IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW предупреди за възможно затваряне на заводи в Германия

В концерна смятат, че страната вече не е конкуретноспособна като място за производство на автомобили

Volkswagen може да затвори част от заводите си в Германия за първи път в историята на компанията. За това предупредиха двама от шефовете на най-големия автомобилен производител в Европа - главния изпълнителен директор на Volkswagen Group - Оливер Блуме, и шефът на марката VW -Томас Шефер.


Volkswagen


„Европейската автомобилна индустрия е в много трудна и сериозна ситуация, тъй като на пазара навлизат все повече нови конкуренти и Германия изостава още повече по отношение на конкурентоспособността като място за производство на автомобили“, категоричен е Блуме.

На свой ред Томас Шефер, добави, че „ситуацията е изключително напрегната и не може да бъде разрешена чрез прости мерки за намаляване на разходите“. Това означава, че различните марки на концерна ще бъдат подложени на „всеобхватно преструктуриране“ и е възможно затварянето на заводи.

Изявленията на шефовете на концерна хвърлиха в паника профсъюзите, като CNBC цитира един от на синдиката IG Metall, който казва: „Днес бордът на директорите представи безотговорен план, който разклаща основите на Volkswagen и представлява огромна заплаха за работните места. Подобен ​​курс е не само късоглед, но и изключително опасен, като рискува да унищожи сърцето на Volkswagen.“


Volkswagen


Новината идва около месец след като Volkswagen обяви оперативна печалба от 10,1 милиарда евро за първата половина на годината. Това е спад от 11% спрямо 2023 г. въпреки малкото увеличение на приходите от продажби. Компанията отчете и отрицателен нетен паричен поток в автомобилното си подразделение и спад от 2% в продажбите.

Това не е първият път, когато компанията предупреждава за затваряне на заводи. Още през юли Audi обяви, че иска да прекрати производството на Q8 e-tron и Q8 Sportback e-tron по-рано поради „засилен спад в търсенето“. По това време автомобилният производител каза, че проблемите се усложняват от „дългогодишни структурни предизвикателства на мястото в Брюксел“ и че съоръжението може да бъде затворено.


0 от 500
  • #16
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Друг Гост ( преди 2 седмици )
    Не са само заплатите, а и енергията е скъпа (плащат се емисии). Митата няма да помогнат защото извън Европа пак ще загубят пазар. Малко по малко всички ще се махат от Европа освен евентуално най-скъпите като Ферари и Ролс Ройс
  • #15
    13 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Германски измамници, като проектирате коли със цел да се разпаднат след изтичане на гарнацията, ще си сърбате попарата. Фалирайте и довиждане
  • #14
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    След като правят коли за Китай да се местят там.
  • #13
    16 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    ами да продължават да наливат в Украина, да д..т на САЩ, и да си загърбят националните интереси. ФВ храни 3-500к човека (с подизпълнители дори към милион). Махат една зависимост с друга, че и по скъпа. Отрязаха си евтините ресурси, случилото се е напълно очаквано.
  • #12
    6 rate up comment 15 rate down comment
    До 10 ( преди 2 седмици )
    Конят хибрид е наблъскан яко с допинг (субсидии и привилегии) и ще има гарантирани няколко победи, но няма много дълъг живот. Ще погалопира няколко обиколки и ще се срине, а електро коня си тича бавничко в тръст и ще издържи вечно. Ще затвори хибридния кон с доста обиколки, като в баснята за заека и костенурката.
  • #11
    15 rate up comment 6 rate down comment
    VW Group ( преди 2 седмици )
    Направо да ги закриват, и без това нищо не става от тях.
  • #10
    10 rate up comment 15 rate down comment
    Leberknoedl ( преди 2 седмици )
    Нормално. Твърде дълго яздиха умрелия кон Дизел, след което решиха за яхнат куция кон Електромобил, докато шампионът Хибрид ги отнесе с няколко обиколки.
  • #9
    9 rate up comment 6 rate down comment
    До 2 ( преди 2 седмици )
    "Гост ( преди 2 часа )Да затварят заводите за електрокари и да произвеждат ДВГ." Това вече го пробваха. Докато останалите започнаха да произвеждат плоски телевизори, грундинг заложиха на консервативният подход и продължиха разработката и производството на телевизори с кинескопи, които бяха страхотни. Последните ми два телевизора с кинескоп бяха sony trinitron и grundig. Очевидно идеята ти да се произвеждат телевизори с кинескопи и лампи с неръждаема жичка, защото ти харесват, няма да работи.
  • #8
    12 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Край Германия фалира, всички българи там се местят в Русия и Беларус
  • #7
    11 rate up comment 20 rate down comment
    До 1 ( преди 2 седмици )
    Гнусни лъжи на неблагодарно русоробче, в момента инфлацията в ЕС е 2.5% , а при руските ти господари е 9%. Ако тая система се срути което ест са надежди говежди на всички вождофили, коя ще приложиш а?