IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Годзила с добри обноски: тест на Nissan GT-R (ВИДЕО)

Новото поколение на японския суперавтомобил е мъничко по-бързо - и несравнимо по-комфортно

Помните ли от училище прословутия парадокс на древногръцкия философ Зенон?
Ако Ахил се надбягва с костенурка и й даде 100 метра преднина, той никога няма да може да я догони. Защото за времето, в което Ахил ще избяга стоте метра, костенурката ще се е придвижила още малко напред. Докато той измине това разстояние, тя ще му е дръпнала още мъничко. И така до безкрайност.
В практиката, естествено, това е пълна глупост и Ахил отдавна пие бира в кръчмата, докато вие още се блещите във флегматичната черупка.
  
    

  
 
НО В ОСОБЕНИЯ СЛУЧАЙ НА Nissan GT-R парадоксът на Зенон работи отлично. Откакто се появи през 2007, тази японска суперкола непрекъснато прави малки крачки напред - достатъчни, за да накара конкурентите да се задъхват зад гърба й.
Ще ви е много трудно да различите така нареченото седмо поколение, което тестваме на сръбската писта NAVAC, от коя да е предишна версия на колата. Трябва да сте истински маниак, за да проследите всички дребни корекции по броните, престилките, задните калници и светлините. Но в едно отношение тази машина е радикално различна от всички преди нея. След малко ще ви обясним защо.
  
  
Годзила с добри обноски: тест на Nissan GT-R (ВИДЕО)
 
  
ПОД КАПАКА ЩЕ ОТКРИЕТЕ познатия 3.8-литров V6 с битурбо, който все така се изработва на ръка в стерилна стая от един от петимата богоизбрани "такуми" - тоест майстори. Щом завърши мотора, майсторът му слага табелка с името си. И понеже не сме чули досега за случай на сепуку в завода на Nissan, допускаме, че двигателят е изключително надежден. 
В новото поколение мощността му се е увеличила с 20 коня, до общо 570, а въртящият момент стига 637 нютонметра. Времето от 0 до 100 км/ч е 2.7 секунди - по-кратко, отколкото ще ви отнеме да вдишате и да издишате. Версията Nismo, която ще дойде по-късно тази година, ще отреже от него още десета.

Скоростната кутия - автоматик с двоен съединител и шест степени - е монтирана отзад за по-добър баланс. Въпреки това разпределението на тежестта е 54 процента отпред и 46 отзад - разочароващ показател. Поне докато не съобразите, че при резки ускорения тежестта се прехвърля назад и тогава съотношението става точно 50 на 50.
Мъчно забележимите аеродинамични корекции са намалили въздушното съпротивление до нула и 26, и са премахнали завихрянията в задната част.
Накратко, едно от най-удивителните инженерни постижения в историята е станало още мъничко по-удивително.
  
 
Годзила с добри обноски: тест на Nissan GT-R (ВИДЕО)
  
 
ЕСТЕСТВЕНО, НЕ БЕЗПЛАТНО. Цената напредва заедно с костенурката и вече е 195 500 лева за базовата версия. И 359 900 за Nismo. Но дори и така това си остава най-достъпната суперкола на планетата.
Проблемът е в друго: това не е машината, която бихме избрали за забавление. Колкото и шокиращо да ви прозвучи, GT-R не е за писта.Той е прекалено сложен, прекалено тежък, прекалено мощен.
Границата на сцеплението - тоест моментът, при който наистина усещате адреналина - тук идва при опасни скорости. Електронните системи се намесват твърде агресивно, за да ви предпазят от самоубийство. А ако ги изключите, застраховката ви живот престава да бъде валидна. Неслучайно под капака има черна кутия за запис като в самолетите. Трябва да сте или безразсъден хлапак, или много добър пилот, за да се насладите пълноценно на тази машина.
  
   
Годзила с добри обноски: тест на Nissan GT-R (ВИДЕО)
  
  
НО ПОВЕЧЕТО КУПУВАЧИ с по 200 000 лева в джоба не са пилоти, и много рядко са хлапаци. Обикновено те си го взимат, за да се борят с кризата на средната възраст. Което беше и главният проблем на GT-R досега - той бе твърде суров, твърд и некомфортен за хора, които са започнали да се хранят здравословно и да си преглеждат простатата. Неслучайно му лепнаха прякора Годзила (по едноименното чудовище от филма, режисиран по ирония на съдбата от човек на име Хонда).
Това е истинската революция при новото поколение. Годзила е станала малко по-добра като машина - но много, много по-добра като място, в което да седнете.

ЩЕ ГО ЗАБЕЛЕЖИТЕ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД. Интериорът е симфония от различни видове кожа, с меки повърхности, удобни седалки и 8-инчов сензорен екран. От предишните 27 бутона по конзолата са останали само 11. Окачването е значително по-щадящо към задните ви части. Към това Nissan са добавили и една удивителна система за активно потискане на шума, която премахва неприятните нотки от двигателя и оставя приятните. И се самоизключва, когато стъпите на пистата.
Накратко, GT-R се е превърнал в автомобил, който можете да ползвате ежедневно без юначни саможертви. Което наистина е революция. Но не се притеснявайте, той по никакъв начин не е станал костенурка. Каквото и да твърди старият Зенон.
 
  
Годзила с добри обноски: тест на Nissan GT-R (ВИДЕО)
  
  
570 к. с. максимална мощност
2.7 секунди 0-100 км/ч
315 км/ч максимална скорост
11.8 л/100 км комбиниран разход



 

0 от 500
  • #8
    14 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    На всички клипове с драг на стоковите изпълнения на Порше и Нисан Нисана винаги е падал при условие че го дават по книга да е по добро от Поршето а за комфорт няма какво да сравняваме Нисана е жалка картинка
  • #7
    19 rate up comment 4 rate down comment
    Nev ( преди 7 години )
    "В реалните тестове никога не е под 3.1сек."Я кажи в кои клипчета от ютюуб го "сравни" Нисан с Поршето? :)))
  • #6
    27 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Хайде малко по-сериозно!Под статия за Годзила да пишеш за аЛуди е проява не само на пълна некомпетентност по въпроса, но и последно ниво на 0лиг0фрЕния. все едно в тема за японски ресторанти, някой да се изцепи за дюнерджийница.Оня пък по-долу със секундите да ходи да се гръмне! Има достатъчно много видеота с ГТР, където ускорението му е под 3 сек, а нашето глупаче тук твърди, че под 3,1 сек не било. На някакъв панелен плъх ли да вярвам или на това, което се вижда и го знаят всички?!
  • #5
    27 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Тоя па е46 пак с поредната изцепка. RS6 срещу GR-T хахаха! Това е предизвестена смърт за Авдито!
  • #4
    27 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Я на село пак има събор?Пак коментирате картинки а?ХАхАхА голям смях сте пичове.
  • #3
    18 rate up comment 27 rate down comment
    да,бе! ( преди 7 години )
    В реалните тестове никога не е под 3.1сек.Доказано по-бавен и на драг, и на писта от 911 ,при това Поршето постига предимството си с много по-нисък разход.А това с интериора,особено средната конзола си е направо трагедия.Като имидж - никога в отбора на Порше,Ферари,Астон Мартин,Р8,МакЛарвен или Ламбиргини.
  • #2
    8 rate up comment 20 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Тесла модел S 0-100 2.4сек :)
  • #1
    20 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    А като спирам, тежестта прехвърля ли се назад? Там е и голямата разлика с 911. То тежи повече отзад и при спиране се балансира, което е много по-важно защото в апекса на завой не даваш газ.