва, че всички модели на концерна отговарят на екологичните изисквания и са снабдени само с разрешеното оборудване.

Снимка: FCA

0 от 500
  • #28
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ще ги забръснат без Фиат пак ще затънат в тинята,а тогава никой няма да ги бръсне за слива тези гадни крайцери,като Сааб ще се ослушват кой да ги купи .
  • #27
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Вярно ( преди 7 години )
    Абсолютно, вярно! Както някой по долу коментира това е така. Американците вече искат отново да си приберат Крайслер.Досега от 2009 г. насам ФИАТ им свърши мръсната работа след световната криза да спаси от фалит и да стабилизира Крайслер.А сега нече не са им необходими. Типично за американският бизнес мислене. Тяхното си е тяхно, но ако могат да прилапват чуждо не отказват. Винаги са били националисти (както те обичат да казват - патриоти),по отношение на бизнеса.
  • #26
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    3 литровия дизел на фиат, който се прави от вм мотори след купуването им е един от най-добрите и чисти дизели с такъв обем и е признат от сумати изследващи!Никакъв шанс няма за софт като на ваг. По-скоро е за раьлични режими при различни темп., което е нормално за всеки двг.
  • #25
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Loco ( преди 7 години )
    Кико е прав - трилитровия турбодизел, който ползва Jeep сега, е на Venturi. Не знам какво слагат на Доджа, но най-вероятно е същото
  • #24
    6 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Е като ги купи искам да и целувате емблемата на Фиат,ше и станете фенове нали
  • #23
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Смешните вагонетки, като удавник за сламка се ловят затази статия, за да изместят фокуса от истинския доказал и признат незаконен акт и софт на соцваген.В другата статия маркионе е обяснил точно и ясно, а ако съдят фиат 1во трябва да осъдят мерцедес,за тях отдавна седоказа,чепри под -5 няма нищо общо с обявенитв норми
  • #22
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Germany ( преди 7 години )
    VW ще ги купи.
  • #21
    13 rate up comment 5 rate down comment
    До тоя под мен ( преди 7 години )
    Фиат умря ,още щом се събра с Kрайслер.
  • #20
    6 rate up comment 6 rate down comment
    клирънсчo ( преди 7 години )
    Fiat - RIP
  • #19
    16 rate up comment 6 rate down comment
    Легендата ( преди 7 години )
    От много време беше ясно, че американците търсеха будала да им извади краварските автомобили от кризата. Сега ще си ги приберат без пари и като бонус ще съсипят една от най-големите европейски компании. Честито!