IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

С летни гуми посред зима

Всеки трети шофьор кара с неподходящи гуми, над 2000 вече са отнесли глоби

С летни гуми посред зима

С летни гуми посред зима
Снимка: Булфото

Всеки трети шофьор се движи с летните си гуми въпреки падналия вече първи сняг и рязкото понижение на температурите, при което сцеплението намалява почти наполовина, пише в днешния си брой вестник „Монитор” след преброяване на „преобутите” автомобили на един от най-големите паркинги на Сточна гара в София.

Само за месец след старта на акция „Зима” над 2000 шофьори са отнесли глоби за това, че автомобилите им не са били подготвени за условия на пътя през студените месеци, съобщи вчера началникът на отдел „Пътна полиция” комисар Антон Антонов по време на първия за България международен форум за пътна безопасност.

Основно наказаните са за неизправни светлини и износени чистачки. От КАТ са следили още дали по каруците и велосипедите на пътя има необходимите светлоотразители.

„С над 300 уреда униформените проверяваха също дали дълбочината на протектора на гумите на колите е над 1,6 милиметра”, уточниха от КАТ.

За по-голяма сигурност на пътя в Европейската комисия пък обсъждат влизането в сила на директива, според която колите да не могат да вдигат повече от 30 км/час в населените места. Това съобщи за „Монитор” Аксел Дрюар от Европейския младежки форум за пътна безопасност към ЕК. Не се знае обаче кога промяната на закона ще влезе в сила и дали изобщо ще бъде приета. Очаква се тя да има много противници, тъй като в много страни от Европа инфраструктурата в градски условия позволявала вдигането на по-високи скорости, без това да създава опасност за някой от движението или за пешеходците.

Във връзка с намаляването на жертвите на пътя вчера в София беше проведен първият по рода си международен форум за пътна безопасност. Шефът на Пътна полиция у нас комисар Антон Антонов обясни, че се предвижда до края на 2015 година стационарните камери, които следят за скоростта по пътя, да станат 174, при положение че в момента са едва 24. Освен това всеки автомобил на КАТ ще разполага с камера и радар.

„Съвсем скоро ще пенсионираме последните 50 радара, които са по-стари и ще ги заменим с чисто нови”, обясни комисар Антонов. Той подчерта, че униформените ще бъдат снабдени и с повече уреди за тестване за употреба на наркотици.

„Резултатът от използването на тези средства за контрол вече е налице. През 2010 година имахме 38 заловени да шофират след употреба на наркотици, а за тази година само вече сме хванали 136 души”, обясни още Антонов.

Още новини от България четете в Dnes.bg

0 от 500
  • #21
    14 rate up comment 14 rate down comment
    /, ( преди 10 години )
    големи продавачи пардон разбирачи ЗИМНИ ГУМИ ама да и са нови ..що не ви *** майката бастуни .така разправяхте и за фаровете не било голям разход даже бил нормален ама като почнаха и с газовите ПОЧНАХТЕ ДА РЕВЕТЕ КАТО МАГАРЕТА..Има ли грайфер има ли норма има АЙДЕ зимна гума и всесезона е все тая.ТИЯ ТЕСТОВЕ СА ЗА ТЪРГОВИЯТА НЕСТАВАТ.на тоя дето забранявал с 350 лв човека да си кара колата АБЕ ЩО НЕ СИ *** МАЙКАТА БЕ ТИ ДА НЕ БОГ ДА ЗАБРАНЯВАШ ....
  • #20
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Страхотна логика, грудка! Твоите 3 годишни всесезонни са по-добри от моите 3 годишни зимни ?!
  • #19
    5 rate up comment 7 rate down comment
    От Някой до Анон-14 ( преди 10 години )
    Виж, пич, моята кола не знае какво е зимна гума, защото живея в страна където няма сняг и отрицателни температури. Само изразих мнение по въпроса. А с тия сценарии, които си съчинил.....и особено за детето.....без коментар се казва.
  • #18
    9 rate up comment 7 rate down comment
    фсб ( преди 10 години )
    всесезонните са ни риба, ни рак... не ми ги хвалете. А преди може и да се е карало само с летни, но преди и трафика е бил друг и пътните условия. Имало е 200 000 коли в цяла БГ и се е карало със 100км макс. Сега има 4 милиона коли и се кара кой колко може... Така че сравненията са безумни. Зимните гуми трябжа да станат задължителни за зимата! А не като падна оня ден снега и да бутам един закъсал, за да мога да мина...
  • #17
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Sheldon ( преди 10 години )
    Чакай българина да спре да кара, ако няма зимни гуми. Логиката е, че "пари съм давал за тая кола, кой ще ми каже нещо...". Много е забавно и като започнат да се убеждават един друг, че зимни и летни гуми е едно и също и всичко се прави, за ти вземат парите.
  • #16
    8 rate up comment 8 rate down comment
    груди ( преди 10 години )
    Големи фенове сте на зимните гуми, ама много добре знаете че след 1вата зима вече не са никак толкоз "зимни". За да е добра зимната трябва да е нова, прясна. Ама кво се чудя - тука всички карат нови баварци и лексуси и не им е проблем всяка зима да с чисто нови Алпинки а? Огледайте се какъв им е DOT'а на прехвалените зимни гуми на повечето коли. Някои ги карат не по 3, ами и по 4 зими даже :)
  • #15
    11 rate up comment 7 rate down comment
    груди ( преди 10 години )
    "Грудка, блъснеш ли ме с летните гуми - размазвам ти фейса, пък ти ми обенясвай дядо ти и баба ти с кво са си карали талигите едно време..."Уеко бе, оти са форсираш кат муха в бурканче. А и не карам с летни, карам с всесезонни, винаги на по-малко от година. По-добри са от 3-годишните ти "зимни" гуми, обзалагам се. И даже и да те блъсна ко ше стане? Ще се разплачеш заради огънатите ламарини ли, за тъпата кола ли ше се ядосаш?!?! Не сме хора тва бълагрите, за едните ламарини готов да убива....
  • #14
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Wane ( преди 10 години )
    @НякойПрав си, обаче като се замислиш дните със сняг и лед на пътя не са толкова много, така че за 20 дни в годината, не виждам проблем да се ползва градски транспорт, ако не можеш да си позволиш адекватна поддръжка на колата. Отделно, че поне в София именно хора с неподходящи гуми закъсват на бул. България примерно и скапват трафика и така или иначе надали стигат на работа или за където и да са тръгнали навреме. Иначе мерси за доброто мнение.
  • #13
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Някой, карай си колата по необходимост, но без да застрашаваш другите. Само помисли за малко. Кво става ако пресичаш на пешеходната пътека и някой те блъска защото не може да спре с летните си гуми ? Или ок, да приемем, че ти се оглеждаш. Ами ако тоя някой е детето ти ? Ще приемеш ли извиненията на шофьора, че много е бързал за работа ? Така че нека да почнем да се сещаме за нещата преди да са се случили...
  • #12
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Някой ( преди 10 години )
    Wane, имайки предвид досегашните ти изяви в този сайт, си бях съставил добро мнение за теб. Но с мненията ти под тази статия ме задължаваш да направя лека корекция. Само ще допълня, че много хора карат колите си по необходимост, а не за удоволствие.