fallback

Краят на една ера приближава - личните автомобили остават в миналото

Все повече потребители предпочитат нови възможности за използване на транспорт

През последните години в Европа се наблюдава тенденция за изоставяне на личните автомобили. Най-шокиращите данни идват от потребителите на платформи за споделяне на автомобили като Getaround, които показват, че 68% от испанците, използващи услугата, вече не притежават лична кола.

За сравнение, във Франция и Норвегия нивото на липсата на собствен автомобил сред потребителите на споделяне на превозни средства достига съответно 59% и 60%. Тази тенденция е още по-силно изразена в големите градове. В Мадрид и Барселона 81% от потребителите на споделени автомобили нямат кола.

Подобна промяна в поведението отразява не само отмяната на личните автомобили, но и възприемането на нови, по-устойчиви и споделени форми на транспорт. Основните причини за изоставянето на личните автомобили са високата цена на притежание и наличието на алтернативи.

Около 55% от испанците смятат поддръжката на кола за твърде скъпа, докато 39% казват, че вече не се нуждаят от такава благодарение на споделянето на кола и други възможности за транспорт. Екологичните мотиви също оказват влияние - 18% от анкетираните посочват грижата за околната среда като важен фактор.

В същото време автомобилните производители са загрижени за нарастването на демоторизацията и споделянето на автомобили, тъй като това застрашава традиционния им бизнес-модел, основан на продажбата на лични автомобили. Това обаче може да е възможност за развитие. Търсенето на електрически превозни средства и абонаментните модели предлагат нови възможности за бизнес. И тези марки, които се адаптират към устойчивостта, ще могат да укрепят позицията си в бъдеще.

fallback
  • #22
    анонимен ( преди 1 ден )
    "Около 55% от испанците смятат поддръжката на кола за твърде скъпа," - Това му викаме бедност на село, ама явно интелекуалчовците толкова са извратили съзнанието си покрай скапани идеологии, че виждат нещата другояче.
  • #21
    анонимен ( преди 1 ден )
    До 18 - Споделяй си. Но не си прави илюзията, че аз ще споделям или ще се лиша от частната си собственост, за благото на някаква концепция, която ще скапе всичко.
  • #20
    Да питам ( преди 1 ден )
    Анкетираните потребители от тези споделящи задниците си ли е правена или включва и тези които искат да ги пробват в споделянето, но ги е страх да не ги изпуснат!
  • #19
    анонимен ( преди 1 ден )
    "Края на една ера" - На коя? На свободната ера? Че май така изглежда, а!?
  • #18
    До 17 ( преди 1 ден )
    Че Какво има да чакаш? Ние и сега си ги споделяме. За booking и airbnb не си ли чувал? Поне един познат който да живее под наем не знаеш ли? Това е бизнес за милиарди, а ти дори не си чувал за него? Вярно живеете в паралелна реалност! Поне за едни по-големи къщи наречени хотели не ЗНАЕШ ли? Или все още вярваш, че всяка къща е ДОМ? И ти ли се опитваш да се правиш на най-глупавия човек на света, като един познат психопат?
  • #17
    Скоро ( преди 1 ден )
    И ще споделяте и къщите си
  • #16
    До 14 ( преди 1 ден )
    Въпрос на личен избор дали да се качиш на градския транспорт или да си наемеш споделен автомобил. Или си мислиш че всички карат maybach като тебе и имат личен шофьор? Пробвай някой път да се сложиш в обувките на някой друг? Примерно в обувките на шофьора си?
  • #15
    До 12 ( преди 1 ден )
    "Логично е, споделено ПЪТУВАНЕ да търсят тези, които нямат кола." Ето го втория който не знае какво то е то споделен АВТОМОБИЛ и има ли той почва у нас? Очевидно някой ще трябва да напише в коментарите, за да няма трети. Споделен автомобил всъщност е само понятие. Нищо не споделяш. Нищо не поръчваш. Това си е автомобил под наем, който обаче не се наема за ден, а само за няколко минути докато се придвижиш от точка А до точка Б и плащаш на минута. Нещо като такси, което шофираш сам.
  • #14
    РУК ( преди 1 ден )
    А може ли в брой хора, а не в проценти потребители на някаква апликация, отказалите си от личен автомобил? :-) Докато е законно, винаги ще имам лична кола! Направо си умирам от желание да карам и возя семейството си в кола ползвана до преди час от някой неумит индивид който я е джаскал по тротоарите! Аз като си вземам колата от обслужване я проверявам, че съм се нагледал на какви ли не "забравяния" Какво остава да се доверя на "споделена" кола!Споделената отговорност е обща безотговорност!
  • #13
    анонимен ( преди 1 ден )
    Че те жителите на мегаполисите нямат собствени коли от десетилетия. Да направят проучването сред жителите на селата в Андалусия, а не срез тези на Мадрид и пак да се обадят какви са изводите.
fallback
Последни