IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електромобилите в Норвегия поставиха нов световен рекорд

През август техният дял от пазара в страната достигна 94 процента

Продажбите на електрически автомобили в Норвегия заеха 94% дял от пазара през август, съобщава изданието Tech Xplore, като се позовава на данните на Норвежката пътна федерация (OFV). Това е световен рекорд, който е записан на фона на спада на резултатите на ЕV превозните средства в останалата част от Европа.


електромобили


Основна заслуга за новото най-добро постижение има Tesla Model Y, който представлява 18,8% от продажбите в Норвегия за миналия месец. След него се подреждат Hyundai Kona и Nissan Leaf, а местните потребители са закупили 10 480 нови електромобила през август, с което общият брой е 68 435 от началото на годината.

На други места в Европа високите цени и недостатъчната инфраструктура възпрепятстват продажбите на електромобили, докато резултатите на хибридни модели, които комбинират двигатели с изкопаеми горива и електрически мотори, се увеличиха.

Скандинавската страна, която е основен производител на петрол и газ, си е поставила за цел да продава само превозни средства с нулеви емисии до 2025 г. Това е 10 години преди срока за забрана на автомобилите с ДВГ, приет от ЕС. За целта Норвегия предлага щедри данъчни облекчения, които правят електрическите модели на конкурентни цени.

Никоя страна в света не се доближава до Норвегия в състезанието за електрически автомобили. Ако тази тенденция продължи, скоро ще сме на път да постигнем нашата цел от 100 процента автомобили с нулеви емисии до 2025 г.“, коментира директорът на OFV - Ойвинд Солберг Торсен.

За сравнение, електрическите автомобили представляват 12,1% от продажбите на нови автомобили в ЕС през юли. Преди тях се нареждат бензиновите (33,4%), пълните хибриди (32%) и дизеловите (12,6), сочи статистиката на Европейската асоциация на производителите на автомобили.


0 от 500
  • #24
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Факта, че купуват Nisan Leaf говори колко разбират от това което купуват!
  • #23
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    и атомен генератор на електрони с четири колела не искаш ли никакви емисии спри да търсиш почни да караш
  • #22
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 седмица )
    Мисля, че догодина Норвегия ще плаче след като види резултатите по проценти на някаква си африканска държава. Там забраниха скоро всички ДВГ, та навярно поне за два или три дни ще имат 100% продажби на нови автомобили на ток, а след това навярно поне седмица или две рекорд - нито един закупен нов автомобил. По обясними причини според мен.
  • #21
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Факт ( преди 1 седмица )
    За какви батерии говорим. При положение че токът е в такъв излишък в момента а в бъдеще още мбого повече изобщо няма да му пука на килой как 30% от енергията на водорода добит чрез електеолиза ще се ползва за самата електеолиза Водорода превъзхожда батерията като енергиен съхранител.Кой ще зарежда батерия 10 часа като може да сипе водород за 2 минути.Дизелами батериите са минало
  • #20
    3 rate up comment 3 rate down comment
    не ги харесвам ( преди 1 седмица )
    да оставиме бгмама, тук странностите не са само по отношение автопарк. очаквам скоро там със закон да започнат да им взимат такса "поет въздух" и "изкаран въгл. диоксид", също така очаквам такса мислене (че откъм толерастия на глупавите хора с ниско IQ ще забранят на умните да мислят - ще го изкарат расистко и обидно). Вярвам, че и там първо ще отмъкнат домовете на хората с предлог, че купуването на дом не значи притежанието му-и норгенцата ще си плащат и наем допълнително към цената на жилището
  • #19
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Норвегия ли ? ( преди 1 седмица )
    че там по най-агресивния начин пазят всяка американска и илюминативна ценност - особено когато се отнася до хората, живота и правата им. Вие знаете ли ,че там вкараха закон ( без да се направи абсолютно никакъв референдум и да се допитат до хората ТЕ дали искат това да бъде така ) Наложиха им го - цените на колите с гориво да са двойни на тези на ток - с цел. Нормално да купуват тролейчета - нали иначе ще им бръкнат в джоба
  • #18
    3 rate up comment 7 rate down comment
    разбрах ( преди 1 седмица )
    Нов световен рекорд по д*педавство, комбинирано със студенината и разделението на хората там = идеална платформа за контрол и господство. Швеция и Дания също гледат от тях.
  • #17
    10 rate up comment 5 rate down comment
    до 4 ( преди 1 седмица )
    Норвегия е за пример, а лицемери меко казано може да наричаш русНАЦИте, който изтребват съседен, православен народ само защото иска сам да решава съдбините си, а не да бъде под руски ботуш като Беларус, Грузия, Армения и разните Станове..
  • #16
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    отивам в бгмама да пиша за автомобили че тук налазиха коментари за памперси възпитание викове крясъци шамари отнемане на деца не се трае положението
  • #15
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Кроки ( преди 1 седмица )
    Истината е, че кравария хвърля неимоверни средства на краля Харалд V, подпомага го всячески, идеята е Норвегия да се превърне в новата Швейцария (но със западен привкус) в Европа. Налива от всичко по много само и само да може анти-хуманните пропаганди да се случват и да се изливат върху Европа като от фекалка. Повече електрички в Европа - по-малко използване на гориво (т.е. повече за тях) Там нямат ЕВРОСТАНДАРТИ и си замърсяват колкото си искат.