IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електромобилите в Норвегия поставиха нов световен рекорд

През август техният дял от пазара в страната достигна 94 процента

Продажбите на електрически автомобили в Норвегия заеха 94% дял от пазара през август, съобщава изданието Tech Xplore, като се позовава на данните на Норвежката пътна федерация (OFV). Това е световен рекорд, който е записан на фона на спада на резултатите на ЕV превозните средства в останалата част от Европа.


електромобили


Основна заслуга за новото най-добро постижение има Tesla Model Y, който представлява 18,8% от продажбите в Норвегия за миналия месец. След него се подреждат Hyundai Kona и Nissan Leaf, а местните потребители са закупили 10 480 нови електромобила през август, с което общият брой е 68 435 от началото на годината.

На други места в Европа високите цени и недостатъчната инфраструктура възпрепятстват продажбите на електромобили, докато резултатите на хибридни модели, които комбинират двигатели с изкопаеми горива и електрически мотори, се увеличиха.

Скандинавската страна, която е основен производител на петрол и газ, си е поставила за цел да продава само превозни средства с нулеви емисии до 2025 г. Това е 10 години преди срока за забрана на автомобилите с ДВГ, приет от ЕС. За целта Норвегия предлага щедри данъчни облекчения, които правят електрическите модели на конкурентни цени.

Никоя страна в света не се доближава до Норвегия в състезанието за електрически автомобили. Ако тази тенденция продължи, скоро ще сме на път да постигнем нашата цел от 100 процента автомобили с нулеви емисии до 2025 г.“, коментира директорът на OFV - Ойвинд Солберг Торсен.

За сравнение, електрическите автомобили представляват 12,1% от продажбите на нови автомобили в ЕС през юли. Преди тях се нареждат бензиновите (33,4%), пълните хибриди (32%) и дизеловите (12,6), сочи статистиката на Европейската асоциация на производителите на автомобили.


0 от 500
  • #14
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Ами да имаш автомобил с ДВГ в Норвегия е значително по-скъпо отколкото електрически автомобил. Нова евтина ел.кола се купуват с 3-4 средни месечни заплати. В България подобна с 30-40 месечни заплати. Нерде ямбол...
  • #13
    7 rate up comment 6 rate down comment
    В продължение ( преди 2 седмици )
    Норвежците са първи в прилагането на всяка неморална практика, измислена в ущърб и срещу правата на човека. В Норвегия отнемат деца, когато майката се скара на малкото си дете или му удари шамар - дори учителите, възпитателите там - учат децата да се обаждат на спешни телефони и да подават сигнали срещу собствените си родители за да разклащат семействата така. Къде вече се чипират ? - познахте. Кой лиши Варшава и Будапеща от финансови средства,щото не подкрепят лгбт безполови индивиди (пародии)
  • #12
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Ясни са ми тия ( преди 2 седмици )
    отдавна Норвегия се поддаде и предаде на сатанизма, като още от преди години започнаха да се навеждат и да се хващат за палците относно всичко - набиват на жените им в главите, че трябва се еманципират - да градят кариера, а не да отглеждат деца и да правят семейство, за сметка на това насърчават безполовите да се множат, на децата в главите наливат от малки ,че трябва те да си изберат дали да са момче/момиче, а не че е важно как са се родили, първи бяха "за" електричките", чипирането,ваксините.
  • #11
    6 rate up comment 3 rate down comment
    норгетата ( преди 2 седмици )
    норвегия всеки ден поставя рекорд след рекорд в лгбт сферата и недоумение след недоумение в евро-атлантически смисъл
  • #10
    5 rate up comment 5 rate down comment
    q ( преди 2 седмици )
    Е па те са прости тия норвежци. Да не знаят кефа от изпърдаците с ДВГ. Може би щото са много прости са и толкова богати. Продават си фосилите на *** и си карат новото и модерно. А туземеца само това му остава, да се самоубеждава колко е умен и голям тарикат, че кара това дето другите са изхвърлили.
  • #9
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 2 седмици )
    Гост, напълно прав си, в това отношение Тротинетката си е чист норвежец, ха-ха. Но прави впечатление че норвежците все още смятат електромобилите за возила с нулеви емисии. Предстои им неизбежен сблъсък с реалността.
  • #8
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Тактично се пропуска, че чрез данъчни закони в Норвегия ДВГ автомобилите са по-скъпи от електричките, т.е. би било повече от чудо, ако няма продажби на електрички. Но, това е чисто административна мярка, която няма нищо общо с технологии, практичност, цени, екология, инфраструктура и т.н. Догодина като съвсем забранят ДВГ-тата пак ще има "рекордни продажби" на електрички и електричарите ще *** от радост като палестинци на 11.09.
  • #7
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 2 седмици )
    Още по лицемерно е от твоя страна,да ми дрън дрънкаш за електрокари,а да се возиш на нафтенка.Искаш чист въздух,пък сам се тровиш с цигари.Лицемер та дрънка.
  • #6
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Гост ( преди 2 седмици )
    Това е като да пикаеш в ъгъла на басейна и да твърдиш че не замърсяваш.Въздуха на Норвегия не е под стъклен похлупак.При пожарите в Австралия,пушека достигна на хиляди километри чак до Чили.Като искаш да си еко и да се возиш на електрокари,спри да продаваш нефт и газ.Това се нарича лицемерие,двоен стандарт.
  • #5
    6 rate up comment 6 rate down comment
    До 4 ( преди 2 седмици )
    Смяташ ли че това е глупава идея и е много по-добре да си горят тези горива на своя територия и да си тровят населението и природата? Или и Ти смяташ че ако продадат горивата на България, след като бъдат изгорени в центъра на София вятъра ще ги издуха в Норвегия и ще замърси норвежките градове? Смяташ ли че България е много по-умна за да купува чуждестранна отрова да трови гражданите си? Също така да гори въглища на своя територия за да продава токът на държави с манталитета на Норвегия