IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-чистите и най-отровните автомобили?

Изследване на американска компания откри опасни химически елементи в колите

Кои са най-чистите и най-отровните автомобили?

Мнозина твърдят, че салоните на по-евтините автомобили миришат отвратително. Вярно, след като отвориш прозореца тази миризма изчезва, но това не означава, че водачът и пътниците не са подложени на опасност. Причината е, че за производството на нови коли се използватт редица химически елементи, които се натрупват и попадат в организма на возещите се.


Изследване на американския интернет-портал HealthyStuff изследва повече от 800 автомобили и състави рейтинг на „най-чистите” и съответно „най-отровните” коли. Учените са проверили машините за наличието на бром, хром и други тежки метали, както и за тяхната концентрация. Изследвани са най-вече волана, жабката, таблото, ръчката на скоростна кутия, седалките и вратите, тоест местата, до които водачът и пътниците най-често се докосват.



На първо и трето място в допитването са модели на Honda, а на пето и шесто – на Acura, която е американското подразделение на японския производител. За „най-чисти автомобили” бяха обявени Civic и CR-Z, които печелят благодарение на решението на Honda да се откаже от употребата на полихлорвинил (PVC) в частите от купето. Сериозна критики търпят Mitsubishi Outlander Sport, при който е открита завишена концентрация на бром, както и Nissan Versa, който е сравнен от изследователите с басейн, пълен с хлор.


След изследването учените дават съвети как да се избегне максимално допира с отровните материали в автомобила. При всяка възможност купето трябва да се проветрява преди пътуване, но и да се държи затворено при по-дълго излагане на слънчеви лъчи.

0 от 500
  • #86
    0 rate up comment 0 rate down comment
    rsrmhzydwdt ( преди 12 години )
    rU5zBp , [url=http://lvbfgastgcgv.com/]lvbfgastgcgv[/url], [link=http://exempcyfdwvc.com/]exempcyfdwvc[/link], http://xfuvbnrgfydz.com/
  • #85
    0 rate up comment 0 rate down comment
    hmysfyso ( преди 12 години )
    82A91x owgrvhhhesig
  • #84
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Daniel ( преди 12 години )
    That's a quick-witetd answer to a difficult question
  • #83
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Hala ( преди 12 години )
    Last one to uiltize this is a rotten egg!
  • #82
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Thayse ( преди 12 години )
    Thanks for your thuogths. It's helped me a lot.
  • #81
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Triforce ( преди 12 години )
    Кой ти гледа щеката на нова кола бе, ти *** ли си?!?Никога не съм си поглеждал досега маслото! Как ще си купя нова кола и ще и гледам маслото бе, те производителите да не са бавноразвиващи, като теб?!Нямал съм книжка ли бе? Сериозно?Я тогава ми обясни следната ситуация:Изпреварваш TIR в дъждовно време, навлизате и двамата в голяма локва и вълната от гумите на TIR-а те бута към мантинелата. Какво правиш?! Хайде, г-н много карам, много голям шофьор съм!
  • #80
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Triforce,ясно и ти колко имаш книжка.Почти ни беше заблудил.Ама си гьон.Като изкараш глоксовете и подкараш стария дръгнел на баща ти,тогава ще разбереш дали се виждат 50 или 100 грама на щеката.
  • #79
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Triforce=простия бъчвар=*** с многото аудта.
  • #78
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Triforce ( преди 12 години )
    Я ни обясни как при смяна на масло от 5 литра ще разбереш, че липсват 100 грама? Той като казва, че не бута, явно има предвид от смяна до смяна повече от 500 грама, които си личат. Кой ти говори за 100 грама? Абе вие всички тука да не сте луди? Има, няма Фиеста, кво ти дреме? Според мен има - прекалено много пъти писа за нея и все неща, дето няма аз как да ги знам, примерно. Дори да му е служебна я има, ама ти май нищо нямаш!
  • #77
    5 rate up comment 1 rate down comment
    до пендела ( преди 12 години )
    Бъчвар,с изцепката,че за 5 години фиестата ти не е изгорила и грам масло,окончателно се изясни картинката около теб.Смотльо,ти нямаш и не си имал никога кола.Ако беше имал,щеше да знаеш,че и най-новата кола от смяна до смяна губи поне100-200 грама масло.Това е нормално и така трябва.Защото ако изобщо не харчи,значи сегментите и са прекалено стегнати и износва ускорено цилиндрите и пада КПД.Такъв двигател не изкарва и 10 000 км.Така,че ела ми направи една ***,беден ***!