IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрошок: тестваме смайващото Audi RS e-tron GT

До 650 коня, 3.3 секунди от 0 до 100 км/ч и 4х4 като никое досега: това електрическо Audi може да си вади хляба и като влакче на ужасите

В последните 7-8 години сме казвали "Убиецът на Tesla" за какво ли не - от Faraday Future и Lucid Air до най-малкия Volkswagen ID.
Това Audi e-tron GT не иска да е убиец на нищо. Освен може би на законите на Нютон.
  
   
 
   
    
Ако следите автомобилните новини, може би ще кажете, че това е просто Porsche Taycan с променена физиономия. Но това не е особено точно: двата автомобила са разработени успоредно и с обединените усилия на Porsche и Audi. Те действително споделят много неща. Една и съща платформа, наречена J1. Една и съща 800-волтова система, която позволява зареждане при цели 270 киловата - рекорд сред съвременните електромобили. Едно и също адаптивно пневматично окачване. И, разбира се, една и съща батерия с капацитет 93 киловатчаса. При Audi обаче използваемият капацитет е мъничко по-висок.
 
  
Audi RS e-tron GT тест драйв
 
    
Porsche предлага няколко разновидности на своя електромобил, включително и една бюджетна - в кавички - версия само със задно предаване. При Audi няма чак такъв избор: E-tron GT идва само в два варианта, и двата - със задвижване на четирите колела.


 

Audi RS e-tron GT

598 к. с. максимална мощност

830 Нм макс. въртящ момент

3.3 секунди 0-100 км/ч


Обикновената версия GT quattro има 476 конски сили. Което е доста. Но тази RS има 598. Които за две секунди и половина могат да станат почти 650 при включен launch control.
Вземете тази мощност, комбинирайте я с моменталния въртящ момент на електромоторите и специалната двустепенна трансмисия, и ще получите машина, която може да си изкарва хляба и като влакче на ужасите.
 
   
Audi RS e-tron GT тест драйв
   
    
RS версията прави 100 км/ч от място за едва 3.3 секунди. Тествали сме и немалко бензинови автомобили, способни на нещо такова. Но усещането няма нищо общо. Тук няма никакво изчакване моторът да се развърти и колата да набере скорост. Максималното ускорение идва веднага и буквално те стиска за гърлото. И може здравата да те изненада, както се случи на нашия оператор.
  
    
Audi RS e-tron GT тест драйв
  
   
Все пак няма нужда да се отплесваме чак толкова. Tesla Model S Long Range е по-бързa от 0 до 100 км/ч с една десета. А новият Model S Plaid - с повече от секунда. Но авансът на Tesla продължава, само докато се движите по права линия. В завой състезанието между това Audi и Model S е като между гепард и хипопотам.
  
  
Audi RS e-tron GT тест драйв
   
   
E-tron GT има по един електромотор във всяка ос, и електронно разпределение на въртящия момент. Има също електронен контрол на задния диференциал, и компютър, който обработва информацията за пътя по няколко хиляди пъти в секунда. Нашата тестова кола има и завиващи задни колела за по-добра маневреност. Активната аеродинамика включва не само повдигащия се при определена скорост заден спойлер, но и подвижни панели на пода, които осигуряват максимално прилепящ ефект. Колкото до батерията, тя наистина тежи почти колкото цяло трабантче, но е монтирана в пода и смъква чувствително общия център на тежестта.
   
     
Audi RS e-tron GT тест драйв
  
  
Ефектът от всичко това е неземно сцепление. В буквалния смисъл. Никога не сме карали кола с такава маса, която да се държи по този начин в завой.

Въпросната маса е 2347 килограма без шофьора - с над двеста повече от сравнимата Tesla. Но за тази разлика има две много добри причини. Едната е изключително сложната система за охлаждане на батерията. Благодарение на нея E-tron GT може да прави изстрелвания от 0 до 100 км/ч колкото искате пъти - или поне докато има енергия в батерията. Докато Model S дава максималното ускорение само първите два пъти, и след това чувствително забавя темпото, за да избегне прегряване.
  
 
Audi RS e-tron GT тест драйв
  
   
Втората причина за по-високото тегло на Audi е, че германците са отделили далеч повече внимание на шумоизолацията. В нашата кола дори стъклата са трислойни, за да поглъщат всякакви външни шумове. E-tron GT щеше да бъде направо плашещо тихо, ако инженерите не му бяха добавили специален саундтрак. При спокойно движение той е като футуристичен фонов шум. При настъпен педал се променя във вой на турбина.
  
  
Audi RS e-tron GT тест драйв
  
    
Другото изумително нещо е как при това тегло, и при тези гигантски джанти, тази кола успява да вози толкова меко. Адаптивното въздушно окачване е серийно за RS и опция при quattro версията - и определено си заслужава. С него това е истински гранд турър - мощен, но и отпускащ и фантастично комфортен. Мятате отзад куфарите си и потегляте на пътешествие из континента.
   
   
Audi RS e-tron GT тест драйв
  
   
В тази мечтана картина обаче има и две малки пукнатинки. Първо, мястото за куфарите не е чак смайващо. E-tron GT има 81-литров багажник отпред, но там влизат кабелите за зареждане, и 350 литра отзад. Това е прилично, но само докато се сетите, че при Tesla е над 700 литра.
  
   
Audi RS e-tron GT тест драйв
  
   
И второ, ще трябва да си изберете континент с достатъчно зарядни станции. Обхватът с едно зареждане е между 430 и 472 километра по теста на WLTP. Ние след 200 изминати километра имаме заряд за още 86. Но това е по-скоро възможният минимум - при ожесточено настъпване и двайсетина максимални ускорения. Смятаме, че ако карате енергично, наслаждавайки се все пак на колата, спокойно ще направите 350.

Това е предостатъчно за Европа, където вече има добра мрежа от бързи станции с прав ток. На такава станция можете да добавите 100 километра обхват за пет минути.
  
   
Audi RS e-tron GT тест драйв
  
  
Интериорът може да разочарова малко любителите на фантастиката, защото е съвсем нормален. Седалките са чудесни, макар че скосеният таван отзад ще опира в главите на по-високите пътници. Мястото за краката е изобилно, както и тези за дребни вещи.

E-tron GT има два големи екрана - един за мултимедията и втори, който замества приборите пред шофьора. Графиката и резолюцията им са над всякаква похвала. Навигацията има триизмерен ефект и ще ви подтикне към изследователски мисии. Колата има постоянна връзка с интернет и може по всяко време да ви прочете на глас прогнозата или текущите новини - макар и с дървения глас на компютъра от "Седморката на Блейк".
 
   
Audi RS e-tron GT тест драйв
   
    
Дори и стандартната quattro версия, която струва около 203 000 лева, е богато оборудвана: електрически седалки с подгряване, тризонов климатроник, блутуут с едновременно свързване на два телефона, адаптивно въздушно окачване, стъклен покрив.
  
  
Audi RS e-tron GT тест драйв
  
    
При RS цената отскача до цели 276 000 лева. Но пък добавя активния заден диференциал, аудио от Bang&Olufsen, матрични светлини, 20-цолови джанти. Това е с цели 25 хиляди лева под очакваната цена на Model S Plaid. Но ако ви изглежда твърде евтино, има достатъчно опции да подлудите счетоводителя си - 10 000 лева допълнително за индивидуален цвят, 10 000 за кожен салон, 9 000 лева за карбоновия пакет и още толкова за карбонов покрив, 6500 за спирачки с покритие от волфрамов карбид, и още хилядарка, за да са цветни спирачните апарати...

Накрая сметката може да ви се стори доста солена. Но e-tron GT не е просто бърз и комфортен електромобил. Той най-после ни доказва, че и в електрическата ера колите ще могат да ни развълнуват. И затова си струва цената.


Още снимки от теста на RS e-tron GT вижте в ГАЛЕРИЯТА:


0 от 500
  • #11
    5 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тези кола дали ще може да се движи след 10 години всекидневна експлоатация?Интересно как ще изглежда пазарът на автомобили втора ръка след 2030г. Според мен тези електрически коли ще са много проблемни и много трудни за ремонт. Всички тези електроники и сложни компоненти може да станат невъзможни за намиране. Както знаем дори и сега има недостиг на електронни компоненти и чипове. А за батериите да не говори. Кой ще му смени частите на това Ауди след 5-10 години като се счупи?
  • #10
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Жълтеницата ( преди 2 години )
    Брутално красива кола
  • #9
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Smile ( преди 2 години )
    Моделът е доста добър.Като цена кчество не бих казъл. Тестов шофьор съм на Ауди и Порше в САЩ. Определено имам доста наблюдения. Близо 500 000 километра имам с различни нови модели.
  • #8
    14 rate up comment 8 rate down comment
    до 9 ( преди 2 години )
    Въображаемият ти свят на тебе и всички останали СЛАБО МЕ ИНТЕРЕСУВА! Спести си драсканите напъни. Ток има и ВИНАГИ ще има (атоми, вятър, слънце и вода). Ти си тоя, който заема ПОЗА ПАРТЕР на пистолета в бензиностанцията и се моли като на Бог да дойде цистерната с тунджа. МАШИНАТА Е ЗВЕРСКА!!! ДОБРЕ ДОШЛИ В 21 ВЕК!
  • #7
    11 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Като ви спрат тока, тогава да ви видя!Три електрокара имах, и никога повече!Пълна измама и измамници!Дълга тема...
  • #6
    6 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    За тия пари, можеха да му сложат поне по-хубави джанти.
  • #5
    26 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ех Пено, Пеноо,Кво вървене на Теслата спрямо това нещо бре. Нали на завои Теслата е улево. Управляемостта тук е в пъти по добра, отвътре е нормално, без изгъзици и телевизори. Качеството със сигурност е в пъти над това на Теслата, сглобявана на двора...
  • #4
    13 rate up comment 27 rate down comment
    пена ( преди 2 години )
    По-добре Тесла S, която върви повече, има много по-голям пробег, автопилот, по-добър инфотейнмънт и струва по-малко.
  • #3
    16 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Електричките дават сериозна заявка да нокаутират двг-тата. Оправят ли им цените и няма да имат конглокенция.
  • #2
    22 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Поне напишете, че това е реклама. Иначе за едва-едва 350 километра 250000 лева е добра тема за шеги на маса.