IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Камерите на КАТ - НЕзаконни

Снимките нямат доказателствена стойност пред съда.

Камерите на КАТ - НЕзаконни

"15-те стационарни радара с камери в страната - гордостта на КАТ, са незаконни и повечето от тях от няколко седмици не работят", съобщава в. Труд.


Причината е, че радарите от типа "Ситрафик линк спийд ERS 400", производство на Simens, не са преминали през задължителния годишен технически преглед.

Така от началото на месец февруари 2011 година всички снимки, направени от устройствата нямат доказателствена стойност пред съда.

Според информацията към момента у нас работи само един стационарен радар - този на "Цариградско шосе", до Орлов мост. Уредът е от друг тип и трябва да премине през задължителния годишен технически преглед през месец април тази година.


КАТ разполага с общо 69 радара - 16 стационарни и 53 мобилни. Договорът за 15-те неизправни в момента радара, бе сключен в края на 2008 година. Заедно с тях, униформените закупиха 30 кутии, като идеята им беше да местят радарите периодично в различни кутии.

Оказва се, че при местенето на радарите от една кутия в друга, трябва да се извършва тест-проверка от БИМ. Такова местене, е правено само веднъж във Варна, но опитът се оказал неуспешен - в новата кутия радарът мерел грешно.

За да заработят 15-те радара отново, е необходима апаратура за тестване на стойност 5000 евро.

Информацията на в. Труд е потвърдена от Българския институт по метрология (БИМ). КАТ отказва коментар.

0 от 500
  • #16
    13 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 13 години )
    Аз съм за радари, камери, контрол и по-малко жертви (както, си мисля, и повечето трезво мислещи хора).Че всичко е изопачено - така е...Наскоро колеги от СААБ клуба се оплакваха, че понякога недобросъвестни куки те спират и ти показват на радара нещо засечено доста преди ти да минеш... Така че винаги имайте едно наум и карайте внимателно...За съжаление нямаме писти като в "белите страни", където да си избиваме комплексите и доста народ мре заради това... Жалко наистина...
  • #15
    13 rate up comment 0 rate down comment
    pepino ( преди 13 години )
    анонимнико,аз не си мечтая всичко да се оправи от раз! Аз искам само парите ми да отиват по предназначение!!Не банха тарикати да крадат на воля и за тези които плащат да остава среден пръст!!И да, за въпросните пътища плащам три пъти - годишна такса за градските, винетка за междуградските и акциза в горивата за двете едновременно!!
  • #14
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Същото се отнася и за дрегерите.
  • #13
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Ами то и мобилните радари трябва да минават преглед всяка година. Някой да се е сещал да проверява полицейския радар, когато го засекат с превишена скорост?
  • #12
    7 rate up comment 6 rate down comment
    ABC ( преди 13 години )
    Ако искаш и при един километър отгоре да ги нагласят, "Професоре"!
  • #11
    23 rate up comment 0 rate down comment
    До Анонимен ( преди 13 години )
    По принцип си прав. Само, че трябва да има адекватни ограничения. А не на първокласен път, всеки решил да извади две щайги с праскови да ги продава и да сложат ограничение 60 заради него. И така на всяко капанче през 500м.
  • #10
    17 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Защо винаги камерите са виновни че някой е карал със 80 км/ч при ограничение 50 км/ч? Всеки плюе камерите, намаля докато премине покрай тях и после газ. Аз съм ЗА камерите, да ги поставят навсякъде, нека да има камери навсякъде и да снимат за над 5 км/ч над ограничението. Тогава и катастрофите причинени от превишена скорост ще са по-малко. Всеки да натиска до долу газта, и да не осъзнава колко е границата между пътя и болницата, да не говорим нещо по-лошо.Камерите не са виновни!
  • #9
    16 rate up comment 0 rate down comment
    sd ( преди 13 години )
    В тая "държава" всичко може да послужи за виц.
  • #8
    12 rate up comment 1 rate down comment
    иб.ча ( преди 13 години )
    Добре ,че не си правим децата с ръце..... щото ако беше така нямаше да имаме поколение след нас,а иначе родната полиция ни ГАЗИ.
  • #7
    10 rate up comment 0 rate down comment
    MaXx^GaBbEr ( преди 13 години )
    То отдавна се знаеше ,че не всички имат документи ама ся се оказа ,че всички са така... И после кат ще ми говори за закони. Докато контролнтие институции са корумпирани няма да се оправи държавата. Кой друг ако не държавните администрации и всякакъв вид контролни органи да спазва закона? Нема такава държава ,няма такъв народ!