fallback

Краят на една ера приближава - личните автомобили остават в миналото

Все повече потребители предпочитат нови възможности за използване на транспорт

През последните години в Европа се наблюдава тенденция за изоставяне на личните автомобили. Най-шокиращите данни идват от потребителите на платформи за споделяне на автомобили като Getaround, които показват, че 68% от испанците, използващи услугата, вече не притежават лична кола.

За сравнение, във Франция и Норвегия нивото на липсата на собствен автомобил сред потребителите на споделяне на превозни средства достига съответно 59% и 60%. Тази тенденция е още по-силно изразена в големите градове. В Мадрид и Барселона 81% от потребителите на споделени автомобили нямат кола.

Подобна промяна в поведението отразява не само отмяната на личните автомобили, но и възприемането на нови, по-устойчиви и споделени форми на транспорт. Основните причини за изоставянето на личните автомобили са високата цена на притежание и наличието на алтернативи.

Около 55% от испанците смятат поддръжката на кола за твърде скъпа, докато 39% казват, че вече не се нуждаят от такава благодарение на споделянето на кола и други възможности за транспорт. Екологичните мотиви също оказват влияние - 18% от анкетираните посочват грижата за околната среда като важен фактор.

В същото време автомобилните производители са загрижени за нарастването на демоторизацията и споделянето на автомобили, тъй като това застрашава традиционния им бизнес-модел, основан на продажбата на лични автомобили. Това обаче може да е възможност за развитие. Търсенето на електрически превозни средства и абонаментните модели предлагат нови възможности за бизнес. И тези марки, които се адаптират към устойчивостта, ще могат да укрепят позицията си в бъдеще.

fallback
  • #42
    Пешо ( преди 16 часа )
    Всъщност ситуацията е такава: едни тарикати се възползват от едни наивници. Нека вторите похарчат пари за кола, да я поддържат, а другите да се е возят, под предлог благовидни цели. ;)
  • #41
    Сига Сига ( преди 16 часа )
    ... полека лека и отиваме към модерно "демократично" робство, тоталенбиг-брадър, чипиране и и който не скача .... му подаряват пейджър
  • #40
    Йонко Евреина ( преди 16 часа )
    Заблуждаващ коментар, разчиташ на разсеяността на читателя. Я пишете, колко процента от споделено пътуващите, никога не са имали автомобил. Или какъв процент от пътуващите са споделено пътуващи. Май, май, краят на личните автомобили не се вижда.
  • #39
    Лудория ( преди 17 часа )
    Веднъж да чета коментарите с кеф. Явно са останали още нормални хора из страната, а не само промити ***.
  • #38
    анонимен ( преди 17 часа )
    В мегаполисите никой няма нужда от кола. Всичко е скъпо - данъци, застраховки, паркинг, такси за влизане в централните зони... Освен това имат развит градски транспорт и на всичкото отгоре, не им трябва да ходят никъде извън града. Това за градове като Ню Йорк, Лондон, Токио, Хонконг, Сеул... Предполагам, че и за Мадрид важи. При нас е по-различно. Много малко хора в София остават през уикенда - половината на село, другите я на море, я на ски, я просто на разходка. Тъй че, не става без кола.
  • #37
    Някой си ( преди 17 часа )
    Много плоски номера...1 мил имат автомобили, 10К нямат, от един мил 10К използват тия споделените, 6800 се отказват от кола примерно, от тия 10К 3200 ползват споделени и те ти на 68 процента. И те ти на края на една ера с 993200 все още имащи собствени коли...*** ва у статистиката
  • #36
    Американец ( преди 19 часа )
    Отдавна не бях чел такава *** манипулация.
  • #35
    Вилко ( преди 19 часа )
    Врачанците как ще отидат на село?
  • #34
    Без глупости моля! ( преди 20 часа )
    Това са някакви измишльотини!Живял съм там няколко пъти и съм забелязал че във всяка къща има поне две коли и два мотоциклета!Не лъжете хората моля!
  • #33
    Гошо ( преди 21 часа )
    Работата отива на зле, да му мислят младите, аз все още си предпочитам личния автомобил, моя, купил съм си го с труд, не работа от вкъщи, и си го карам, не си стоя вкъщи, има покрив, не е тротинетка, на бензинец, не е на ток, да чакам кога ще се изпърца. Пия ракия и бира, не газирана вода със спирт и аромат на боровинки, пуша тютюн, не дърпам някакви електрически парфюмирани пушеци, имам си и жена, плюскам сланина. Хубави времена са!
fallback
Последни