IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизелът може да причини рак

Заключението е на световната здравна организация

Дизелът може да причини рак

Отработените газове от дизеловите двигатели са канцерогенни, обяви Световната здрава организация (СЗО), позовавайки се на свое проучване. Вредните емисии причиняват рак на белия дроб у хората и могат да увеличат риска от рак на пикочния мехур.
Дизелът може да причини рак
След продължила цяла седмица среща в Лион (Фр) експертите от Международната агенция за изследване на рака (IARC), която е част от СЗО, включиха газовете от дизеловите двигатели в т. нар. Група "1". Това означава, че за тях има достатъчно доказателства, че причиняват рак на белия дроб.
От 1988 г. досега изгорелите газове от дизеловите двигатели бяха в Група "2А" , което означаваше, че вероятно са канцерогенни за хората и доказано канцерогенни при опити с животни. В Група "1" са още азбест и арсен. Участниците в работната група отбелязаха също, че отработените газове от дизеловите двигатели могат да увеличат риска от рак на пикочния мехур, за което обаче те все още нямат пълни доказателства.
Отработените газове от бензиновите двигатели са включени в Група "2В", което означава, че вероятно са канцерогенни за хората, но няма достатъчно доказателства за канцерогенност при експериментални животни. Тази оценка е още от 1989 г. и остана непроменена на приключилата среща във Франция.

0 от 500
  • #55
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    Анонимен, така не се говори против немските "икони",както и против аллах-като нищо някой "поклонник" ще ти метне бомбата,та покрай тебе ще взриви целия форум :)
  • #54
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Дечев ( преди 11 години )
    Време е да се мине на електромобили или най-после да се извадят изобретенията за двигатели, работещи с ВОДА.
  • #53
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Шумахер ( преди 11 години )
    Карай бясно, изпреварвай, другите да го духат, голяма работа ако си счупиш кратуната!!
  • #52
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Manchev ( преди 11 години )
    Кога ще изхвърлим каталясалите "Икаруси", дето като минат по улицата, все едно е започнала химическа война?
  • #51
    6 rate up comment 2 rate down comment
    sinbad0 ( преди 11 години )
    а на бензиновия маргаритки ли излизат от ауспуха....?
  • #50
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    новите дизели са с много малки вредни емисии проблема е че тука се внасят само издухани *** а да не говорим че има и трабанти и варбурги дето като трагват си праят та*ак с планетата трябва данъците да им се вдигнат на тез кошници стабилно горивата и те и да видим ще има ли в едно семейство по 5 кошници то в българия има повече коли от колкото хора е баси баровците дето сме няма смисал да се спори за дизел и бензин просто колите трябва да станат по малко и по нови.
  • #49
    7 rate up comment 2 rate down comment
    night_pz ( преди 11 години )
    А след това се оказа, че не е по смъртоносен от всеки друг грип, излизащ всякак година.
  • #48
    7 rate up comment 3 rate down comment
    night_pz ( преди 11 години )
    Със сигурност има вреда от ДВГ, от какъвто и да е тип. Но тук и на мен ми намирисва на целенасочено финансирани изследвания. СЗО, въпреки че е световна организация се ръководи от американци, доколкото съм запознат! А те както знаем не са много напред с дизелите, за разлика от европейците. Всичко вече е пазарна политика в този свят! Дори здравето Нима не беше точно СЗО преди няколко години, която излезе със становище, че свинския грип е много смъртоносен и САЩ продаде милиони ваксини заради това?
  • #47
    8 rate up comment 7 rate down comment
    Triforce ( преди 11 години )
    Абе дечица, някой от вас качвал ли се е на трето поколение common rail? На баща ми колата е с такъв и един приятел кара Пежо 308СС с 2.0 мотор от 3-то поколение. Ама никаква идея си нямате. Пък те и цигарите са вредни, ама предполагам 8 от 10 тук са пушачи. Тъй че пишете си глупостите за дизела, хибридите и т.н. Значи едно време нафтовите печки с помпа дюза, дето ги продаваха 15 години никой не ги изследва, а сега, когато сме 2012 имаме вече статистика? Май пак пари играят...
  • #46
    12 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Японците вече правят бензинови хибриди и електромобили......да му мислят германците и най-вече ВАГ с техните нафтови печки.