IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Годзила с добри обноски: тест на Nissan GT-R (ВИДЕО)

Новото поколение на японския суперавтомобил е мъничко по-бързо - и несравнимо по-комфортно

Помните ли от училище прословутия парадокс на древногръцкия философ Зенон?
Ако Ахил се надбягва с костенурка и й даде 100 метра преднина, той никога няма да може да я догони. Защото за времето, в което Ахил ще избяга стоте метра, костенурката ще се е придвижила още малко напред. Докато той измине това разстояние, тя ще му е дръпнала още мъничко. И така до безкрайност.
В практиката, естествено, това е пълна глупост и Ахил отдавна пие бира в кръчмата, докато вие още се блещите във флегматичната черупка.
  
    

  
 
НО В ОСОБЕНИЯ СЛУЧАЙ НА Nissan GT-R парадоксът на Зенон работи отлично. Откакто се появи през 2007, тази японска суперкола непрекъснато прави малки крачки напред - достатъчни, за да накара конкурентите да се задъхват зад гърба й.
Ще ви е много трудно да различите така нареченото седмо поколение, което тестваме на сръбската писта NAVAC, от коя да е предишна версия на колата. Трябва да сте истински маниак, за да проследите всички дребни корекции по броните, престилките, задните калници и светлините. Но в едно отношение тази машина е радикално различна от всички преди нея. След малко ще ви обясним защо.
  
  
Годзила с добри обноски: тест на Nissan GT-R (ВИДЕО)
 
  
ПОД КАПАКА ЩЕ ОТКРИЕТЕ познатия 3.8-литров V6 с битурбо, който все така се изработва на ръка в стерилна стая от един от петимата богоизбрани "такуми" - тоест майстори. Щом завърши мотора, майсторът му слага табелка с името си. И понеже не сме чули досега за случай на сепуку в завода на Nissan, допускаме, че двигателят е изключително надежден. 
В новото поколение мощността му се е увеличила с 20 коня, до общо 570, а въртящият момент стига 637 нютонметра. Времето от 0 до 100 км/ч е 2.7 секунди - по-кратко, отколкото ще ви отнеме да вдишате и да издишате. Версията Nismo, която ще дойде по-късно тази година, ще отреже от него още десета.

Скоростната кутия - автоматик с двоен съединител и шест степени - е монтирана отзад за по-добър баланс. Въпреки това разпределението на тежестта е 54 процента отпред и 46 отзад - разочароващ показател. Поне докато не съобразите, че при резки ускорения тежестта се прехвърля назад и тогава съотношението става точно 50 на 50.
Мъчно забележимите аеродинамични корекции са намалили въздушното съпротивление до нула и 26, и са премахнали завихрянията в задната част.
Накратко, едно от най-удивителните инженерни постижения в историята е станало още мъничко по-удивително.
  
 
Годзила с добри обноски: тест на Nissan GT-R (ВИДЕО)
  
 
ЕСТЕСТВЕНО, НЕ БЕЗПЛАТНО. Цената напредва заедно с костенурката и вече е 195 500 лева за базовата версия. И 359 900 за Nismo. Но дори и така това си остава най-достъпната суперкола на планетата.
Проблемът е в друго: това не е машината, която бихме избрали за забавление. Колкото и шокиращо да ви прозвучи, GT-R не е за писта.Той е прекалено сложен, прекалено тежък, прекалено мощен.
Границата на сцеплението - тоест моментът, при който наистина усещате адреналина - тук идва при опасни скорости. Електронните системи се намесват твърде агресивно, за да ви предпазят от самоубийство. А ако ги изключите, застраховката ви живот престава да бъде валидна. Неслучайно под капака има черна кутия за запис като в самолетите. Трябва да сте или безразсъден хлапак, или много добър пилот, за да се насладите пълноценно на тази машина.
  
   
Годзила с добри обноски: тест на Nissan GT-R (ВИДЕО)
  
  
НО ПОВЕЧЕТО КУПУВАЧИ с по 200 000 лева в джоба не са пилоти, и много рядко са хлапаци. Обикновено те си го взимат, за да се борят с кризата на средната възраст. Което беше и главният проблем на GT-R досега - той бе твърде суров, твърд и некомфортен за хора, които са започнали да се хранят здравословно и да си преглеждат простатата. Неслучайно му лепнаха прякора Годзила (по едноименното чудовище от филма, режисиран по ирония на съдбата от човек на име Хонда).
Това е истинската революция при новото поколение. Годзила е станала малко по-добра като машина - но много, много по-добра като място, в което да седнете.

ЩЕ ГО ЗАБЕЛЕЖИТЕ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД. Интериорът е симфония от различни видове кожа, с меки повърхности, удобни седалки и 8-инчов сензорен екран. От предишните 27 бутона по конзолата са останали само 11. Окачването е значително по-щадящо към задните ви части. Към това Nissan са добавили и една удивителна система за активно потискане на шума, която премахва неприятните нотки от двигателя и оставя приятните. И се самоизключва, когато стъпите на пистата.
Накратко, GT-R се е превърнал в автомобил, който можете да ползвате ежедневно без юначни саможертви. Което наистина е революция. Но не се притеснявайте, той по никакъв начин не е станал костенурка. Каквото и да твърди старият Зенон.
 
  
Годзила с добри обноски: тест на Nissan GT-R (ВИДЕО)
  
  
570 к. с. максимална мощност
2.7 секунди 0-100 км/ч
315 км/ч максимална скорост
11.8 л/100 км комбиниран разход



 

0 от 500
  • #28
    4 rate up comment 2 rate down comment
    GTR ( преди 7 години )
    Да ти докажа ли, че не говоря глупости? Имам GTR и вече 62,000 км го карам и то на доста писти. Не ме карай да те унижавам. Вземи най-доброто което можеш да намериш от приятел и ела да се видим. Ако искаш ще ти кажа кога ще пия кафе на ОМВ Бояна например, защото заради теб не си заслужава специално време да отделям. Ако си готов, ме пробвай дали лъжа. Така ще може и хората които четат тук също да проверят.
  • #27
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Хъ ( преди 7 години )
    Е как няма да се чупи след като върти два кардана,спортна кола ако се правеше само със много коне и въртящ момент...Те Жапонците са си като облъчените фенчета тук по-надолу в коментарите правенето на спортни коли им е компютърна игра,но не става така само с ориззз.Технологично чудо е само в очите на някои като льольото със времената на Ринга,не се е поинтересувал дори какво представлява този кошник деиствително.
  • #26
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Бай Петко ( преди 7 години )
    Колеги, не се карайте - автомобила найстина е една технологична революция. Единствения проблем си остава тази прословута кутия (borg warner GR6), която се троши като солета. Има случаи, в които е подменена още след 7000 км. пробег. Поне от Нисан признаха че е консуматив и и намалиха цената от 20000 на 11000 долара. Да си я сменят с маслото хората и да си свиркат с кеф ...
  • #25
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Striker ( преди 7 години )
    "Но дори и така това си остава най-достъпната суперкола на планетата. " - AutoКоМЕДИЯ, айде моля без глупости пак, беее! Не се научихте. А Корвет Z06, ZR1, А Мустанг Шелби?! Аман от селски драскчаи, които по-Убава кола от Хауди яйце не са карали!
  • #24
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Батки..!??! АМА КОЦЕТО К*КАИНОВИЯ КРАЛ ИМАШЕ GT-R..нали му свърши горивото на магистралата... ХАХ АХАХахахах ах
  • #23
    11 rate up comment 6 rate down comment
    GTR ( преди 7 години )
    До "Хъ". За недозавиващ имаш право, но по-добър от всяко BMW. You tune BMW and it can get close to GT-R, you tune GT-R - bye bye!!!
  • #22
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    Хех, а за какви пък БМВ-та може да става въпрос тук? Те нямат автомобил в тоя клас просто.
  • #21
    11 rate up comment 8 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    " Само където преди стоков GT-R има едно Porsche и то е Хипер-колата им 918, "918 но само първата обиколка със заредени батерии, бих добавил аз. На втората като му е разредят батериите, много е съмнявам че ще бие времето на ГТР с 300 електрически коня по-малко.
  • #20
    25 rate up comment 7 rate down comment
    rb26 ( преди 7 години )
    Едно от големите качества на Годзила,е че тя винаги ще остане смешна в очите на българските батки и техните кифли.Това е страхотно.Не искам това автомобилно съвършенство да е притежание на хора чиято основна ценност в живота е да се назобят и татуират.Моля ви батки продължавайте да карате дизеловите си Х6 и да ни гледате лошо.Направете го за нас,онази част от обществото която отговаря за еволюцията.Благодаря Ви за разбирането.
  • #19
    15 rate up comment 9 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    GTR като излезе и смаза всякакви Поршенца и БМВ-нца. Крис Харис цъкаше като швейцарки часовник и викаше че тая кола отричала законите на физиката. След това, разбира се, Поршенцата пооткраднаха торк-векторинг технологията на ГТР и бидейки малки леки сапунерки дават по-добри показатели сега, но за далеч повече пари. Така че шапки долу за японския инженеринг, че без него немския нямаше откъде да краде.