IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Alpine влезе в света на кросоувърите

Французите показаха концепцията A390_β, която ще стане сериен модел

Френската марка Alpine се готви да да влезе в сегмента на кросоувърите, като това беше обявено още през 2021 г., когато групата Renault разкри своята дългосрочна стратегия Renaulution. На предстоящото автомобилно изложение в Париж ще бъде показан концептуален автомобил, наречен Alpine A390_β, в който „бета“ показва предварителния етап на готовност на проекта.


Alpine A390_β


Самата компания избягва термините „кросоувър“ или „SUV“, наричайки бъдещия модел „спортен фастбек“. Ръководителят на марката Филип Криф дори смята A390_β за петместен аналог на истинския спортен автомобил Alpine A110. Външният вид на концепцията обаче насочва именно към кросоувъроите, благодарение на увеличения пътен просвет и пластмасовите защитни елементи по каросерията.

От друга страна, A390_β има широк и мускулест силует, комбиниран с врати без рамки. Дължина на машината е 4,7 м, широчината - 1,9 м, а височината - 1,55 м. При разработката на автомобила е обърнато специално внимание на аеродинамиката, като клиновидната предна част няма традиционна радиаторна решетка, а отзад са поставени прибиращите се крила.


Alpine A390_β


Впечатляващият външен вид се допълва от 22-цоловите предни и 23-цоловите задни джанти, като според създателите на концептулния модел неговият външен вид до 85% ще бъде идентичен с този на бъдещия сериен електрически автомобил.

Интериорът обаче ще бъде преработен, тъй като е пълен с остри ръбове и други ъгловати елементи. Отпред има седалки тип „кофа“ с две позиции и прозрачни облегалки за глава, а отзад е поставен диван за двама пътници. Подът и другите вътрешни панели имат набраздени повърхности, напомнящи скала. Всичко това няма няма да се появи на серийния вариант, който ще трябва да се задоволи с по-скромен интериор.


Alpine A390_β


Кросоувърът ще се базира на серийната електрическа платформа AmpR Medium, известна преди като CMF-EV. Тя е в основата на Nissan Ariya и Renault Megane E-Tech, но ще бъде модифицирана за марката Alpine. И ако Ariya може да има максимум два електрически мотора, тогава за кросоувъра Alpine A390_β се подготвя вариант с три двигателя - един отпред и два отзад. Така ще се осигури задвижване 4х4.

По предварителна информация, серийният Alpine A390 ще разполага с 360 к.с. мощност и батерия с капацитет 90 kWh. Излизането на пазара е предвидено за 2025 г., като това ще стане вторият електрически автомобил на марката след хечбека Alpine A290.


Още снимки на концепцията на Alpine - вижте в галерията:


0 от 500