IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Французите тръгват на война с дизеловите двигатели

Правителството на страната въвежда мерки за борба с неекологичните автомобили

Французите тръгват на война с дизеловите двигатели

Властите във Франция предприемат мерки за постепенно намаляване на количеството автомобили с дизелови двигатели, за да може да бъде подобрена екологичната ситуация в страната. Това съобщава Reuters, цитирайки премиерът на Франция Манюел Валс.
Французите тръгват на война с дизеловите двигатели
Снимка: Car Advice

Към момента 80% от автомобилите на територията на Франция се задвижват от дизелови двигателите, което според Валс е сериозен проблем. Министър-председателят е категоричен, че властите прекалено дълго време са се отнасяли благосклонно към тези машини и е дошло време постепенно, грамотно и прагматично те да бъдат премахнати.

Премиерът допълва, че в момента правителството предприема редица мерки, които през 2015 г. съществено ще намалят данъчните преимущества, които в момента ползват дизеловите коли в сравнение с тези с бензинови двигатели.

На първо място властите ще увеличат вътрешния данък, според който от всеки купен на бензиностанция литър дизел държавата получава 2 евроцента. Правителството смята, че по този начин в хазната само през 2015 г. ще влязат 807 млн. евро. Това ще наложи увеличение на самото гориво, което съответно ще откаже част от неговите потребители. В момента литър дизел в страната струва 1.25 евро, докато литър бензин А95 – 1.41 евро.

Освен това започва разработване на система за класификации на автомобилите с най-голямо количество изхвърлени СО2. След като тя бъде въведена, местните органи за самоуправление ще имат право да отказват достъпа на такива возила в големите градове на Франция.

Също така френските власти имат намерение да разширят програмата за поощряване на отказа от старите дизелови двигатели в полза на по-екологични агрегати. По-рано министърът на енергетиката Сеголен Роаял заяви, че всички шофьори, които сменят дизеловата си кола за електромобил, ще могат да разчитат на помощ от държавата в размер до 10 000 евро.

Още по темата:
Дизеловите мотори вървят по пътя на динозаврите
Британци се усъмниха в ефективността на дизела
Дизелът може да причини рак
Моторът на Дизел стана на 120 г.
 

 

0 от 500
  • #2
    32 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    НЕ просто не искат до оставят аванта на хората, вичдат че има кирия от дизелие, що да не си напълнят допълнително хазната. Никаква аванта за робите. Изведнъж като стана ясно че всички карат дизели и айде да им вдигнем налозите, че сме ги оставили малки от предишни години. Като са толкова по вредни що направо не ги забранят? Не че защитавам дизелите, карам бензиниова кола на бензин, ама като почнат да си измислят бюрократите как да смучат от хората, направо се вбесявам.
  • #1
    47 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Властите във Франция предприемат мерки за постепенно намаляване на количеството автомобили с дизелови двигатели, за да може да бъде подобрена екологичната ситуация в страната. Нали дизелите бяха много екологични, а се оказва точно обратното. Интересно ми е кога немците ще предприемат същите стъпки за намаляване на канцерогенниците. А в София и др. големи градове кога? Всеки кара тракалник, който пуши и пръска сажди. Всичко това го дишаме ние и децата. После защо драстично се е увеличил рака...