IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota обяви създаване на революционна автоматична скоростна кутия

Новата ни разработка DAT ще промени правилата на играта, категоричен е Акио Тойода

Японският производител Toyota обяви, че е разработил революционна версия на автоматичната скоростна кутия. Тя се нарича DAT (Директна автоматична трансмисия) и според представители на компанията ще се поставя на модели на спортното подразделение GR, като буквално „ще промени правилата на играта".


Toyota


Toyota работи върху новата автоматична трансмисия за спортни автомобили повече от година. В началото на 2022 г. хечбекът GR Yaris се появи във версия с два педала на състезанието Toyota Gazoo Rally Racing Challenge, проведено в Япония. Малко след това автомобилният производител обяви планове за ускоряване на разработката. Колата беше тествана за последно през септември на събитието от серията Super Taikyu.

Според бившия президент на Toyota - Акио Тойода, който остана на работа в компанията, новата скоростна кутия все още е далеч от серийно производство, тъй като съществуват редица пречки, които да бъдат премахнати. Тя обаче ще си заслужава напълно чакането.

„Наистина искам да видя това тази скоростна кутия на пазара, защото има много хора, които карат само коли с автоматични скорости и така те ще могат да се насладят на моторните спортове. Те ще могат да изпитат различни звуци и усещането за превключване на по-ниска предавка, както и самата смяна на скорости", обясни Тойода.

Бившият шеф на Toyota допълни, че самият той всеки път губи ценно време, докато превключва скоростите в състезателния GR Yaris, но това ще бъде избегнато с новата скоростна кутия.

„DAT не губи никакво време за смяна на предавки и така помага на шофьора да се съсредоточи върху ускорението, спирането и управлението на спортната кола", обясни Тойода.


0 от 500
  • #4
    8 rate up comment 19 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Тойотка изобретила революцоонна конска каруцца. Е, и?
  • #3
    13 rate up comment 11 rate down comment
    Друг Гост ( преди 10 месеца )
    Този пък какво се превъзнася по 3 цилиндров миксер с обема на голям куфар. Губел бил ценно време - за там накъдето е тръгнал на 67 не се бърза
  • #2
    22 rate up comment 12 rate down comment
    MythBuster ( преди 10 месеца )
    Сега разбрах, защо толкова фанатично този човек беше обърнал гръб на електромобилите! На практика цялата фирма toyota е работила за да задоволява личните му интереси, както в случая с небезизвестното му хоби и да хвърля залудо излишни сили и средства за глупости. Това е като да изобретяваш по-удобна шайба за телефон в наши дни. Ако за разнообразие си спазят обещанието и изкарат батерия за 1500 км с 10 минутно зареждане, тази скоростна кутия ще му остане само за хобито, че не става за електромоб
  • #1
    17 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Чудно ми е какво ли толкова революционно може да са сътворили, предвид че марки Ферари, Ламбо, кутиите им са толкова бързи, че дори ЗФ на (БМВ) може да ти се стори като костенурка.