IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хибридна война: Renault Clio E-Tech срещу Honda Jazz Crosstar

Тествахме два от най-икономичните градски автомобили в момента

В наши дни думата хибрид вече се пръква даже по самобръсначките и епилаторите. При автомобилите отдавна я има навсякъде. Но в по-малкия сегмент доскоро единственият истински хибрид бе Toyota Yaris. Останалите с този етикет бяха меки хибриди. Които, строго погледнато, не са никакви хибриди, защото разпределението на труда между бензиновите им двигатели и електромоторите е като между слон и мишка.
  
    
 
  
  
Сега обаче Yaris има още два конкурента с пълноценно хибридно задвижване. Само че като технология те нямат нищо общо нито с Toyota-та, нито помежду си. Крачка напред за новото Renault Clio E-Tech и за новата Honda Jazz Crosstar E:HEV.
 
  
Renault Clio E-Tech срещу Honda Jazz Crosstar
  
   
ЗАДВИЖВАНЕТО

Системата на Honda в новия Jazz е доста необичайна: тук изобщо няма скоростна кутия. Вместо това едно 1.5-литровият бензинов мотор, работещ по цикъла на Аткинсън, през повечето време зарежда първия електромотор, действащ като стартер и генератор. Той пък подава електричество към втория електромотор, който задвижва колелата. Само при високи скорости бензиновият мотор директно движи автомобила. Литиево-йонната батерия няма и един киловатчас, и Jazz може да се движи само на ток не повече от няколко километра.
 
  
Renault Clio E-Tech срещу Honda Jazz Crosstar
 
   
При Renault също има бензинов двигател и два електромотора, но приликите свършват дотам. Моторът е 1.6- литров, и може да действа както в цикъла на Аткинсън, така и в нормален цикъл. Тук има и скоростна кутия - но не обикновена, а така наречената многорежимна, която действа без съединител и е директна заемка от разработките на Renault за Формула 1. Първият електромотор е едновременно стартер, генератор и подпомага смяната на предавките. Вторият отговаря за потеглянията и движението с ниски скорости, може да добави почти 50 коня към мощността на бензиновия двигател при нужда, а без останалото време зарежда батерията, с капацитет едно цяло и два киловатчаса.
   
    
Renault Clio E-Tech срещу Honda Jazz Crosstar
  
    
НА ПЪТЯ

Естествено, повечето хора се интересуват не как е конструиран автомобилът им, а как се усеща на практика. В това отношение тези хибриди си приличат: те са чудесни в града, където потеглят светкавично и безшумно, и не харчат почти нищо в тежките задръствания. И са сравнително приятни на дълъг път, стига да не се палите. При по-агресивна газ и двете коли стават шумни и даже леко дразнещи. Особено Jazz, чийто двигател във високи обороти звучи като подложени на мъчения котки. Тогава и разходът драстично се отклонява от обещаните четири цяло и четири литра на сто, и започва опасно да клони към 10 на сто. Но ако карате спокойно и с постоянни скорости, този Jazz се превръща в улегнала, комфортна и икономична кола. А в София успяхме да постигнем среден разход от 3 литра на сто.
 
  
Renault Clio E-Tech срещу Honda Jazz Crosstar
 
   
Колкото и да е иронично, това Clio в момента е най-мощният модел в цялата гама - и то с голям аванс. Но не очаквайте от него да запълни празнината, оставена от липсващия R.S. модел. За разлика от Формула 1, целта на сложната система тук е не повече мощност, а повече ефективност. И-тек е приятно за каране дори извън града, освен при по-силни ускорения. Но е в стихията си по градските улици, където според инженерите на Renault в 80 процента от времето се движи на ток. Ние го тествахме в един от най-студените зимни дни и процентът беше малко по-нисък. Но това е една от едва шепата коли, с които сме успели да постигнем наистина официално обявения разход - около 4,6 на сто в смесен цикъл.
 
  
Renault Clio E-Tech срещу Honda Jazz Crosstar
  
   
ПРАКТИЧНОСТТА

Ако името Crosstar ви е объркало за момент, не се тревожете. Това си е най-обикновен Jazz, само че повдигнат, така че пътният му просвет е вече над 15 сантиметра. Като изключим това и надбавката в цената, разликите със стандартния хибриден Jazz са минимални.
Открай време най-силната страна на този модел е била изобилното и гъвкаво вътрешно пространство. Багажникът е пострадал малко от хибридизацията и вмества 304 литра, което не е твърде много. Но измислената първо от Honda система за лесно сгъване на задните седалки може да го увеличи до над 1200.
Мястото в салона е съвсем достатъчно. Миналото лято закарахме четирима възрастни, дете и едноседмичен багаж до морето с него, в приличен комфорт.
 
  
Renault Clio E-Tech срещу Honda Jazz Crosstar
  
   
Clioто е по-широко от Hondaта, но е и доста по-ниско, така че мястото вътре не е чак толкова много. Все пак задната седалка е напълно използваема дори за високи хора. Бензиновата версия има внушителен багажник - 391 литра, повече дори от Volkswagen Golf. Но тук батерията и другите компоненти на хибридната система са го стопили до 300 литра - прилично, но нищо повече.
  
 
Renault Clio E-Tech срещу Honda Jazz Crosstar
   
    
ОТВЪТРЕ

Някога B-сегментът бе територия на евтините пластмаси и недодялания дизайн. Но вече не е така. И двете коли в нашия тест имат приятни, комфортни интериори, с изобилие от меки и по-скъпи материали. Имаме дребни забележки към графиките на екрана в Jazz, макар че напредъкът е видим. При системата на Renault малко липсва интуитивността и ще се наложи да свиквате два-три дни със странните френски решения. Но като цяло това са коли, в които е приятно да седи човек.
 
   
Renault Clio E-Tech срещу Honda Jazz Crosstar
  
   
ЦЕНАТА

Традиционно цената на хибридните модели е въпросът, при който маркетинг отделите бързат да сменят темата. Само че в последните няколко години обикновените коли толкова поскъпнаха, че хибридите вече не са шокиращо над тях.

 

Renault Clio E-Tech

140 к. с. максимална мощност

180 км/ч максимална скорост

9.9 секунди 0-100 км/ч


Хибридното Renault в средно ниво на оборудване струва 37 900 лева - с над пет хиляди над бензиновото със CVT автоматик. Но освен петте хилядарки, ги делят и точно 50 конски сили мощност в полза на хибрида, така че цената е справедлива. За тези пари ще получите светодиодни фарове, круиз контрол с ограничител на скоростта, 7-инчова мултимедия с Bluetooth и USB, електрически стъкла и климатик. Нашата тестова кола е Limited Edition и струва 41 900 лева, но добавя климатроник, кожен волан, специални алуминиеви джанти, 9.3-инчова мултимедия, парктроник и камера за задно виждане.
   
   
Renault Clio E-Tech срещу Honda Jazz Crosstar
  
    
При Jazz няма как да направим сравнение с бензиновите версии, защото такива в Европа вече няма. Най-базовия хибрид е 47 000 лева, а повдигнатата Crosstar версия струва 54 990, с още хилядарка отгоре за двуцветното боядисване.

 

Honda Jazz Crosstar E:HEV

109 к. с. максимална мощност

173 км/ч максимална скорост

9.9 секунди 0-100 км/ч


Това ви дава кожен волан, камера за задно виждане, аудио с 8 говорителя, цели 4 USB порта - по два отпред и отзад, 9-инчова мултимедия с навигация от Garmin и рейки за багаж на покрива.

В повечето страни в ЕС към цената трябва да добавим и сериозни данъчни отстъпки заради ниските емисии. В България няма такива работи. Тук мотивацията ви да си купите подобна кола е свързана с ниския разход. И с чистото възхищение от две забележителни инженерни постижения. Сами преценете дали е достатъчно.


Още снимки от теста на Clio и Jazz Crosstar вижте в ГАЛЕРИЯТА:


0 от 500
  • #12
    14 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    рено - 9млрд загуби за текущата година, Хонда 4млрд печалба! както се казва коментарът е излишен.
  • #11
    11 rate up comment 13 rate down comment
    Дошо ( преди 2 години )
    Война между недоразумението рено и ХОНДА! Абсурдистан в действие, все едно мравка срещу слон.
  • #10
    5 rate up comment 2 rate down comment
    AAV ( преди 2 години )
    До #3 - има и такива версии, но засега само при "баткото" Capture. Проблемът е, че струват много... много повече, най-вече заради по-голямата батерия. По принцип съм фен на хибридите, но за съжаление са чувствително по-скъпи спрямо конвенционалните версии. Според мен са предпочитани или от ентусиасти по темата или от хора, които правят наистина много километри предимно в градовете, където всъщност показват в най-голяма степен предимствата си. Скоро обаче това ще бъде територия на елекромобилите.
  • #9
    12 rate up comment 2 rate down comment
    До 8 ( преди 2 години )
    "Рено" Симбол е нискобюджетна талига за турския пазар. Не съм фен на точно тая марка, но да съдиш за нея по продукт на Оуак не е съвсем коректно :)
  • #8
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Рено наистина много дръпнаха! Нямат стигане!
  • #7
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    А бе 8 коментара от некъв Ентусиаст, не са ли множко?!
  • #6
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Kim ( преди 2 години )
    Никога и никъде не се споменава собственото тегло на подобни автомобили? Аз пък много държа да знам колко тона разкарвам заедно с мен?
  • #5
    4 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Поздравления за статията. Моля за още данни за гаранция, разходи поддръжка със скъпо дв.масло и оригинални японски части Хонда, отзиви на потребители извън теста. Красивият дизайн и ниската цена на Рено са за сметка на ниското качество и надеждност. Лични мои разочарования при първото купено в България, от лятната изложба,Рено КлиоСимбол,1.4 бензин,500 л багажник,металик,ел.стъкла. Далеч назад спрямо несравнимо по-здравия, високо надежден, висок, удобен Опел Зафира 1.6 бензин без дефекти.
  • #4
    12 rate up comment 6 rate down comment
    none ( преди 2 години )
    Рено много вдигнаха летвата с този хибрид. Единственото нещо което на мен не ми харесва в момента е че най-мощната му версия е 160 к.с. Но и това ще се промени до 2-3 години според мен. В момента в който пуснат същият във версия 220+ к.с. ще отвеят повечето конглокенти на пазара на хибриди. E-Power на Нисан също е интересен и има и по-мощни версии.
  • #3
    17 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Рено отново показва защо е номер едно и диктува автомобилната мода. Германците само ги копират.