IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Французите тръгват на война с дизеловите двигатели

Правителството на страната въвежда мерки за борба с неекологичните автомобили

Французите тръгват на война с дизеловите двигатели

Властите във Франция предприемат мерки за постепенно намаляване на количеството автомобили с дизелови двигатели, за да може да бъде подобрена екологичната ситуация в страната. Това съобщава Reuters, цитирайки премиерът на Франция Манюел Валс.
Французите тръгват на война с дизеловите двигатели
Снимка: Car Advice

Към момента 80% от автомобилите на територията на Франция се задвижват от дизелови двигателите, което според Валс е сериозен проблем. Министър-председателят е категоричен, че властите прекалено дълго време са се отнасяли благосклонно към тези машини и е дошло време постепенно, грамотно и прагматично те да бъдат премахнати.

Премиерът допълва, че в момента правителството предприема редица мерки, които през 2015 г. съществено ще намалят данъчните преимущества, които в момента ползват дизеловите коли в сравнение с тези с бензинови двигатели.

На първо място властите ще увеличат вътрешния данък, според който от всеки купен на бензиностанция литър дизел държавата получава 2 евроцента. Правителството смята, че по този начин в хазната само през 2015 г. ще влязат 807 млн. евро. Това ще наложи увеличение на самото гориво, което съответно ще откаже част от неговите потребители. В момента литър дизел в страната струва 1.25 евро, докато литър бензин А95 – 1.41 евро.

Освен това започва разработване на система за класификации на автомобилите с най-голямо количество изхвърлени СО2. След като тя бъде въведена, местните органи за самоуправление ще имат право да отказват достъпа на такива возила в големите градове на Франция.

Също така френските власти имат намерение да разширят програмата за поощряване на отказа от старите дизелови двигатели в полза на по-екологични агрегати. По-рано министърът на енергетиката Сеголен Роаял заяви, че всички шофьори, които сменят дизеловата си кола за електромобил, ще могат да разчитат на помощ от държавата в размер до 10 000 евро.

Още по темата:
Дизеловите мотори вървят по пътя на динозаврите
Британци се усъмниха в ефективността на дизела
Дизелът може да причини рак
Моторът на Дизел стана на 120 г.
 

 

0 от 500
  • #32
    8 rate up comment 6 rate down comment
    RRE ( преди 9 години )
    Az Dizel ne nosia i ne karam
  • #31
    8 rate up comment 3 rate down comment
    До аз от анонимен ( преди 9 години )
    Бензините вече също изхвърлят фини частици, дотук с чистотата на бензина, не случайно в новите еко норми и при тях има изисквания. Затова им слагат филтри Под евро4 всичко е замърсител, било бензин или дизел. Отделно се премахват катализатори и ЕГР-ра. За съжаление у нас повечето автомобили са такива. На никой му не дреме, а то е за всички
  • #30
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Просто на Европата са и показали късата клечка :( Дизела т.е. Когато катализаторите са читави нещата вероятно са ок, но когато поостареят работата става интересна. А и CO2 си го има нормално в природата все пак, по-добре е да се засаждат нови дървета, те могат да се справят с него.
  • #29
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Diesel_vs_Petrol ( преди 9 години )
    Сложете точка преди com
  • #28
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Diesel_vs_Petrol ( преди 9 години )
    Ето един обоснован отговор от Semore за кой от тези два вида ДВГ е по-добре:uk.answers.yahoo com/question/index?qid=20060926082929AA4DvqB
  • #27
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    А хората с 316-ки 102 коня? Пак не хващат малкия.
  • #26
    8 rate up comment 1 rate down comment
    бавареца ( преди 9 години )
    лошото е че като изхвърлят старие печки - ще дойдат тук... но поне ще се пораздвижи пазара на стари коли
  • #25
    4 rate up comment 3 rate down comment
    бавареца ( преди 9 години )
    само така - печките трябва да се спрат. ще стане скоро като подобрят HCCI
  • #24
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Slav78 ( преди 9 години )
    Проблема е, че от един литър петрол излизат еднакви количества производни. Не е възможно да се произведе повече дизел за сметка на бензина. Освен това търсенето на дизел расте, защото той реално разнася стоките по света. Ако бензина стане по-евтин нещата ще се нормализират до някъде.
  • #23
    8 rate up comment 1 rate down comment
    водород ( преди 9 години )
    Имах предвид водородни в долния коментар