IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

50 лв. ще е глобата за каране без запалени фарове

Светлините ще станат задължителни от следващата седмица

50 лв. ще е глобата за каране без запалени фарове

Най-вероятно от другата седмица автомобилите ще трябва да се движат целогодишно с включени къси светлини. Тогава се очаква да влязат в сила новите промени в Закона за движение по пътищата, които въвеждат това изискване. Глобата за нарушителите ще бъде 50 лв, обяви главен комисар Бойко Рановски, който е началник сектор в „Пътна полиция".
50 лв. ще е глобата за каране без запалени фарове
„След обнародването в Държавен вестник се предвижда всички моторни превозни средства да се движат през деня с включени дневни или къси светлини. Очакваме всеки момент законът да бъде обнародван в Държавен вестник, и да влезе в сила. Не се предвижда специална акция за контрол на използването на светлини при движение през деня, но това си е част от ежедневната работа на служителите на Пътна полиция и те ще го контролират при рутинните ежедневни проверки след влизане на закона в сила", обясни Рановски.
По думите му Пътна полиция подкрепя всички предложения, които биха повлияли да доведат до подобряване на пътната обстановка в страната.
„Считаме, че използването на светлините целогодишно е един от факторите, които могат да повлияят върху пътната безопасност. Относно притесненията на някои шофьори, че така ще се повиши разходът на автомобила, специалистите казват, че е така, но все пак пътната безопасност е по-важна отколкото разходът на автомобила", добави още главен комисар Рановски.
През юли депутатите приеха промени в Закона за движение по пътищата. Поправките в него предвиждат автомобилите на водачи, които са били заловени да карат без книжка, вече ще бъдат спирани за движение за един месец. Увеличени са и глобите за шофиране в нетрезво състояние.

Източник „Дарик”

0 от 500
  • #13
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Negura strikes again ( преди 11 години )
    Ипо, абсолютно това искам да кажа. Винаги различавам сива кола от асфалт, както по-отдоло дадоха пример. Винаги различавам ОБЕКТ върху асфалта. Най-приятно е денем да ти вадят очите с дълги китайски ксенони и оня отсреща да си мисли "те да си ме виждат, щото асфалта нали цър-пър"
  • #12
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    Приветствам това решение, светлините "дразнят" допълнително подсъзнанието.Обаче които сме без днвните светодиодни светлини, ще трябва пък по-често да подменяме крушки,а марковите са скъпи.Е, това да ни е грижата,хаха!
  • #11
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Anonymous ( преди 11 години )
    Не маже ли на габарити да се кара Сега дневни!
  • #10
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Aз обичам да карам на халогени,ама куките *** юркат!
  • #9
    17 rate up comment 1 rate down comment
    селския ( преди 11 години )
    До deadfox съгласен съм с теб че извън града трябва да се кара с фарове аз също пътувам много и самият аз карам на фарове.Обаче в градовете при тази анархия и буркан да си сложиш не си ли на нокти няма да изкараш дълго.
  • #8
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    само за извън градско, за града няма смисъл
  • #7
    21 rate up comment 5 rate down comment
    deadfox ( преди 11 години )
    Адски много пътувам извънградско (всеки ден минимум 120км) и съм напълно за този закон. А до този отдолу да една кола особено ако е сива или черна наистина може и да не я видиш отдалеч, слива се с асфалта и като я забележиш може да е вече късно. Много случки съм имал и винаги съм карал с включени къси или дневни. Може поне в града да го махнат но за извънградско е задължително.
  • #6
    21 rate up comment 1 rate down comment
    селския ( преди 11 години )
    Поредната простотия в държавата от това нищо няма да се получи,докато има хора които си взимат книжките по втория начин няма да се оправят нещата.Липсата на самосъзнание на пътя и показност неадекватни действия са причините за всички катастрофи.Според мен трябва да се завишат драстично глобите контрола по пътищата и повече камери да следят движението,защото на българина трябва да му бркнеш здраво в джоба за да започне да се съобразява с каквото и да е.
  • #5
    21 rate up comment 10 rate down comment
    Negura strikes again ( преди 11 години )
    Ако не виждаш средностатитистическа кола 4 метра дълга и почти 2 метра широка... и с фарове няма да я видиш. За всички останали случаи мъгли , свечеряване - да, но в най-осветеното време на деня да пускаш лампи е глупост.
  • #4
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Алекс ( преди 11 години )
    Вчера шефа на кат каза по Дарик, че всички коли с допълнителни дневни, които не са със заводска хомологация, ще се трактуват, като без включени светлини и ще подлежат на санкция. Аз лично си закупих допълнителни дневни, но сега се чудя дали да ги монтирам и дали да не ги върна и да си взема едни ксенонки афтърмаркет и да не се занимавам с глупости.