IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Детройт фалира

Голямата тройка - General Motors, Ford и Chrysler - запазва спокойствие

Детройт фалира

Детройт е най-големият град в САЩ, който обяви банкрут, съобщават световните агенции. Eдин от символите на американската индустриална мощ, както и дом на голямата автомобилна тройка – General Motors, Chrysler и Ford – изпитва финансови затруднения от години насам, а населението на града трайно се стопява заради липса на работни места, отбелязва AP.
Детройт фалира
Снимка: Ройтерс

От информацията става ясно, че в момента в града има 78 000 изоставени сгради, които създават „проблеми за обществото и намаляват качеството на живот“. Въпреки че безработицата в града е спаднала значително от върховата си точна през 2009 г. (28%) до 16.3%, тя все пак е двойна в сравнение със средната за страната – 7.9%.

Молбата за защита от кредитори изправя Детройт пред сериозни предизвикателства. Може да се очаква, че ще последват съкращения на общинските служители, продажба на активи, повишаване на местните данъци и такси, както и преустановяване на основни услуги за населението, за които бюджетите и без това са достатъчно свити.

За 10 години (от 2000 до 2010 г.) Детройт се е стопил с 250 хил. души. Ако през 50-те години на миналия век населението на града нарасна до над 1,8 млн. души, в момента е малко над 700 хил. Голяма част от средната класа, както и бизнесът, напуснаха града, а с тях си отидоха и сериозни данъчни постъпления.

Келив Ор, който през март беше назначен за специален финансов управител на Детройт, не успя да постигне споразумение с кредиторите, за да улеснят финансовото преструктуриране. Ако заявлението за банкрут бъде одобрено, градските активи може да бъдат продадени, за да удовлетворят исканията им.

Ор вече има опит, тъй като представляваше автомобилния производител Chrysler по време на успешното преструктуриране на компанията. Екипът му изчислява, че Детройт не изпълнява необезпечени задължения за над 2,5 млрд. долара, за да запази “свежи пари” за полицията, пожарната и други обществени услуги. Дефицитът в местния бюджет надвишава 380 млн. долара, а дългосрочният дълг се изчислява на между 17 и 20 млрд. долара.

Решението на Кевин Ор да подаде молба точно сега вероятно е повлияно от съдебните искове, които общински служители и пенсионни системи подадоха, за да предотвратят одобряването на фалита от Рик Снайдър. Опасенията им са, че фалитът може да доведе до промяна на пенсионните обезщетения, които по принцип са гарантирани.

Със сигурност обаче банкрутът ще накара малкия и среден бизнес да преосмисли присъствието си в района. Засега поне от General Motors, които също преминаха през преструктуриране и процедура по защита от кредитори, заявиха, че ситуацията няма да се отрази на дейността на компанията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Тагове: general motors chrysler
0 от 500
  • #3
    30 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Още от едно време се знаеше че Детройт е бандитско свърталище. По младите може да не помнят, но през комунизма по кината излъчваха един много готин филм с който изгря звездата на Еди Мърфи "Полицаят от Бевъли Хилс" Та главния герой Аксел Фоли(Еди Мърфи) е ченге от Детройт, което отива да разследва случай в друг град (Бевърли Хилс) и сякаш попада в друг свят. Ченгетата там са галантни, извиняват се, трудно разбират престъпноста,всичко е чисто. Сравнен с Детройт, Бевърли Хилс за него бе друг свят.
  • #2
    24 rate up comment 0 rate down comment
    гетото ( преди 10 години )
    82% от населението на града са чернокожи,а безработицата изобщо не е тази,която е обявяват,а е над 50%.https://***.youtube.com/watch?v=TLbd9XDgnDI
  • #1
    26 rate up comment 0 rate down comment
    гетото ( преди 10 години )
    Града реално е фалирал от няколко години.Миналата година спряха плащанията и искаха да го обявят официално във фалит,но явно тази год.съда се е произнесъл официално.Това е най-голямото в света гето.Престъпността е ужасяваща и банди вилнеят в целият град.Просто е ужасно.По тъмно никой не излиза,а през деня ако не си с кола и се движиш пеш дори и в центъра рискуваш да те ограбят или убият.Има много клипове в мрежата за бандите и изоставените сгради:youtube.com/watch?v=SWEdjiEJg0U