IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Французите тръгват на война с дизеловите двигатели

Правителството на страната въвежда мерки за борба с неекологичните автомобили

Французите тръгват на война с дизеловите двигатели

Властите във Франция предприемат мерки за постепенно намаляване на количеството автомобили с дизелови двигатели, за да може да бъде подобрена екологичната ситуация в страната. Това съобщава Reuters, цитирайки премиерът на Франция Манюел Валс.
Французите тръгват на война с дизеловите двигатели
Снимка: Car Advice

Към момента 80% от автомобилите на територията на Франция се задвижват от дизелови двигателите, което според Валс е сериозен проблем. Министър-председателят е категоричен, че властите прекалено дълго време са се отнасяли благосклонно към тези машини и е дошло време постепенно, грамотно и прагматично те да бъдат премахнати.

Премиерът допълва, че в момента правителството предприема редица мерки, които през 2015 г. съществено ще намалят данъчните преимущества, които в момента ползват дизеловите коли в сравнение с тези с бензинови двигатели.

На първо място властите ще увеличат вътрешния данък, според който от всеки купен на бензиностанция литър дизел държавата получава 2 евроцента. Правителството смята, че по този начин в хазната само през 2015 г. ще влязат 807 млн. евро. Това ще наложи увеличение на самото гориво, което съответно ще откаже част от неговите потребители. В момента литър дизел в страната струва 1.25 евро, докато литър бензин А95 – 1.41 евро.

Освен това започва разработване на система за класификации на автомобилите с най-голямо количество изхвърлени СО2. След като тя бъде въведена, местните органи за самоуправление ще имат право да отказват достъпа на такива возила в големите градове на Франция.

Също така френските власти имат намерение да разширят програмата за поощряване на отказа от старите дизелови двигатели в полза на по-екологични агрегати. По-рано министърът на енергетиката Сеголен Роаял заяви, че всички шофьори, които сменят дизеловата си кола за електромобил, ще могат да разчитат на помощ от държавата в размер до 10 000 евро.

Още по темата:
Дизеловите мотори вървят по пътя на динозаврите
Британци се усъмниха в ефективността на дизела
Дизелът може да причини рак
Моторът на Дизел стана на 120 г.
 

 

0 от 500
  • #12
    11 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Канцерогенен, ама във всяка класация за екологични автомобили присъства поне един дизелов автомобил. Кола на годината в Япония - меката на бензиновите коли, пак дизел. А?
  • #11
    22 rate up comment 3 rate down comment
    AZ ( преди 9 години )
    Ракът се причинява от праховите частици, които се свързват с отработените газове във въздуха.Така наречените вр. емисии попадайки в организма в чист вид биват преработени. Казано по друг начин ако искаме чист въздух да дишаме да си мием улиците в гетото София. Колите които карат без катализатори, да се спират от движение или яки глоби.
  • #10
    20 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Как може да пишат тук такива хора без грам обща култура не мога да разбера. понеже дизелите били с по-малко изхвърляно СО2 и били по-екологични!?!? Майко мила, какви *** парчета. Прочетете какво още изхвърлят дизелите и ще разберете може би за какво става на въпрос. СЗО не си измислят, че дизелите са канцерогенни, а статистиката няма как да лъже за броя заболели от рак в градовете, където се увеличават и се карат много дизели. В Европа се толерира изкуствено дизела и това трябва да спре!
  • #9
    23 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Еми дизела е канцерогенен, доказано е.
  • #8
    24 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Това,че изхвърлят по-малко ЦО2 не значи ,че не изхвърлят повече от всички останали врени емисии който не се публикуват в брошурките.Как ти се струва нещо което хвърля сажди да е еко?
  • #7
    15 rate up comment 16 rate down comment
    фсб ( преди 9 години )
    дизелите изхвърлят по-малко ЦО2 от бензините, ква е тая измислена статия...?
  • #6
    25 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    По-добре да тръгнат на война с Президента си социалист,който затрива ежеминутно тази хубава страна и да увеличат производството на автомобили,било дизеливи,бензинови или атомни.Типичен пример за управление на социалист - кореупция,скандали,спад на икономиката,увеличение на данъците,демагогия!
  • #5
    25 rate up comment 9 rate down comment
    ... ( преди 9 години )
    Нещо тази статия не е много в час.Хем ще намаляват колите, които изхвърлят много СО2, въпреки че дизелите изхвърлят по-малко СО2 спрямо бензиновите. Дигат цената на Дизела, който пак е по-евтин от Бензина, както и Дизелите са с по-добър разход на гориво спрямо Бензиновите... Да, на събиране на повече данъци ми мерише...
  • #4
    27 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Голям ***, за 12к.с 150лв. по-голям данък!
  • #3
    30 rate up comment 3 rate down comment
    газифициран ( преди 9 години )
    я съм си баце най-добре. карам си на газ, двигател на рено, няма грижа и за околната среда е добре и за джеба... а данъка ми е 200лв на година, защото ни е скапана държавата (за ДВГ 112к.с. 150 Нм.)