IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ADAC Статистика на повредите 2009

Най-големият автомобилен клуб в Европа, ADAC публикува статистиката на повредите за 2009 година.

ADAC Статистика на повредите 2009


В три автомобилни категории Mercedes е на върха. Другите немски производители също на челни места.

При най-малките на първо място е Citroën C1, който е технологичен близнак с Peugeot 107 и Toyota Aygo. Зад него са Fiat Panda и VW Fox. Незадоволителна е оценката на Chevrolet Matiz (Spark) за години на производство 2008 и 2009 г.

В категорията "малки автомобили" най-добре се представя Mini. Плътно зад него са Ford Fusion и Mitsubishi Colt. Fiat Punto е по-назад в класацията, но оценката му е "добър".

В ниския среден клас печели Mercedes B-клас. Следват Audi A3 и BMW 1. Peugeot 307 е последен в тази категория, но оценките му са добри до задоволителни.

В средния клас и високия среден клас доминира отново Mercedes – тук със C-клас. Всяка от включените в класацията общо 6 производствени години получава максималната оценка "Sehr gut". BMW 3 и Audi A6 следват на второ и трето място.

В категорията спортни/кабрио автомобили участват само 4 автомобила. Тук отново печели Mercedes с моделите SLK и CLK. Peugeot 207 CC също се качва на стълбичката с победителите.



При SUV автомобилите победата отива в Бавария. BMW X3 се класира преди по-големия си брат BMW X5. Третото място е за Nissan Qashqai. Всички автомобили получават "Sehr gut" за всички години на производство, с които участват. В дъното на класацията на голяма дистанция ADAC поставя Toyota RAV4 и Hyundai Tucson.

При вановете най-добри резултати постига Citroën C4/Xsara Picasso. Opel Zafira и Renault Kangoo дават разочароващи стойности. При най-големите ванове приза се пада на VW Sharan и технологичния му близнак Seat Alhambra, но в тази категория за първо място са достатъчни "добри" до "задоволителни" оценки. Ford Transit е последен тук.

Статистиката на ADAC се отнася до 1-6 годиши автомобили. Най-често срещаните проблеми, както и миналата година, са причинени от отказала електроника (40,8%), повреди в запалването (10,8%). Проблемите в двигателите със 7,6% се оказват доста редки.

Всички подробности, но на немски.
0 от 500
  • #15
    6 rate up comment 2 rate down comment
    De ( преди 14 години )
    Ето и моята логика по въпроса - МБ, БМВ и Ауди са по върховете и така трябва да е, защото са премиум марки ппоизведени с по-качествени материали и доста по-скъпи като цена. Значи ако си купя евтина кола се предполага, че не получавам лукс и качество на материалите, но мога да я ремонтирам по-често и да не ми изпразва джоба... въпрос на гледна точка. Проблема е когато премиум марките са некачествени и са класирани в дъното на таблицата
  • #14
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Triforce ( преди 14 години )
    Като "няма БМВ , няма Ауди" няма нужда да парадираш, че караш Мерцедес, става ли?
  • #13
    24 rate up comment 7 rate down comment
    автофен ( преди 14 години )
    Пичове, тая класация е много смешна. Мерцедес са под всякаква критика от година-две насам. Но се представят добре в тая класация, защото всички мерцедеси имат двегодишна гаранция и репатриране от фирмени автовози, т.е. автомобили под две години не влизат в други сервизи и не ползват пътна помощ от външни фирми. Там проблемите си остават за вътрешна консумация. Казвам ви всечко това, защото наистина съм запознат. Предполагам, че и при други премиум марки е така.
  • #12
    17 rate up comment 3 rate down comment
    gen ( преди 14 години )
    Това е статистика на германската пътна помощ. По-големите производители имат собственна пътна помощ, и затова тази статистика няма нищо общо с действителността;)
  • #11
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Станчев ( преди 14 години )
    Особено след случките с *** на газта и обръщащия се Lexus...
  • #10
    5 rate up comment 3 rate down comment
    malewhore ( преди 14 години )
    ми нали класацията е правена от немци, няма как тойота да е първа. Иначе доколкото знам в САЩ е на първо място по здравина
  • #9
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 14 години )
    За пореден път C-class номер 1 в middle class (среден клас) - няма БМВ , няма Ауди ...
  • #8
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Веселяк ( преди 14 години )
    Статиите трябва да се пишат така, че да се разберат и от не особено начетена аудитория. Все пак това е сайт за автомобили и новини около тях, не дисертация по квантова физика.Няма извинение за калпавата журналистика.
  • #7
    17 rate up comment 1 rate down comment
    САВАТА ( преди 14 години )
    Цитирам от Хенри Сенкевич:-"И силните стават по-силни,а слабите ощепо силни"Демек карай не бой се!хи-хих...Всички нови коли се правят на"ишлеме"и няма начин да бъдат здрави....
  • #6
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Четете внимателно - ( преди 14 години )
    печелите обезателно.То си пише в статията ама няма кой да чете. Ученето на чужди езици също помога - особено при цитираните оценки. ;)