IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla пусна функция с интересна абревиатура

Технологията ASS позволява на автомобила да напусне паркинга без шофьор

Много автомобили в наши дни предлагат възможност за управление, когато водачът е извън колата, например за излизане от тясно паркомясто или паралелно паркиране. И Tesla, подобно на останалите, преди няколко години предложи функция Smart Summon, която направи възможно извикването на кола на известно разстояние от водача. Системата не беше успешна и последвалите автомобили на марката бяха лишени от тази функция.


Tesla


Сега компанията на Илон Мъск представи подобрена версия на тази функция под названието ASS (английската дума за задник). Всъщност функцията носи обозначението Actually Smart Summon (ASS), което буквално означава „наистина интелигентно повикване“. Екстрата се появи в списъка с възможности на бордовите системи на Tesla след скорошна софтуерна актуализация.

ASS се различава от простата версия на тази технология, която включва водач със смартфон в ръка в непосредствена близост до автомобила, с липсата на необходимост от ръчно управление на електрическото превозно средство от смартфон и директен визуален контрол на движенията му.

Колата може да е извън полезрението на водача, когато той я извика на посоченото място на картата, което може да бъде до 65 метра от паркомястото. Съответно, той също така позволява на водача да напусне купето на електрическото превозно средство на удобно място и то да се закара автоматично до мястото за паркиране.



Предишната функция Smart Summon беше осигурена с комплекта Tesla FSD, но разчиташе на ултразвукови сензори, които не са монтирани в новите модели на Tesla от 2022 година, тъй като преди време Илон Мъск реши да повери автономното управление на електрическите превозни средства на Tesla на невронни мрежи използвайки изключително визуална информация, получена от бордовите камери.

Този преход наложи специалистите на компанията сериозно да преработят софтуера, така че функцията „интелигентно повикване“ временно изчезна от функционалността на колите от тази марка, но сега тя е върната в доста подобрена форма.

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Е, готино е (нямам предвид функцията, там е ясно), и виц става: Клиент пита: "А има ли...ASS?" Отговор: "Не, всеки сам си носи."