IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Камерите на КАТ - НЕзаконни

Снимките нямат доказателствена стойност пред съда.

Камерите на КАТ - НЕзаконни

"15-те стационарни радара с камери в страната - гордостта на КАТ, са незаконни и повечето от тях от няколко седмици не работят", съобщава в. Труд.


Причината е, че радарите от типа "Ситрафик линк спийд ERS 400", производство на Simens, не са преминали през задължителния годишен технически преглед.

Така от началото на месец февруари 2011 година всички снимки, направени от устройствата нямат доказателствена стойност пред съда.

Според информацията към момента у нас работи само един стационарен радар - този на "Цариградско шосе", до Орлов мост. Уредът е от друг тип и трябва да премине през задължителния годишен технически преглед през месец април тази година.


КАТ разполага с общо 69 радара - 16 стационарни и 53 мобилни. Договорът за 15-те неизправни в момента радара, бе сключен в края на 2008 година. Заедно с тях, униформените закупиха 30 кутии, като идеята им беше да местят радарите периодично в различни кутии.

Оказва се, че при местенето на радарите от една кутия в друга, трябва да се извършва тест-проверка от БИМ. Такова местене, е правено само веднъж във Варна, но опитът се оказал неуспешен - в новата кутия радарът мерел грешно.

За да заработят 15-те радара отново, е необходима апаратура за тестване на стойност 5000 евро.

Информацията на в. Труд е потвърдена от Българския институт по метрология (БИМ). КАТ отказва коментар.

0 от 500
  • #36
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Viktor ( преди 12 години )
    И така какво правим като са незаконни а в този период имам точно две нарушения снимани с камерите в с.Малиново и другата е преди влизане в В.Търново ? Глобите съм ги платил още тогава. Дали ще ми върнат парите? Как мислите ? :D
  • #35
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Субаруфен ( преди 13 години )
    Абе аз разликата я знам, а ти знаеш ли разликата между "динашно" и "домашно". Май си станал криво тази сутрин. Хапни нещо сладко, подобрява настроението.
  • #34
    4 rate up comment 1 rate down comment
    до Субаруфен ( преди 13 години )
    Задача за динашно: Каква е разликата между "стоИ" и "стоЙ"?
  • #33
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Субаруфен ( преди 13 години )
    Ами естествено че темата е културна, нали КАТ е отказал коментар. Иначе като се почне с "Ами сиа кво шъ праим?" и става една.....
  • #32
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Доста културна тема с някои изключения. Де всички коментари да бяха подобни...
  • #31
    11 rate up comment 0 rate down comment
    killaa ( преди 13 години )
    Като всеки нормален човек живеещ в прекрасната ни България си плащам данаците ,винетките и глобите съответно! Има ли смисъл да плащтам за осеяни с дупки и непочистени улици и на чиновници каде се прескачат цял ден и се чудят как да вземат последните ми пари от моята "голяма" заплата държавата в моите очи е една голяма дупка каде се наливат пари в нея и така вместо да се запълва тая дупка, тя става по голяма и по голяма !!!
  • #30
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Субаруфен за съжаление е така, но и хората с нищо не помагат на държавата. Когато нарураването на законите (и не само законът за движение) е национален спорт държавата трудно ще се справи с всички проблеми.
  • #29
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Иво ( преди 13 години )
    няма такава озъбена държава
  • #28
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Субаруфен ( преди 13 години )
    Споко и да имаш темпомат, няма да помогне. Освен ако не следи и дистанцията до предния. Когато е натоварено движението и магистралите са кът, темпоматът не помага. А за знаците - просто аз мисля, че трябва за да има ред в държавата, първо тя да даде пример, а не да ни изнудва. Нали затова е държавата, за да защитава нашите интереси, а не да ни ограбва??? А сега как е - няма паркинги, но има паяци; Няма пътища, но ни дерат с винетки, данъци и пр. Това е.
  • #27
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Субаруфен да на почивка ходих, но това едва ли е толкова важно. Едва ли има работа, при която за 4-5 часа патуване +/- 30 минути да са проблем.Че има знаци, които не са на място - така е, но за да се оправят нещата в милата ни родина мисля, че дори и тези знаци трябва да се спазват. Мен единствено ме е яд, че нямам темпомат. Ако имах нямаше да ми пука, ако се налага и с 10 км/ч да ходя до морето :)