IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електромобилите в Норвегия поставиха нов световен рекорд

През август техният дял от пазара в страната достигна 94 процента

Продажбите на електрически автомобили в Норвегия заеха 94% дял от пазара през август, съобщава изданието Tech Xplore, като се позовава на данните на Норвежката пътна федерация (OFV). Това е световен рекорд, който е записан на фона на спада на резултатите на ЕV превозните средства в останалата част от Европа.


електромобили


Основна заслуга за новото най-добро постижение има Tesla Model Y, който представлява 18,8% от продажбите в Норвегия за миналия месец. След него се подреждат Hyundai Kona и Nissan Leaf, а местните потребители са закупили 10 480 нови електромобила през август, с което общият брой е 68 435 от началото на годината.

На други места в Европа високите цени и недостатъчната инфраструктура възпрепятстват продажбите на електромобили, докато резултатите на хибридни модели, които комбинират двигатели с изкопаеми горива и електрически мотори, се увеличиха.

Скандинавската страна, която е основен производител на петрол и газ, си е поставила за цел да продава само превозни средства с нулеви емисии до 2025 г. Това е 10 години преди срока за забрана на автомобилите с ДВГ, приет от ЕС. За целта Норвегия предлага щедри данъчни облекчения, които правят електрическите модели на конкурентни цени.

Никоя страна в света не се доближава до Норвегия в състезанието за електрически автомобили. Ако тази тенденция продължи, скоро ще сме на път да постигнем нашата цел от 100 процента автомобили с нулеви емисии до 2025 г.“, коментира директорът на OFV - Ойвинд Солберг Торсен.

За сравнение, електрическите автомобили представляват 12,1% от продажбите на нови автомобили в ЕС през юли. Преди тях се нареждат бензиновите (33,4%), пълните хибриди (32%) и дизеловите (12,6), сочи статистиката на Европейската асоциация на производителите на автомобили.


0 от 500
  • #4
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Гост ( преди 2 седмици )
    Западно лицемерие.Продават нефт и газ, и с парите субсидират електрокари.
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Кои са "пълните хибриди"?
  • #2
    9 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Всъщност е точно обратното. Норвегия трябва да се дава за пример за държава, която предпочиташ да не ползва евтините си ресурси за да ги изгаря една своя територия, аз предпочита да ги продаде на някой друг да ги гори далече. Вместо това предпочита с парите от ресурсите да внесе електромобили.
  • #1
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Не e коректно да се дава за пример на останалите понеже Норвегия е страна с уникални дадености и това което се случва там не може да стане почти никъде на друго място. Норвегия има територия 385,207 кв.км и население само 5.5 милиона. Огромна брегова ивица и огромни водни и енергийни ресурси. Над 90% от ел енергията там се произвежда от ВЕЦ централи. Останалото е от вятър и газ. Тази държава се издържа от износ на ресурси. Основно нефт, газ, ел енергия и риболов, дървесина и метали.