IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

С летни гуми посред зима

Всеки трети шофьор кара с неподходящи гуми, над 2000 вече са отнесли глоби

С летни гуми посред зима

С летни гуми посред зима
Снимка: Булфото

Всеки трети шофьор се движи с летните си гуми въпреки падналия вече първи сняг и рязкото понижение на температурите, при което сцеплението намалява почти наполовина, пише в днешния си брой вестник „Монитор” след преброяване на „преобутите” автомобили на един от най-големите паркинги на Сточна гара в София.

Само за месец след старта на акция „Зима” над 2000 шофьори са отнесли глоби за това, че автомобилите им не са били подготвени за условия на пътя през студените месеци, съобщи вчера началникът на отдел „Пътна полиция” комисар Антон Антонов по време на първия за България международен форум за пътна безопасност.

Основно наказаните са за неизправни светлини и износени чистачки. От КАТ са следили още дали по каруците и велосипедите на пътя има необходимите светлоотразители.

„С над 300 уреда униформените проверяваха също дали дълбочината на протектора на гумите на колите е над 1,6 милиметра”, уточниха от КАТ.

За по-голяма сигурност на пътя в Европейската комисия пък обсъждат влизането в сила на директива, според която колите да не могат да вдигат повече от 30 км/час в населените места. Това съобщи за „Монитор” Аксел Дрюар от Европейския младежки форум за пътна безопасност към ЕК. Не се знае обаче кога промяната на закона ще влезе в сила и дали изобщо ще бъде приета. Очаква се тя да има много противници, тъй като в много страни от Европа инфраструктурата в градски условия позволявала вдигането на по-високи скорости, без това да създава опасност за някой от движението или за пешеходците.

Във връзка с намаляването на жертвите на пътя вчера в София беше проведен първият по рода си международен форум за пътна безопасност. Шефът на Пътна полиция у нас комисар Антон Антонов обясни, че се предвижда до края на 2015 година стационарните камери, които следят за скоростта по пътя, да станат 174, при положение че в момента са едва 24. Освен това всеки автомобил на КАТ ще разполага с камера и радар.

„Съвсем скоро ще пенсионираме последните 50 радара, които са по-стари и ще ги заменим с чисто нови”, обясни комисар Антонов. Той подчерта, че униформените ще бъдат снабдени и с повече уреди за тестване за употреба на наркотици.

„Резултатът от използването на тези средства за контрол вече е налице. През 2010 година имахме 38 заловени да шофират след употреба на наркотици, а за тази година само вече сме хванали 136 души”, обясни още Антонов.

Още новини от България четете в Dnes.bg

0 от 500
  • #11
    14 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Ако взимаш 350 лева и нямаш пари за зимни гуми (щото трябват за цигарки) - няма да караш кола, защото си ОПАСЕН ШОФьОР! Изобщо ама изобщо не ме интересува че ще трябва да хващаш рейса. Нямам намерение да умирам или да ставам инвалид затова че някой си *** му било неудобно или е проявил немърливост за да се екипира както трябва за зимата! После гледате тъпо като стане фала нали ?
  • #10
    8 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Грудка, блъснеш ли ме с летните гуми - размазвам ти фейса, пък ти ми обенясвай дядо ти и баба ти с кво са си карали талигите едно време...
  • #9
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Wane ( преди 10 години )
    Triforce, въпрос на гледна точка. Иначе съм наясно, че подобен закон няма да бъде приет сигурно никога :)
  • #8
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Wane ( преди 10 години )
    И с кофти гуми на сняг/лед уменията остават на 2ро място, ама лошото е, че има много самонадеяни шофьори които си вярват повече, отколкото трябва. Аз примерно се оправям с карането - минавал съм глокс за тест driver на Нюрбургринг, карал съм на трасета върху замръзнали езера в Лапландия, т.е. имам и опит и умения, и пак миналата година на едната кола сменихме гумите по-късно, та като я карах в снега към гумаджийницата ела ме виж как ги спирах тия 2.3 тона...
  • #7
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    Wane - за закона не си прав, но като няма пари, просто няма да кара. С второто съм съгласен! Като имаш 350 лева заплата, няма да имаш даже автомобил!!! Да не изпадам в подробности за мои приятели с 400 лева заплати и 100 лева за цигари, пък после ми вика "Няма пари!"
  • #6
    18 rate up comment 4 rate down comment
    Wane ( преди 10 години )
    Груди, говориш пълни глупости. Първо едно време не ме интересува какво е било, защото живея сега. Второ в миналото са умирали повече хора при катастрофи (на бройка коли), точно защото безопасността е била на по-кофти ниво. Трето, фактите са факти - зимните гуми имат в пъти по-висок коефициент на сцепление от летните на сняг и лед.
  • #5
    12 rate up comment 13 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    Едно време всички са карали с едни и същи гуми и зима и лято! Какви са тези глупости, не ми е ясно!
  • #4
    21 rate up comment 7 rate down comment
    груди ( преди 10 години )
    Wane, да бе да. Едно време дядо ми само с зимен "Snowtrack 3" или "Pilot Alpin" е карал жигулата (па хем е със задно даже, че и пътищата не са чистили дори).Калпави са шофьорите в БГ, особено младите не ги учат дори как да минат и 5 метра на задна, кво да говорим за паркиране или пък за шофиране в условия. Калпави са шофьорите, изнежени са, разглезени и не-обучени. После гумите били виновни, космоса им пречел....
  • #3
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Wane ( преди 10 години )
    Еми ако се нагласи така, че да се налагат глоби само когато пътната настилка е заснежена (в което има логика), просто който няма пари за гуми, няма да кара като вали сняг.
  • #2
    14 rate up comment 10 rate down comment
    Дълбока провинция ( преди 10 години )
    ОК, само ми обясни как да стане с 350 лева и то ако работиш.