IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Балонът „Електромобил“ ще се спука до 2-3 години

Шефът на IFA Вили Дийц прогнозира, че модата на електромобилите ще влезе във фаза „Отрезняване“ най-късно през 2012 - 2013 година.

Балонът „Електромобил“ ще се спука до 2-3 години
 
Гайзлинген: За немския Институт по икономика на автомобилната индустрия (Institut für Automobilwirtschaft - IFA) не стои въпросът дали „Електробалонът“ ще се спука, а кога. Шефът на IFA Вили Дийц прогнозира, че модата на електромобилите ще влезе във фаза „Отрезняване“ най-късно през 2012 - 2013 година.
 
При направата на екологично-икономическа оценка на ползването на електромобила се налага изводът, че електроколите имат смисъл, само ако необходимата електроенерегия се добива от източници, които не изхвърлят въглероден двуокис (CO2) в атмосферата, се казва в работен документ на IFA. Случаят не е такъв например, когато токът се добива от ТЕЦ, независимо дали централата работа на въглища, мазут или други подобни „фосилизирани източници“.
 
Според института се подценява и фактът, че цените на тока в световен мащаб ще растат чувствително, ако за неговото добиване се ползват само възобновяеми енергийни източници. Днешните сравнително изгодни цени на електроенергията са постигнати, според IFA, само благодарение на факта, че за добиването на съществена част от нея се ползват сравнително евтините каменни и кафяви въглища. Токът, добиван от възобновяеми енергийни източници е с най-малко 50% по-скъп.
 
Дори при сегашното положение, цените на електроенерегията в Германия са се повишили с 60% в периода 2000 - 2010 година. Цената на бензина за същия период се е повишила само с 40 на сто.
0 от 500
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    popa ( преди 13 години )
    vie vsi4ki ste maloumni
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    triforce ( преди 13 години )
    А ти какво IT си, след като не можеш да си пуснеш един речник да ти проверява грешките? "сигорно и доло" - няма такива думички. Както и да е. Няма как да вярвам на човек, който е неграмотен!
  • #18
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    А ако ние, българите, искаме да помогнем на света, нека просто зарежем 10-20 годишните си талиги и заменим с нови, които отговарят на много по-строги екологични норми. Само това да направим за света, ще си умрем с чиста, екологична съвест.
  • #17
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    IT, вероятно имаше предвид термоядреният синтез? Преди 20 години наши учени се опитаха да хвърлят бомбата и взривят света със своят опит за " студен ядрен синтез", противно на всички теории. Не случайно се казва "ТЕРМОядрен синтез", защото необходимата температура за сливане на ядрата е много висока. Както и да е, за това бъдеще се говори от поне 30-40 години, но никой все още не е налучкал правилният път. Едва ли скоро някой ще направи пробив, затова единствената ни надежда остава АЕЦ. Останалите източници на енергия са твърде неефективни. Електромобилите на тоя етап са пълен ***. Не само, че и те са неефективни, но в близко бъдеще ще предизвикат недостиг на електроенергия, а от там повишаване на цената и, понеже новите мощности ще бъдат също толкова неефективни, ако се зареже ядрената енергия. За м ен това е омагьосан кръг. Земята няма да стане по-студена, нито CO2 по-малко. Нека се сетим за това лято, когато избухна оня вулкан в Исландия. Той изхвърли толкова отрови в атмосферата, колкото всички автомобили в света не могат да изхвърлят. Нека не изпадаме в параноя. Всичко е пари. Новата елктромафия, която ще замени петролната, но с това нито аз, нито ти, ще станем по-добре.
  • #16
    1 rate up comment 0 rate down comment
    IT ( преди 13 години )
    до: night_pz Ами никак не са прави хората...по доло един от пичовете спомена че освен технологиите в транспорта се развиват и начините на добив на електроенергия. Ами каде оставяш ВЕЦ,АЕЦ,вятърни турбини,слънчеви колектори да не говорим за разните револиционни идеи като например-студениат синтез, който тепърва ще бъдат разработвани..:))ТЕЦ е възможно най-стария и най-неефективен начин който в най-близко бъдеще ще бъде спрян ! Дори и тук след изтичане на договорите за ползване американците ще затворят марица изток :) ТЕЦ и ДВГ ръка за ръка ще се оттеглят от употреба...аа и...така и трябва за да има прогрес, и можеби едно по-добро бъдеще :)))
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    IT ( преди 13 години )
    Първо. Не съм от Казанлък Второ. Не съм *** трето. Спро да се дрогираш !!! Просто си смешен :)))
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    night_pz ( преди 13 години )
    Много са прави хората! Аз отдавна си мисля, че ако се изчисли колко вредни газове изхвърля един ТЕЦ за да зареди една електрическа кола то те са дори повече отколкото би изхвърлиа самата кола с един по-модерен двигател! Чудно ми беше защо до сега никой не говори за това и все се казва, че електро-мобилите са "безвредни" за околната среда? Просто се опитват да ни поредната новост по която всички да хукнем и да им напълним портфейлите!
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Казанлъшки ***,пак се се разпенил в *** помия.Опитал си се да се направиш на умен,но си *** само една диария!Сигурно го чуваш всеки ден,но и аз ще ти го кажа-много си ***!Не просто наивно глупав,а ***!***!
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    IT ( преди 13 години )
    Знаеш ли по-голяам *** от тебе в този фором нема!!Във почити всяка тема взимаш някакво отношение от различни никове и тъй като тъпата ти чутутра неможе да роди нищо смисленно само балнуваш за някави казанлъшки призраци..по които разбирам че пак си се надрусал и сереш в форума:) Незнам какв е тоя казанлъяки *** дето ти е влезнал в *** ама честно казано ми е писнало ди ти чета безмислиците:)само се погледни всеки преди теб в тази тема изрази смисленно мнение аа ти *** една безмисленна простотя :)!
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    *** невеж,тук не става дума за прогноза.Става дума за математика,казанлъшки ***!