IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

50 лв. ще е глобата за каране без запалени фарове

Светлините ще станат задължителни от следващата седмица

50 лв. ще е глобата за каране без запалени фарове

Най-вероятно от другата седмица автомобилите ще трябва да се движат целогодишно с включени къси светлини. Тогава се очаква да влязат в сила новите промени в Закона за движение по пътищата, които въвеждат това изискване. Глобата за нарушителите ще бъде 50 лв, обяви главен комисар Бойко Рановски, който е началник сектор в „Пътна полиция".
50 лв. ще е глобата за каране без запалени фарове
„След обнародването в Държавен вестник се предвижда всички моторни превозни средства да се движат през деня с включени дневни или къси светлини. Очакваме всеки момент законът да бъде обнародван в Държавен вестник, и да влезе в сила. Не се предвижда специална акция за контрол на използването на светлини при движение през деня, но това си е част от ежедневната работа на служителите на Пътна полиция и те ще го контролират при рутинните ежедневни проверки след влизане на закона в сила", обясни Рановски.
По думите му Пътна полиция подкрепя всички предложения, които биха повлияли да доведат до подобряване на пътната обстановка в страната.
„Считаме, че използването на светлините целогодишно е един от факторите, които могат да повлияят върху пътната безопасност. Относно притесненията на някои шофьори, че така ще се повиши разходът на автомобила, специалистите казват, че е така, но все пак пътната безопасност е по-важна отколкото разходът на автомобила", добави още главен комисар Рановски.
През юли депутатите приеха промени в Закона за движение по пътищата. Поправките в него предвиждат автомобилите на водачи, които са били заловени да карат без книжка, вече ще бъдат спирани за движение за един месец. Увеличени са и глобите за шофиране в нетрезво състояние.

Източник „Дарик”

0 от 500
  • #33
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Lilia Kirirlova ( преди 10 години )
    Само извън населеонто място, в града е безсмислено.....
  • #32
    2 rate up comment 3 rate down comment
    night_pz ( преди 11 години )
    И аз имам съмнения, че в тази държава никой не мисли за народа, а само за собствения си джоб, но въпреки това подкрепям идеята! Каквото и да си говорим - по добре е с фарове, отколкото без! Проблема с разхода се решава лесно - монтирате си DLR устройство за дългите(да се включват автоматично и да работят на 30-35%) и по този начин нито ще ги забравите и да ви глобят, нито ще се вдигне чувствително разхода. Струва около 30лв, което са си 100км пробег при една по-мощна бензинова кола - т.е. нищо!
  • #31
    3 rate up comment 0 rate down comment
    eddie ( преди 11 години )
    Пак ще страда средностатистическия българин! Едно че се вдига разхода/при тези скъпи горива/, друго- кофти за акомулаторите, особено за колите с комп.- като натрупа грешки само от сваляне кой ще плати,м!
  • #30
    16 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Едва ли запазноевропейците са по-прости от нас, по-скоро е обратното. Нито в Германия, нито в Белгия, нито във Франция има подобно безумно изискване през лятото.
  • #29
    7 rate up comment 9 rate down comment
    SAMOTNIQT_VOIN ( преди 11 години )
    Увеличението на ПТП в България се дължи на увеличеният брой джигити. В Австрия, една от първите въвели изискването да се кара на фарове, ПТП са намалели с около 3/4 процента.
  • #28
    10 rate up comment 2 rate down comment
    и зимата да махнат ( преди 11 години )
    дори вижте лекото увеличение .Усещате ли как ни -зимата не се променя броя на ПТП и ли се увеличава по статистика ама ние ще ви лепнем и лятото.Всичко е за едно голямо лапане на парички.В англия дори има асоциация на шофьорите за премахване на днвните светлини.За влиянието върху ПТП , замърсяването ,зрението и редица други фактори разгледайте подробно сайта dadrl.hit.bg
  • #27
    16 rate up comment 1 rate down comment
    и зимата да махнат ( преди 11 години )
    стига сте се заяздали без да сте проверили.рере е абсолютна прав . поне в някалка сериозни източника направих сравнение и повишението е наистина в тези рамки 3-8 %(за старите фарове ,при новете лед сдветлини е в пъти по малък ) На 01.08.12г минавах преглед на колата и пред мен имаше мъж който си беше в отпуска .Работел в англия като шофьор на камион .Дори там нямало изискване за фарове .Погледнете и статистиката -и в други източници е толкова .След досегашното каране зимата ПТП не са намалели
  • #26
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Fenix ( преди 11 години )
    pepe, тия 3-8% повишен разход за едни къси ако е вярно, то като пуснем климатика и резервоара ще се изпари за секудни ;DИначе решението на проблема с разхода и емисиите е решен - фабрично вграждане на LED дневни светлини - в пъти по-малък разход и емисии.
  • #25
    2 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    "Ползването на къси светлини покачва между 3% и 8%разхода на гориво"Хахаха това от кой пръст си го изсмука? То бива да си имисляте разни цифрички, бива, ама чак па толкоз...
  • #24
    17 rate up comment 1 rate down comment
    yoshikava ( преди 11 години )
    Боко тикваря вдигна оборота на приятелчето си Вальо Златев.