IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-чистите и най-отровните автомобили?

Изследване на американска компания откри опасни химически елементи в колите

Кои са най-чистите и най-отровните автомобили?

Мнозина твърдят, че салоните на по-евтините автомобили миришат отвратително. Вярно, след като отвориш прозореца тази миризма изчезва, но това не означава, че водачът и пътниците не са подложени на опасност. Причината е, че за производството на нови коли се използватт редица химически елементи, които се натрупват и попадат в организма на возещите се.


Изследване на американския интернет-портал HealthyStuff изследва повече от 800 автомобили и състави рейтинг на „най-чистите” и съответно „най-отровните” коли. Учените са проверили машините за наличието на бром, хром и други тежки метали, както и за тяхната концентрация. Изследвани са най-вече волана, жабката, таблото, ръчката на скоростна кутия, седалките и вратите, тоест местата, до които водачът и пътниците най-често се докосват.



На първо и трето място в допитването са модели на Honda, а на пето и шесто – на Acura, която е американското подразделение на японския производител. За „най-чисти автомобили” бяха обявени Civic и CR-Z, които печелят благодарение на решението на Honda да се откаже от употребата на полихлорвинил (PVC) в частите от купето. Сериозна критики търпят Mitsubishi Outlander Sport, при който е открита завишена концентрация на бром, както и Nissan Versa, който е сравнен от изследователите с басейн, пълен с хлор.


След изследването учените дават съвети как да се избегне максимално допира с отровните материали в автомобила. При всяка възможност купето трябва да се проветрява преди пътуване, но и да се държи затворено при по-дълго излагане на слънчеви лъчи.

0 от 500
  • #6
    22 rate up comment 7 rate down comment
    Дошо ( преди 12 години )
    Допир с отровните материали в автомобила.Ей, някой да не вземе да пие бензин, че е отровен да знаете.Иначе сиренето с вар и палмово масло си го яжте спокойно, ама от таблото на колата много се пазете.Забравих - соковете с аспартам и натриев цикламат си ги пиите, но не забравяйте да шофирате с вълнени ръкавици плетени от баба ви, че в тях няма химикали и като пипате волана няма да се отровите.
  • #5
    19 rate up comment 4 rate down comment
    Дошо до Ура-а-а-а ( преди 12 години )
    Я най-добре ме прецакаите с един Оутлендър да се мъча.
  • #4
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    нисана кърти
  • #3
    12 rate up comment 13 rate down comment
    Дошо ( преди 12 години )
    Статията е плод на журналистически тъпизми според мен.Поливинил хлорида ни заобикаля навсякъде.PVC сеш се?От него се правят дори изолацията на кабелите и пластмасовите бутилки за бира и безалкохолни напитки.Общо взето всичко що е синтетично окло нас съдържа PVC дори и панелите на ГСМ-ите, корпусите на телевизори, монитори и още каквото се сетите.PVC се използва от десетилетия сега стана отровен.Сигурно са открили, някой нов евтин *** и сега обявяват масовия материал за негоден.
  • #2
    8 rate up comment 13 rate down comment
    Ура-а-а-а ( преди 12 години )
    Купуваме на До6о Hyundai или Kia и си ре6аваме проблема. Да открием сметка за закупуване на автомобил за До6о!!!!
  • #1
    19 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    То и саждите от дизела се натрупват и попадат в организма, но нали отделят по малко CO2 емисии.