IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Годзила с добри обноски: тест на Nissan GT-R (ВИДЕО)

Новото поколение на японския суперавтомобил е мъничко по-бързо - и несравнимо по-комфортно

Помните ли от училище прословутия парадокс на древногръцкия философ Зенон?
Ако Ахил се надбягва с костенурка и й даде 100 метра преднина, той никога няма да може да я догони. Защото за времето, в което Ахил ще избяга стоте метра, костенурката ще се е придвижила още малко напред. Докато той измине това разстояние, тя ще му е дръпнала още мъничко. И така до безкрайност.
В практиката, естествено, това е пълна глупост и Ахил отдавна пие бира в кръчмата, докато вие още се блещите във флегматичната черупка.
  
    

  
 
НО В ОСОБЕНИЯ СЛУЧАЙ НА Nissan GT-R парадоксът на Зенон работи отлично. Откакто се появи през 2007, тази японска суперкола непрекъснато прави малки крачки напред - достатъчни, за да накара конкурентите да се задъхват зад гърба й.
Ще ви е много трудно да различите така нареченото седмо поколение, което тестваме на сръбската писта NAVAC, от коя да е предишна версия на колата. Трябва да сте истински маниак, за да проследите всички дребни корекции по броните, престилките, задните калници и светлините. Но в едно отношение тази машина е радикално различна от всички преди нея. След малко ще ви обясним защо.
  
  
Годзила с добри обноски: тест на Nissan GT-R (ВИДЕО)
 
  
ПОД КАПАКА ЩЕ ОТКРИЕТЕ познатия 3.8-литров V6 с битурбо, който все така се изработва на ръка в стерилна стая от един от петимата богоизбрани "такуми" - тоест майстори. Щом завърши мотора, майсторът му слага табелка с името си. И понеже не сме чули досега за случай на сепуку в завода на Nissan, допускаме, че двигателят е изключително надежден. 
В новото поколение мощността му се е увеличила с 20 коня, до общо 570, а въртящият момент стига 637 нютонметра. Времето от 0 до 100 км/ч е 2.7 секунди - по-кратко, отколкото ще ви отнеме да вдишате и да издишате. Версията Nismo, която ще дойде по-късно тази година, ще отреже от него още десета.

Скоростната кутия - автоматик с двоен съединител и шест степени - е монтирана отзад за по-добър баланс. Въпреки това разпределението на тежестта е 54 процента отпред и 46 отзад - разочароващ показател. Поне докато не съобразите, че при резки ускорения тежестта се прехвърля назад и тогава съотношението става точно 50 на 50.
Мъчно забележимите аеродинамични корекции са намалили въздушното съпротивление до нула и 26, и са премахнали завихрянията в задната част.
Накратко, едно от най-удивителните инженерни постижения в историята е станало още мъничко по-удивително.
  
 
Годзила с добри обноски: тест на Nissan GT-R (ВИДЕО)
  
 
ЕСТЕСТВЕНО, НЕ БЕЗПЛАТНО. Цената напредва заедно с костенурката и вече е 195 500 лева за базовата версия. И 359 900 за Nismo. Но дори и така това си остава най-достъпната суперкола на планетата.
Проблемът е в друго: това не е машината, която бихме избрали за забавление. Колкото и шокиращо да ви прозвучи, GT-R не е за писта.Той е прекалено сложен, прекалено тежък, прекалено мощен.
Границата на сцеплението - тоест моментът, при който наистина усещате адреналина - тук идва при опасни скорости. Електронните системи се намесват твърде агресивно, за да ви предпазят от самоубийство. А ако ги изключите, застраховката ви живот престава да бъде валидна. Неслучайно под капака има черна кутия за запис като в самолетите. Трябва да сте или безразсъден хлапак, или много добър пилот, за да се насладите пълноценно на тази машина.
  
   
Годзила с добри обноски: тест на Nissan GT-R (ВИДЕО)
  
  
НО ПОВЕЧЕТО КУПУВАЧИ с по 200 000 лева в джоба не са пилоти, и много рядко са хлапаци. Обикновено те си го взимат, за да се борят с кризата на средната възраст. Което беше и главният проблем на GT-R досега - той бе твърде суров, твърд и некомфортен за хора, които са започнали да се хранят здравословно и да си преглеждат простатата. Неслучайно му лепнаха прякора Годзила (по едноименното чудовище от филма, режисиран по ирония на съдбата от човек на име Хонда).
Това е истинската революция при новото поколение. Годзила е станала малко по-добра като машина - но много, много по-добра като място, в което да седнете.

ЩЕ ГО ЗАБЕЛЕЖИТЕ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД. Интериорът е симфония от различни видове кожа, с меки повърхности, удобни седалки и 8-инчов сензорен екран. От предишните 27 бутона по конзолата са останали само 11. Окачването е значително по-щадящо към задните ви части. Към това Nissan са добавили и една удивителна система за активно потискане на шума, която премахва неприятните нотки от двигателя и оставя приятните. И се самоизключва, когато стъпите на пистата.
Накратко, GT-R се е превърнал в автомобил, който можете да ползвате ежедневно без юначни саможертви. Което наистина е революция. Но не се притеснявайте, той по никакъв начин не е станал костенурка. Каквото и да твърди старият Зенон.
 
  
Годзила с добри обноски: тест на Nissan GT-R (ВИДЕО)
  
  
570 к. с. максимална мощност
2.7 секунди 0-100 км/ч
315 км/ч максимална скорост
11.8 л/100 км комбиниран разход



 

0 от 500
  • #18
    5 rate up comment 9 rate down comment
    Прогледни бре каиш ( преди 7 години )
    Ето това е статия с покритие,говоря за тази над ЖиТиАра хахаха.БМВ М подобрения.Подри.люто в коментарите по-надолу да разгледа какво се нарича интериор и екстериор не тази шльокавица тук.Това са коли за ежедневието и за кеф на некоя писта.Това са колите за времена не да ми се радваш на обиколката на Ринга с този кошник.
  • #17
    12 rate up comment 6 rate down comment
    rb26 ( преди 7 години )
    Как можахте да напишете,че тази кола не е за писта !!!Вие четете ли какво пишете ???
  • #16
    8 rate up comment 13 rate down comment
    Хъ ( преди 7 години )
    хаха времената на Нюрбургринг,времената на конзолата ти.Ей подри.льо виж във времето къде са и къде ще бъдат БМВ и Мерцедес и гледаи къде е твоят оризов никъв автомобил.И вместо да бърбориш тъпотии разгледаи времената на този недозавиващ кошник и на останалите писти по света та да видиш как ше се изненадаш за времената на много коли...Стани малко от тоз компютър да те хване въздуха робот.
  • #15
    15 rate up comment 8 rate down comment
    GTR ( преди 7 години )
    Хареса ми определението, Панелни Плъхове. Точно това са всички BMW-джии и подобни. Времената на Ринга показват кой, кой е. Само където преди стоков GT-R има едно Porsche и то е Хипер-колата им 918, което си е в друга лига. Да, 991-911 Turbo S бие GT-R, но колко време им трябваше за да разработят от Вагината кола която да го бие??? BMW и Mercedes нямат кола, която дори да се доближи до GT-R. Audi имат от скоро: R8 V10 Plus и то не е много сигурно. Карайте си BMW-та с душ между седалките.
  • #14
    10 rate up comment 17 rate down comment
    или?? ( преди 7 години )
    къв подобрен луксозен интериор е тва бе Комедия??Кви са тия сешуари,същата пръчка си е . 70% пластмаса от която 15% е облицована с кожа и малко карбон аре бегай мани...
  • #13
    20 rate up comment 2 rate down comment
    BMWfan ( преди 7 години )
    Хубавите неща изисква повече пари и японците го разбраха! Качвал съм се на пърия GT-R, матариалите използвани в него, комфорта, пригодността му в ежедневието беше доста зад Порше (и беше значително по евтин), лека полека Нисан изчистваха всичко това, като и цената растеше! 360 000лв. за GT-R (Nismo) си е направо Порше 911 Турбо. Колата е страхотна, а разликата м/у Порше и GT-R..трябва да се усети и двата автомобила имат собстена уникалност!!!
  • #12
    11 rate up comment 23 rate down comment
    Ку.льо ;) ( преди 7 години )
    Не е кола за кеф...Значи за нищо не става,не можем да я сложим до М5 или АМГ като елегантност и лукс.Няма как да е спортист като 911 и т.н. Остава си една тежка еднодневка с два кардана.Поне да се опитат да направят един истински спортист със задно да им се зачуди човек,те щльокавица тука за 200 бинки била по-луксозна хахаха аре бегаи с смешен дизаин...
  • #11
    22 rate up comment 7 rate down comment
    Аз ( преди 7 години )
    Страшни "хейтъри" само тук! Язък за добрата статия!
  • #10
    7 rate up comment 18 rate down comment
    RRE435i ( преди 7 години )
    Strahotnp sravnenie s kostenurka.Tazi da4ia GTR e bavna kato kostenurka i grozna kato gu6ter
  • #9
    14 rate up comment 8 rate down comment
    Нисански ( преди 7 години )
    Стига с тва авди бе......винаги Годзила се свъзва с ........Порше...точно така.....всеки ги мери една срещу друга!!!! Защо,ли!??! Защото нисан -датсун правеха и правят супер добри коли...тия клипчета в нета половината нищо не се вижда ,а на др.някой все закъснява..тва порш с-ката базата му е колкото крайната на Годзила!Респект Годзила