IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Детройт фалира

Голямата тройка - General Motors, Ford и Chrysler - запазва спокойствие

Детройт фалира

Детройт е най-големият град в САЩ, който обяви банкрут, съобщават световните агенции. Eдин от символите на американската индустриална мощ, както и дом на голямата автомобилна тройка – General Motors, Chrysler и Ford – изпитва финансови затруднения от години насам, а населението на града трайно се стопява заради липса на работни места, отбелязва AP.
Детройт фалира
Снимка: Ройтерс

От информацията става ясно, че в момента в града има 78 000 изоставени сгради, които създават „проблеми за обществото и намаляват качеството на живот“. Въпреки че безработицата в града е спаднала значително от върховата си точна през 2009 г. (28%) до 16.3%, тя все пак е двойна в сравнение със средната за страната – 7.9%.

Молбата за защита от кредитори изправя Детройт пред сериозни предизвикателства. Може да се очаква, че ще последват съкращения на общинските служители, продажба на активи, повишаване на местните данъци и такси, както и преустановяване на основни услуги за населението, за които бюджетите и без това са достатъчно свити.

За 10 години (от 2000 до 2010 г.) Детройт се е стопил с 250 хил. души. Ако през 50-те години на миналия век населението на града нарасна до над 1,8 млн. души, в момента е малко над 700 хил. Голяма част от средната класа, както и бизнесът, напуснаха града, а с тях си отидоха и сериозни данъчни постъпления.

Келив Ор, който през март беше назначен за специален финансов управител на Детройт, не успя да постигне споразумение с кредиторите, за да улеснят финансовото преструктуриране. Ако заявлението за банкрут бъде одобрено, градските активи може да бъдат продадени, за да удовлетворят исканията им.

Ор вече има опит, тъй като представляваше автомобилния производител Chrysler по време на успешното преструктуриране на компанията. Екипът му изчислява, че Детройт не изпълнява необезпечени задължения за над 2,5 млрд. долара, за да запази “свежи пари” за полицията, пожарната и други обществени услуги. Дефицитът в местния бюджет надвишава 380 млн. долара, а дългосрочният дълг се изчислява на между 17 и 20 млрд. долара.

Решението на Кевин Ор да подаде молба точно сега вероятно е повлияно от съдебните искове, които общински служители и пенсионни системи подадоха, за да предотвратят одобряването на фалита от Рик Снайдър. Опасенията им са, че фалитът може да доведе до промяна на пенсионните обезщетения, които по принцип са гарантирани.

Със сигурност обаче банкрутът ще накара малкия и среден бизнес да преосмисли присъствието си в района. Засега поне от General Motors, които също преминаха през преструктуриране и процедура по защита от кредитори, заявиха, че ситуацията няма да се отрази на дейността на компанията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Тагове: general motors chrysler
0 от 500
  • #23
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Платените комунистически драскачи и мижитурки са налазили и този форум.Купи са си изборите,изманипулираха хората и сега им гледаме сеира.Който ще да идва на власт,но да не са тези сегашните,които започнаха ударно с вземането на 1 млрд. заем при условие,че има бюджетен излишък.Всички специалисти са против,само те не са.Решили са да се облажат бързо,докато народа не ги е свалил.А този 1 млрд.кой ще го плаща?Питам те мръсно ***,кой?ГЕРБ може да са всякакви,но чак толкова нагли и крадливи не са.
  • #22
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    В това правителство има точно толкова комунисти, колкото и в предишното. ЧУудно защо феновете на Б.Б. виждат че областния на София е бивша мутра от ВИС-2 а не виждат,че Б.Б. е мутра от СИК, виждат батко и братко, но не виждат Цецо и кумецо? Щом като скандирате оставка, за да върнете старите ГЕРБери, значи сте платени. Само платения *** не вижда че трябва пълна промяна а не да се върти еда и съща плоча,която отдавна е омръзнала. Да се излагаш за едни 30лв. и обиждаш хората.. жалко човече си.
  • #21
    6 rate up comment 2 rate down comment
    мразя комунисти ( преди 10 години )
    Лелееее,не съм вярвал,че и тук ще има комунисти,които да защитават това правителство на лъжата, измамата и далаверите.Явно си заслужаваме съдбата,щом има такива ***.Цял свят застава зад протестиращите,болшинството от обществото също,а мръсните комунисти ще наглеят,че дори и в този форум ще се появят.Докато не изчезне и последният комунист,никога няма да се оправим.
  • #20
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    На мен пък ми е добре от 2009-2010. И това не зависи от Б.Б. СерГей или някой друг. Отдавна разбрах, че сам трябва да вземеш нещата в свои ръце а не да чакаш някой горе да се сети за теб. Смирненски го е казал много добре в "Стълбата". Иронията е че протестиращите ще свалят това правителство но алтернативите не са по-добри. Параграф 22..
  • #19
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    България беше най-добре през 2001-2005. Станишев обаче започна да я съсипва като дойде на власт 2005-та година, а Борисов я досъсипа.
  • #18
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Капитализма и комунизма са тясно свързани. Нали точно това е идеята да се развива и той се развива защото и преди и сега се плаща ток вода и т.н. Всичкото е една пропаганда да се измислят такива наименования а ние хората да си мислим че едни били с друго разбиране и мислили за обикновеният човек. Ако беше така нямаше да има и войни и кризи и дрога и какво ли още не.
  • #17
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Дошо ( преди 10 години )
    Както вече казах: Колеги за колите може да се караме, но относно политическата обстановка в Родината всички сме на мнение, че трябва да се промени и то незабавно.Поздрави на всички! Кодошо стига бе.Ще вземем да си помислим, че си *** червена ***
  • #16
    10 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Аз ако съм комунист ще защитавам ли бизнеса? Събуди се.Експертите казвали, ама криза в България нямаше, както няма в много други държави. Кризата в САЩ и Европа дойде от фалита на банките, това е криза на кредитите, когато много хора не могат да обслужват кредитите си и няма кой да гарантира за банката тя фалира Аз помня че държавата гарантира за кредитите до 100 хиляди лева и така спаси банките в България от фалит. Криза видяхме при вземането на власта от ГЕРБ, след отказа да се разплати с бизнеса и изкуствено го фалира. Не съм адвокат на тройната коалиция, нито на която и да е друга партия, аз знам че политиката е за гадни и крадливи хора и никога не съм гласувал, за да не ме е яд после. Иначе сухите факти са 9 милиарда резерв, преди Б.Б. ГЕРБ сдадоха власта при 4 милиарда резерв и 4 милиарда увеличен външен дълг. Нито са спонсорирали бизнеса, напротив рекетираха го и го мачкаха, направо го убиха. А бизнеса храни държавата, тоест отрязаха клона на който седят.
  • #15
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Комунизъм отдавна няма в България се шири тежък и жесток капитализъм от най-лошия феодален вид, на монополите и олигарсите, искаш-неискаш парно плащаш. Тока искаш не искаш ще е скъп, пари от къде? Твой проблем. През комунизма ток,вода и парно бяха буквално подарък от държавата. Значи комунизъм няма. А че е капитализъм показва мизерията на хората. Капитализма е достатъчно богат, за да няма мизерстващи, но умишлено се поддържа мизерията, за да има роби, защото ако всички имат, няма да има кой да работи мръсната и мизерна работа, няма да изпъкват определени хора, жените няма да въздишат по-богати дъртаци и всичко останало което, прави богатите красиви в очите на бедните.
  • #14
    10 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 10 години )
    Как да ти отговори човек само с това изречение "Да ти кажа комунизма го няма от 23г" Има го и той действа в с пълна сила и не само в България ами по целия свят. И като гледам получаваш информация от най-масовите източници а от онези захлупени форуми уж дето пишат само ***.... *** ама пишат истината. Всичко което се случва всичко това е направено с умисъл колко и невероятно да звучи герб бсп мепесе всичкото е едно да си прелеят джоба колкото може повече