IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

50 лв. ще е глобата за каране без запалени фарове

Светлините ще станат задължителни от следващата седмица

50 лв. ще е глобата за каране без запалени фарове

Най-вероятно от другата седмица автомобилите ще трябва да се движат целогодишно с включени къси светлини. Тогава се очаква да влязат в сила новите промени в Закона за движение по пътищата, които въвеждат това изискване. Глобата за нарушителите ще бъде 50 лв, обяви главен комисар Бойко Рановски, който е началник сектор в „Пътна полиция".
50 лв. ще е глобата за каране без запалени фарове
„След обнародването в Държавен вестник се предвижда всички моторни превозни средства да се движат през деня с включени дневни или къси светлини. Очакваме всеки момент законът да бъде обнародван в Държавен вестник, и да влезе в сила. Не се предвижда специална акция за контрол на използването на светлини при движение през деня, но това си е част от ежедневната работа на служителите на Пътна полиция и те ще го контролират при рутинните ежедневни проверки след влизане на закона в сила", обясни Рановски.
По думите му Пътна полиция подкрепя всички предложения, които биха повлияли да доведат до подобряване на пътната обстановка в страната.
„Считаме, че използването на светлините целогодишно е един от факторите, които могат да повлияят върху пътната безопасност. Относно притесненията на някои шофьори, че така ще се повиши разходът на автомобила, специалистите казват, че е така, но все пак пътната безопасност е по-важна отколкото разходът на автомобила", добави още главен комисар Рановски.
През юли депутатите приеха промени в Закона за движение по пътищата. Поправките в него предвиждат автомобилите на водачи, които са били заловени да карат без книжка, вече ще бъдат спирани за движение за един месец. Увеличени са и глобите за шофиране в нетрезво състояние.

Източник „Дарик”

0 от 500
  • #3
    15 rate up comment 3 rate down comment
    GTE ( преди 11 години )
    Не съм за каране на фарове през деня в градове от нашите географски ширини. Обаче подобна щуротия, че повишавало броя на ПТП-тата и че толкова евро държави са го махнали, е това го чувам за пръв път. Малко ми е като виладжийско-рибарските приказки за един огромен сом, който в действителност е уклейче.
  • #2
    20 rate up comment 0 rate down comment
    muRS ( преди 11 години )
    Не ти трябват крушки отзад. При колите със заводски дневни светлини светят само предните светлини, отзад нищо не свети.
  • #1
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    ок пускам си дневните 2 крушки по 5 вата и отзад още толкова и тва е ! Аман от малумни закони ! Това нещо по всички статистики в града ПОВИШАВА броя на ПТП-та ! не случайно толкова евро държави го махнаха !