fallback

Краят на една ера приближава - личните автомобили остават в миналото

Все повече потребители предпочитат нови възможности за използване на транспорт

През последните години в Европа се наблюдава тенденция за изоставяне на личните автомобили. Най-шокиращите данни идват от потребителите на платформи за споделяне на автомобили като Getaround, които показват, че 68% от испанците, използващи услугата, вече не притежават лична кола.

За сравнение, във Франция и Норвегия нивото на липсата на собствен автомобил сред потребителите на споделяне на превозни средства достига съответно 59% и 60%. Тази тенденция е още по-силно изразена в големите градове. В Мадрид и Барселона 81% от потребителите на споделени автомобили нямат кола.

Подобна промяна в поведението отразява не само отмяната на личните автомобили, но и възприемането на нови, по-устойчиви и споделени форми на транспорт. Основните причини за изоставянето на личните автомобили са високата цена на притежание и наличието на алтернативи.

Около 55% от испанците смятат поддръжката на кола за твърде скъпа, докато 39% казват, че вече не се нуждаят от такава благодарение на споделянето на кола и други възможности за транспорт. Екологичните мотиви също оказват влияние - 18% от анкетираните посочват грижата за околната среда като важен фактор.

В същото време автомобилните производители са загрижени за нарастването на демоторизацията и споделянето на автомобили, тъй като това застрашава традиционния им бизнес-модел, основан на продажбата на лични автомобили. Това обаче може да е възможност за развитие. Търсенето на електрически превозни средства и абонаментните модели предлагат нови възможности за бизнес. И тези марки, които се адаптират към устойчивостта, ще могат да укрепят позицията си в бъдеще.

fallback
  • #32
    Пропов ( преди 1 ден )
    Тая пропаганда с изкривени статистики е доста безмислена. Мен изобщо не ме интересува мнението за автомобилите на хора, който не притежават такъв. Те са безхаберници и нямам как да имат читаво мнение относно нещо , което нямат и не ползват редовно. Все едно аз да изказвам мнение за маникюр и дамски чанти например.
  • #31
    анонимен ( преди 1 ден )
    Пук . Нете , глобалисти !
  • #30
    Бат гош гумаджията ( преди 1 ден )
    До 30 ти подкрепям напълно
  • #29
    анонимен ( преди 1 ден )
    Друг път нищо такова що лъжете хората бе петръчовци ко ве тва са само скамове хора не им се давайте на зелените човечета те се зима ли некой пара за да вкарат смут в населените места моля ви успокъйте се няма нищо страшно нямя да ни земат личните коли споко споко споко *** кажа нещо имаши една вафла споко така че по -споко нишх лши нема да стане А ди с здраве че трябва да сменям гуми аре споко
  • #28
    анонимен ( преди 1 ден )
    Нации от Европа! Пазете своети свещенни блага!
  • #27
    Тъпо ( преди 1 ден )
    Да ви имам и статията и проучванията 60% от хората ползващи споделено пътуване нямали автомибил, ему нирмално нали за това ползват споделенто пътуване.Все едно да напишете че хората масово са пияници защото 90% от хората ползващи такси са пили...Аман от *** проучвания и измислени статистики
  • #26
    анонимен ( преди 1 ден )
    И креткенино - спри да копиаш с минутите, че хептен на аутистче ми биеш!
  • #25
    Име ( преди 1 ден )
    Аман от левичарски глупости.
  • #24
    До 19 ( преди 1 ден )
    "анонимен ( преди 53 минути )"Края на една ера" - На коя? На свободната ера? Че май така изглежда, а!?" К'о речи? Защо според тебе добавянето на още един ИЗБОР, който можеш да направиш вместо да ти КУПИШ автомобил, да НАЕМЕШ автомобил да се качиш на автобуса, да си хванеш такси, да караш колело по новите велоалеи, да си купиш или наемеш тротинетка , според тебе било лишаване от свобода. Не е ли точно това свободата - да имаш по-голям ИЗБОР? Кой те лишава от останалите ИЗБОРИ?
  • #23
    До 21 ( преди 1 ден )
    "анонимен ( преди 45 минути )До 18 - Споделяй си. Но не си прави илюзията, че аз ще споделям или ще се лиша от частната си собственост, за благото на някаква концепция, която ще скапе всичко." Типичен егоцентрик, който си мисли че света се върти около него и всички искат да му вземат нещо. Кой ти каза, че си споделям ДОМА, а не ДРУГИ жилища, ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ? Нямам против да споделям няколко апартамента по 100-200 лв на нощувка, докато аз нощувам в чужд апартамент за 200-300 лв по света
fallback
Последни