IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Детройт фалира

Голямата тройка - General Motors, Ford и Chrysler - запазва спокойствие

Детройт фалира

Детройт е най-големият град в САЩ, който обяви банкрут, съобщават световните агенции. Eдин от символите на американската индустриална мощ, както и дом на голямата автомобилна тройка – General Motors, Chrysler и Ford – изпитва финансови затруднения от години насам, а населението на града трайно се стопява заради липса на работни места, отбелязва AP.
Детройт фалира
Снимка: Ройтерс

От информацията става ясно, че в момента в града има 78 000 изоставени сгради, които създават „проблеми за обществото и намаляват качеството на живот“. Въпреки че безработицата в града е спаднала значително от върховата си точна през 2009 г. (28%) до 16.3%, тя все пак е двойна в сравнение със средната за страната – 7.9%.

Молбата за защита от кредитори изправя Детройт пред сериозни предизвикателства. Може да се очаква, че ще последват съкращения на общинските служители, продажба на активи, повишаване на местните данъци и такси, както и преустановяване на основни услуги за населението, за които бюджетите и без това са достатъчно свити.

За 10 години (от 2000 до 2010 г.) Детройт се е стопил с 250 хил. души. Ако през 50-те години на миналия век населението на града нарасна до над 1,8 млн. души, в момента е малко над 700 хил. Голяма част от средната класа, както и бизнесът, напуснаха града, а с тях си отидоха и сериозни данъчни постъпления.

Келив Ор, който през март беше назначен за специален финансов управител на Детройт, не успя да постигне споразумение с кредиторите, за да улеснят финансовото преструктуриране. Ако заявлението за банкрут бъде одобрено, градските активи може да бъдат продадени, за да удовлетворят исканията им.

Ор вече има опит, тъй като представляваше автомобилния производител Chrysler по време на успешното преструктуриране на компанията. Екипът му изчислява, че Детройт не изпълнява необезпечени задължения за над 2,5 млрд. долара, за да запази “свежи пари” за полицията, пожарната и други обществени услуги. Дефицитът в местния бюджет надвишава 380 млн. долара, а дългосрочният дълг се изчислява на между 17 и 20 млрд. долара.

Решението на Кевин Ор да подаде молба точно сега вероятно е повлияно от съдебните искове, които общински служители и пенсионни системи подадоха, за да предотвратят одобряването на фалита от Рик Снайдър. Опасенията им са, че фалитът може да доведе до промяна на пенсионните обезщетения, които по принцип са гарантирани.

Със сигурност обаче банкрутът ще накара малкия и среден бизнес да преосмисли присъствието си в района. Засега поне от General Motors, които също преминаха през преструктуриране и процедура по защита от кредитори, заявиха, че ситуацията няма да се отрази на дейността на компанията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Тагове: general motors chrysler
0 от 500
  • #13
    7 rate up comment 2 rate down comment
    антикомунист ( преди 10 години )
    Понеже нямаш добра памет ще ти припомня,че *** отричаха до последно кризата и казваха,че няма такава у нас.Всички икономисти и международни експерти ни предупреждаваха,но комунистите трябваше да оправдаят големите харчове и даването на апетитни имоти и земи на приближени.Направиха много неизгодни сделки,които трябваше да се плащат от следващите.Разбира се комисионните си ги прибраха.С цялата си наглост в последните дни гласуваха най-наглият закон за амнистията.Чети ***,чети повече!
  • #12
    10 rate up comment 6 rate down comment
    до антикумониста ( преди 10 години )
    Да ти кажа комунизма го няма от 23г. Да ти кажа и за кризата отвори гугъл ако си с къса памет и прочети кога удари кризата САЩ и Европа. Ще установиш че това се случи през 2007г. До лятото на 2009г. ние в България чувахме че има криза, но при нас нямаше отражение. Е как пък ГЕРБ взеха власта и за 2 месеца стана криза в България изведнъж, масови фалити на фирми, малки пици, глупости Дянков казваше догодина излизаме от кризата, после стана за другата,по-другата а тя ставаше по-дълбока и по дълбока
  • #11
    11 rate up comment 7 rate down comment
    До Дошо ( преди 10 години )
    Дошо в голяма грешка си. ГЕРБ за по-лоши от тройната коалиция. Само ти давам следния пример. ГЕРБ дойдоха на власт и първото което направи Дянков бе да спре плащанията към бизнеса. от 07.2009г. първите плащания бяха през 02.2010г. Представи си фирмата чака пари за свършена работа по държавна поръчка, тя не плаща щото някакъв *** така решил, фирмата не може да плати заплатите на работниците, нито вноските по кредитите за машините си и следва фалит, банката му прибира всичко ГЕРБ убиха бизнеса още в първите 6м. Казваш поне нещо са направили, какво е това нещо?
  • #10
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    Аз очаквах гражданска война 2012-та, година, ама леко закъснях с прогнозите. Очаквам и трета световна до 2020-та година. А относно партиите - ГЕРБ ни съсипа производството! Малкият и среден бизнес също. Много неща съсипа. Как може партия да разрушава даден бизнес и след това да го купува? Те по-зле от мутрите през 90-те години!!!И аз другите не ги харесвам, но по времето на тройната коалиция във фирмата бяхме 20 човека и имаше много работа, а сега сме 11 и няма работа и за малкото останали.
  • #9
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Тука най-нормално си дискотираме човека ясно е написал че не е от герб. Няма кво да говорите БСП е Герб ДПС сега и Атака 20 години само си сменят имената. Икономиката от 20 година на сам не е била добре това че някой повярваха през 2009 че имат парите е друг въпрос това бяха парите на банките и това се направи с цел ако бяха всичките тези добри търговци те щяха да оцелеят сега а не издишат. ПОГЛЕДНЕТЕ РЕАЛНО НА НЕЩАТА А НЕ КОЙ ГЕРБ БСП И ДПС зганта е е една и съща
  • #8
    10 rate up comment 10 rate down comment
    До Дошо ( преди 10 години )
    Пак ти ли си човека с изцепките бе. Оня ден четох за магистралата как защитаваш Б.Борисов и някакъв те нареждаше че си платен, сега и тука ли бе. Май ще повярвам че си на заплата в ГЕРБ. На всяка тема ГЕРБ та ГЕРБ. И ГЕРБ са като БСП, дори са по-лоши, защото ония си ги знаеш че са душмани а тези ти се правят на момини сълзи а са двойно по-големи душмани. Ти като ученик не знаеш, но питай баща си как беше икономиката преди ГЕРБ, тоест до средата на 2009г. Може и да разбереш кой уби бизнеса в БГ.
  • #7
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Дошо ти сега ГЕРБер ли стана. При теб е нормално да не ти пука, че те подслушват, защото вероятно нямаш телефон. Ако пък имаш едва ли някой ти се обажда, едва ли ще има желаещи да си говорят по телефона с ***. Но нормалните хора предпочитат да не им слухтят разговорите, още повече когато се оказва, че тези разговори после се използват за рекет. И най-важното от тях разбрахме как мафията ГЕРБ контролира проглокори,министри,държавни комисии,опозиция, мафия, олигарси, как се печатат бюлетини и др.
  • #6
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Просто при нас е прекалено явно пред обществото. А другите живеят в някакъв филм който много рязко ще свърши.
  • #5
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Така е тройната купуваха гласове, но всъщност абсолютно всички купуват гласове, дори мисля че представител на ГЕРБ е единствения осъден за купуване на гласове. Сега като излязоха много от нещата през управлението на ГЕРБ- Подслушвания,следене,рекет,вижда се че дори държавните комисии поръчкото са "удряли" или оправдавали по заповед от горе. ИФ /Ирина Флорин/, Ц.Ц./Цонко Цонев, кмета на Каварна/ и Б.Б. / може би е Богомил Бонев/. А колко още неща не се знаят. 24г. ни управлява мафията.
  • #4
    25 rate up comment 0 rate down comment
    dakk ( преди 10 години )
    Американската мечта.Преди около две седмици четох някъде че 2030 *** в САЩ ще са повече от белите.Виж тук може и да ни стигнат Американците.