IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Infiniti с нова технология за управление

При Steer-by-wire няма механична връзка между кормилото и колелата

Infiniti с нова технология за управление

Компанията Nissan показа технология под името Steer-by-wire, при която всички механични елементи на кормилното управление на автомобила са заменени от електронни. Новата система ще бъде внедрена при някои модели Infiniti през следващата година.
Infinity с нова технология за управление
Според представители на Nissan, системата Steer-by-wire ще позволи кормилното управление да стане по-точно и по-остро, тъй като електрическите сигнали предават информацията на колелата далеч по-бързо отколкото традиционните механизми. Освен това заради липсата на механични връчки, неравностите на платното няма да се предават върху волана и по този начин автомобилът ще преминава през тях без проблеми за водача.

Като част от технологията Steer-by-wire компанията разработва и система за поддържане на идеална линия по време на движение. Тя ще работи въз основа на даннни, получени от специална камера, поставена на огледалото за задно виждане в купето. Тя ще може да определя линията на движение и при напускане на зададената траектория ще може да коригира положението на автомобила. Това ще спести доста усилия на шофьорите при пътуване на дълъг път.

Всички автомобили, снабдени със системата Steer-by-wire, ще запазят и аналогичния класически механизъм, на който досега разчитаха. Той ще се активира, ако новата електронна технология откаже по време на движение.

Тагове: steer-by-wire
0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 12 rate down comment
    хак ( преди 11 години )
    Също така ми е много интересно какво ще се случи с управлението ако се получи електрическа повреда. При липса на механична връзка колата ще стане неуправляема. Доколкото знам съществуващите ел. управления в другите марки запазват мехничната връзка точно поради тази причина но при Инфинити явно няма да има такова неща. Много странно.
  • #1
    9 rate up comment 9 rate down comment
    хак ( преди 11 години )
    Нищо ново. Вече отдавна има автомобили с такава система. Тъй като се интересувам от BMW 5 f10 и проучвам автомобила се оказва, че този тип управление го има там и е най-големия минус на автомобила. Хората се оплакват че изчезва връзката с пътя и управлението става изкуствено и неприятно. Тази система има само 1 плюс и той е че ще намали разхода на гориво като се премахне хидравличната помпа която е закачена за двигателя и се замени в ел. двиг. За съжаление това е тенденция и няма връщане назад.