IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Балонът „Електромобил“ ще се спука до 2-3 години

Шефът на IFA Вили Дийц прогнозира, че модата на електромобилите ще влезе във фаза „Отрезняване“ най-късно през 2012 - 2013 година.

Балонът „Електромобил“ ще се спука до 2-3 години
 
Гайзлинген: За немския Институт по икономика на автомобилната индустрия (Institut für Automobilwirtschaft - IFA) не стои въпросът дали „Електробалонът“ ще се спука, а кога. Шефът на IFA Вили Дийц прогнозира, че модата на електромобилите ще влезе във фаза „Отрезняване“ най-късно през 2012 - 2013 година.
 
При направата на екологично-икономическа оценка на ползването на електромобила се налага изводът, че електроколите имат смисъл, само ако необходимата електроенерегия се добива от източници, които не изхвърлят въглероден двуокис (CO2) в атмосферата, се казва в работен документ на IFA. Случаят не е такъв например, когато токът се добива от ТЕЦ, независимо дали централата работа на въглища, мазут или други подобни „фосилизирани източници“.
 
Според института се подценява и фактът, че цените на тока в световен мащаб ще растат чувствително, ако за неговото добиване се ползват само възобновяеми енергийни източници. Днешните сравнително изгодни цени на електроенергията са постигнати, според IFA, само благодарение на факта, че за добиването на съществена част от нея се ползват сравнително евтините каменни и кафяви въглища. Токът, добиван от възобновяеми енергийни източници е с най-малко 50% по-скъп.
 
Дори при сегашното положение, цените на електроенерегията в Германия са се повишили с 60% в периода 2000 - 2010 година. Цената на бензина за същия период се е повишила само с 40 на сто.
0 от 500
  • #30
    0 rate up comment 0 rate down comment
    IT ( преди 13 години )
    Ами в началото на ерата на автомобилите с ДВГ е нямало асвалтови пътища а да не говорим за бензиностанций,бензинът се е продавал в туби от местните бакалий:))но за 10тина години хората са опасали земята с асвалтови пърища и бензиностанции :)Така че защо се притесняваш за някави си електростанций и батерий !?!:)Ето ти една идеия за бизнес Правиш зариадна станция за електромобили която черпи енергия от вятърни турбини и слунчеви колектори :)Аз лично без колебание бих вложа пари за това ако доживеядо баровецаАми в началото на ерата на автомобилите с ДВГ е нямало асвалтови пътища а да не говорим за бензиностанций,бензинът се е продавал в туби от местните бакалий:))но за 10тина години хората са опасали земята с асвалтови пърища и бензиностанции :)Така че защо се притесняваш за някави си електростанций и батерий !?!:)Ето ти една идеия за бизнес Правиш зариадна станция за електромобили която черпи енергия от вятърни турбини и слунчеви колектори :)Аз лично без колебание бих вложа пари за това ако доживея времето на електромобила :) И тъй като освен началната инвестиция разходите ти за получаване на енергия са почити равни на 0 :)) Тоо цената на енергията която ще продаваш,ще е "100тиц пъти" по ниска от тази на петрола :))Аа хората ще патуват свободно и евтино да не говорим че целият бизнес ше спечели от намалянето на разходите за енергия и транспорт :))
  • #29
    0 rate up comment 0 rate down comment
    битурбо ( преди 13 години )
    вместо да се чудиш вземи прочети някоя книга. намери материали за г-н Тесла и ще разбереш
  • #28
    0 rate up comment 0 rate down comment
    бавареца ( преди 13 години )
    само че няма достатъчно електроцентрали да заредят с ток всички коли които се движат. да не говорим за проблема че няма добри батерии.
  • #27
    0 rate up comment 0 rate down comment
    бавареца ( преди 13 години )
    и къв е начина за добив на безплатна енергия. не мога да спра да се чудя как някой хора вярват че има безплатни неща на тоя свят.
  • #26
    0 rate up comment 0 rate down comment
    битурбо ( преди 13 години )
    преди 100 години един човек (чието име е взел автомобила на снимката) е показал начина за добив на неизчерпаема и почти безплатна електроенергия, но не е бил удобен на някои. каквото и да измислят истината ще е една - всяка година ще плащаме по-скъпа енергия а някои избрани ще печелят от тва
  • #25
    0 rate up comment 0 rate down comment
    IT ( преди 13 години )
    Спомеах студеният синтез просто като пример за търсене на алтернативни източници за енергия...но дали ще добиваме енергия от термоядрен синтез или от разпад на атома (както сега) тоо това е бъдещето...можем да получаваме колосални количества енергия и то неизчерпаемо :)Ааа това че на някой чичковци на този етап им е по-удобно светът да зависи от петрола,съответно от тях е друг въпрос...Много ясно че ще трабят с подобни мними проучвания и прогнози коло лошо би било ако минем на електромобили :))Тук дори не става въпрос за СО2 аа за енергийна свобода която би довела до един нов ред ! Ааа този нов ред дооста би разклатил удобните позиции на "разпоредители на света" за тия чичковци петролни и банкови магнати :) Ноо дори и тяхната сила и богатства няама как да спрът промените и пътят на човешката цивилизация на пред :) Нищо не е по-силно от божия промисъл за светът :)
  • #24
    0 rate up comment 0 rate down comment
    drianov ( преди 13 години )
    Много е изписано но малк отехнически факти:- КПД на ТЕЦ е около 45%- КПД на дизелов двигфател е около 45 %Проблема е че в тец-а като завъртят турбината с 3000 оборота тя си се върти с месеци и през цялото време има КПД 45% докато ДВГ в колата работи доста неефективно особенно в градски условия. Точно за това помагат старт-стоп системите и хибридните технологии. Освен това има АЕЦ - какво му е неекологичното, защо всички го плюят не мога да разбера? та това е бъдещето, поне близкото бъдеще..
  • #23
    0 rate up comment 0 rate down comment
    night_pz ( преди 13 години )
    Дори и технологията да напредне(което не го виждам в близко бъдеще), ако ползваме ел.енергията като главна суровина за задвижване на нашите автомобили, то неимоверно цената на ел.енергията ще скочи с пъти, като по този начин ще повлияе на цените на висичко останало и накрая ще излезе, че си "смятаме сметката без кръчмаря". Все пак пътя така или иначе е на там, защото петрола си свършва с доста бързи темпове, а нов няма да има в близките хилядолетия...
  • #22
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    СТАР КАТО СВЕТА МИТ ЗА ВЪГЛИЩАТА И ТОКА...I'm really getting sick and tired of people bringing up the 'The long tail-pipe theory' whenever EV's(electric vehicles) are mentioned. It's been proven numerous times that the 'Wheel to Wheel' efficiency of EV's powered by coal-fired electricity is always superior to the 'Wheel to Wheel' efficiency of ICE (ДВГ) vehicles.
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    TESLAMOTORS ( преди 13 години )
    ШАПКАТА ОТРОВНИ ГАЗОВЕ НАД ГРАДОВЕТЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ! ЦЕНТРАЛИТЕ НЕ СА В ГРАДОВЕТЕ И ИМАТ ФИЛТРИ!НЕМЕЦЪТ ИЗОБЩО НЕ Е *** - ПРОСТО ИЗПЪЛНЯВА ЗА КАКВОТО МУ ПЛАЩАТ! Н.И.К.О.Й НЕ ИСКА ДА СТАНЕТЕ НЕЗАВИСИМИ ОТ ЧЕРНАТА МЪЗГА ДОКАТО Я ИМА И МОЖЕ ДА СЕ ИЗКАРА НЯКОЯ КИНТА ОТ НЕГРАМОТНИТЕ МИШКИ. МОЯТА ЕЛ.КОЛА Е КОНВЕРСИЯ НА СТАНДАРТЕН МОДЕЛ,С ПОЛИМЕРНИ ЖЕЛЕЗОФОСФАТНИ ЛИТИЕВИ БАТЕРИИ "ТЪНДЪРСКАЙ" И Я ЗАРЕЖДАМ ОТ ФОТОВОЛТАИЧНИ ПАНЕЛИ.620Nm вътрящ момент от 0 оборота-НИЩО шосейно не може да ми вземе старт