IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ADAC Статистика на повредите 2009

Най-големият автомобилен клуб в Европа, ADAC публикува статистиката на повредите за 2009 година.

ADAC Статистика на повредите 2009


В три автомобилни категории Mercedes е на върха. Другите немски производители също на челни места.

При най-малките на първо място е Citroën C1, който е технологичен близнак с Peugeot 107 и Toyota Aygo. Зад него са Fiat Panda и VW Fox. Незадоволителна е оценката на Chevrolet Matiz (Spark) за години на производство 2008 и 2009 г.

В категорията "малки автомобили" най-добре се представя Mini. Плътно зад него са Ford Fusion и Mitsubishi Colt. Fiat Punto е по-назад в класацията, но оценката му е "добър".

В ниския среден клас печели Mercedes B-клас. Следват Audi A3 и BMW 1. Peugeot 307 е последен в тази категория, но оценките му са добри до задоволителни.

В средния клас и високия среден клас доминира отново Mercedes – тук със C-клас. Всяка от включените в класацията общо 6 производствени години получава максималната оценка "Sehr gut". BMW 3 и Audi A6 следват на второ и трето място.

В категорията спортни/кабрио автомобили участват само 4 автомобила. Тук отново печели Mercedes с моделите SLK и CLK. Peugeot 207 CC също се качва на стълбичката с победителите.



При SUV автомобилите победата отива в Бавария. BMW X3 се класира преди по-големия си брат BMW X5. Третото място е за Nissan Qashqai. Всички автомобили получават "Sehr gut" за всички години на производство, с които участват. В дъното на класацията на голяма дистанция ADAC поставя Toyota RAV4 и Hyundai Tucson.

При вановете най-добри резултати постига Citroën C4/Xsara Picasso. Opel Zafira и Renault Kangoo дават разочароващи стойности. При най-големите ванове приза се пада на VW Sharan и технологичния му близнак Seat Alhambra, но в тази категория за първо място са достатъчни "добри" до "задоволителни" оценки. Ford Transit е последен тук.

Статистиката на ADAC се отнася до 1-6 годиши автомобили. Най-често срещаните проблеми, както и миналата година, са причинени от отказала електроника (40,8%), повреди в запалването (10,8%). Проблемите в двигателите със 7,6% се оказват доста редки.

Всички подробности, но на немски.
0 от 500
  • #5
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Oliver ( преди 14 години )
    Мдааа в следното изречение става ясно ,така че може да спрете да се чудите повече . Цитирам: "В категорията малки автомобили, най-добре се представя Мини.... Пунто е по-назад в класацията ,но оценката му е добър." Смятам ,вече ви се изясни . Най отпред са най-добрите, най-отзад , най-калпавите.
  • #4
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 14 години )
    Преди даваха табличките и се ориентирахме а сега се налага да предполагаме. Мисля че първите места са за най-малко повреди, тъй като миналата година пак Мерцедес ,Ауди и БМВ ,бяха окупирали първите 3 места като коли с най-малко дефекти. Само са си поразменили местата в първата тройка. Но пак казвам това е моя лична хипотеза на база информация от миналата година и тази статистика тук. Но все пак щеше да е по-лесно за разбиране ,ако бе малко по-ясно написано.
  • #3
    18 rate up comment 1 rate down comment
    Triforce ( преди 14 години )
    И каквко сега? Мерцедес са най-качествени или най-дефектни? И аз не разбрах!
  • #2
    7 rate up comment 2 rate down comment
    ?????? ( преди 14 години )
    Нещо не схващам. статистиката е за повредите, което означава, че тези на първо място са с най-много или с най-малко повреди. Уточнявайте се.
  • #1
    16 rate up comment 4 rate down comment
    BGRS ( преди 14 години )
    От цялата работа най-странно ми се стори класирането на RAV 4. В други класации тя е на пържо място. Тук на предпоследно и дистанцията била голяма. Тия класации доказват само едно - че са пунта мара!