IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

С летни гуми посред зима

Всеки трети шофьор кара с неподходящи гуми, над 2000 вече са отнесли глоби

С летни гуми посред зима

С летни гуми посред зима
Снимка: Булфото

Всеки трети шофьор се движи с летните си гуми въпреки падналия вече първи сняг и рязкото понижение на температурите, при което сцеплението намалява почти наполовина, пише в днешния си брой вестник „Монитор” след преброяване на „преобутите” автомобили на един от най-големите паркинги на Сточна гара в София.

Само за месец след старта на акция „Зима” над 2000 шофьори са отнесли глоби за това, че автомобилите им не са били подготвени за условия на пътя през студените месеци, съобщи вчера началникът на отдел „Пътна полиция” комисар Антон Антонов по време на първия за България международен форум за пътна безопасност.

Основно наказаните са за неизправни светлини и износени чистачки. От КАТ са следили още дали по каруците и велосипедите на пътя има необходимите светлоотразители.

„С над 300 уреда униформените проверяваха също дали дълбочината на протектора на гумите на колите е над 1,6 милиметра”, уточниха от КАТ.

За по-голяма сигурност на пътя в Европейската комисия пък обсъждат влизането в сила на директива, според която колите да не могат да вдигат повече от 30 км/час в населените места. Това съобщи за „Монитор” Аксел Дрюар от Европейския младежки форум за пътна безопасност към ЕК. Не се знае обаче кога промяната на закона ще влезе в сила и дали изобщо ще бъде приета. Очаква се тя да има много противници, тъй като в много страни от Европа инфраструктурата в градски условия позволявала вдигането на по-високи скорости, без това да създава опасност за някой от движението или за пешеходците.

Във връзка с намаляването на жертвите на пътя вчера в София беше проведен първият по рода си международен форум за пътна безопасност. Шефът на Пътна полиция у нас комисар Антон Антонов обясни, че се предвижда до края на 2015 година стационарните камери, които следят за скоростта по пътя, да станат 174, при положение че в момента са едва 24. Освен това всеки автомобил на КАТ ще разполага с камера и радар.

„Съвсем скоро ще пенсионираме последните 50 радара, които са по-стари и ще ги заменим с чисто нови”, обясни комисар Антонов. Той подчерта, че униформените ще бъдат снабдени и с повече уреди за тестване за употреба на наркотици.

„Резултатът от използването на тези средства за контрол вече е налице. През 2010 година имахме 38 заловени да шофират след употреба на наркотици, а за тази година само вече сме хванали 136 души”, обясни още Антонов.

Още новини от България четете в Dnes.bg

0 от 500
  • #31
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Моа ( преди 10 години )
    Рядко гума с 4 мм грайфер (особено ако е на повече от 4 години или над 30000 К км) има адекватно поведение. Какви са тези 1.6 мм? Какви летни гуми посред зима?ПП: тази година видях гумаджуя да продава изпечен 6 годишен,14 цола Мишлен с пластичност на винкел за 50 лева ... и купувачите не са добре.....
  • #30
    9 rate up comment 1 rate down comment
    бъчваря ( преди 10 години )
    @Wane, хубаво е да има закон за зимни гуми. То всъщност си има. на гумите трябва да пише поне M и на практика всички летни гуми разполагат с тоя надпис - M+S. Тук и германците са безсилни. Промяната трябва да бъде при производителя, а не при нашите закони. За мен по-важно обаче би било да се следи за стари гуми над 7 години, както и за такива с балони или някакви нередности по джантите примерно. А поставянето на специализирани зимни гуми трябва да се напомня постоянно по телевизиите и да се дават и показват клипчета, какво става при ползване на летни гуми при ниски температури, сняг, киша и лед. Тогава мисля много шофьори (и шофьорки) ще се замислят дали да карат с летни гуми. Тия акции са добра идея, но без рекламиране на проблема, КАТ само ще си прибира паричките и дотам.
  • #29
    2 rate up comment 0 rate down comment
    eddie ( преди 10 години )
    Ааа, и двете фиатки са ми със зимни топлинки.
  • #28
    8 rate up comment 5 rate down comment
    504 ( преди 10 години )
    Изключи си Caps Lock-а. Дразни.
  • #27
    12 rate up comment 10 rate down comment
    /, ( преди 10 години )
    НАЙ ГОЛЕМИЯТ БИЧ Е ПО ГЕРМАНЕЦ ОТ ГЕРМАНЦИТЕ СТАНА ....*** ГОЛЕМ СПЕЦИАЛИСТ СИ ГОЛЕМ ....А НА БАС ЧЕ РАЗХОДЪТ ТИ СЕ ВДИГА ПОНЕ С 3 НА СТО
  • #26
    12 rate up comment 11 rate down comment
    Sheldon ( преди 10 години )
    Включените фарове през деня са най-страшния бич за съвременния бай *** - че 1 гр. на 1000 км. горяло повече, че фаровете пожълтявали, че акумулатори, че крушките горели. Как да разберете дали човека срещу вас е глуповат? Попитайте го за мнението му за фаровете през деня и зимните гуми.
  • #25
    12 rate up comment 8 rate down comment
    /, ( преди 10 години )
    абе човече нещо си промил мозъка...казвам ти няма толкова значение зимните гуми може и с всесезонни...Карал съм преди 10 години със всесезонни Матадорки нямаше никви проблеми..ТИ ДА НЕ СИ ПРОДАВАЧ НА ГУМАРНИЦА щото от януари вече идват ЛЕТНИТЕ ГУМИ ..така разправяхте и за ФАРОВЕТЕ били много успешни лятото на светлото предотвратявали ПТП еми тая година ПТП с фарове са двойно повече от година без фарове..АЙДЕ И УМНАТА ДА НЕ РЪЧКАШ ДА ИЗПРЕВАРВАШ БЕЗ ВИДИМОСТ
  • #24
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    /, като те гледам колко си неграмотен едва ли имаш 8 клас, което следва, че едва ли имаш книжка. Тъй че на каруцата кво слагаш няма значение. Важното е магарето да е подковано в твоя случай. Сигурно затова твърдиш, че зимните не стават. Просто подкови магарето с по-качествени подкови и това е ;)
  • #23
    11 rate up comment 3 rate down comment
    груди ( преди 10 години )
    до Анонимен - аз всесезонните ги карам по 1 година само, после ги продавам. Не съм против зимните гуми, никак даже. Ама просто като кажете "зимни та зимни", все едно като пише M+S на гумата и проблема е решен. зимните гуми на по 2-3 години вече не стават за нищо, а в България 90% от шофьорите карат именно стари зимни гуми. Не гледайте само София с меринджеите с нови коли дето имат нови гуми, те не са показател.
  • #22
    4 rate up comment 11 rate down comment
    /, ( преди 10 години )
    на груди ВСЕСЕЗОНИТЕ ГУМИ може да са пет пъти по добри от твойте зимни ледонО зимни студени гуми.имам зимни гуми от известа марка ама нестават...карал съм всесезонни абе супер спират няма нищо общо с тия ЗИМНИ ЛЕДЕНИ СТУДЕНИ гуми...