IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW предупреди за възможно затваряне на заводи в Германия

В концерна смятат, че страната вече не е конкуретноспособна като място за производство на автомобили

Volkswagen може да затвори част от заводите си в Германия за първи път в историята на компанията. За това предупредиха двама от шефовете на най-големия автомобилен производител в Европа - главния изпълнителен директор на Volkswagen Group - Оливер Блуме, и шефът на марката VW -Томас Шефер.


Volkswagen


„Европейската автомобилна индустрия е в много трудна и сериозна ситуация, тъй като на пазара навлизат все повече нови конкуренти и Германия изостава още повече по отношение на конкурентоспособността като място за производство на автомобили“, категоричен е Блуме.

На свой ред Томас Шефер, добави, че „ситуацията е изключително напрегната и не може да бъде разрешена чрез прости мерки за намаляване на разходите“. Това означава, че различните марки на концерна ще бъдат подложени на „всеобхватно преструктуриране“ и е възможно затварянето на заводи.

Изявленията на шефовете на концерна хвърлиха в паника профсъюзите, като CNBC цитира един от на синдиката IG Metall, който казва: „Днес бордът на директорите представи безотговорен план, който разклаща основите на Volkswagen и представлява огромна заплаха за работните места. Подобен ​​курс е не само късоглед, но и изключително опасен, като рискува да унищожи сърцето на Volkswagen.“


Volkswagen


Новината идва около месец след като Volkswagen обяви оперативна печалба от 10,1 милиарда евро за първата половина на годината. Това е спад от 11% спрямо 2023 г. въпреки малкото увеличение на приходите от продажби. Компанията отчете и отрицателен нетен паричен поток в автомобилното си подразделение и спад от 2% в продажбите.

Това не е първият път, когато компанията предупреждава за затваряне на заводи. Още през юли Audi обяви, че иска да прекрати производството на Q8 e-tron и Q8 Sportback e-tron по-рано поради „засилен спад в търсенето“. По това време автомобилният производител каза, че проблемите се усложняват от „дългогодишни структурни предизвикателства на мястото в Брюксел“ и че съоръжението може да бъде затворено.


0 от 500
  • #26
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Мижави ( преди 1 седмица )
    Само с продажби на бе ге милиционерите няма да стане номера.
  • #25
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Факт ( преди 1 седмица )
    Германската икономика се дължеше на недоразумението наречено дизелов двг и лъжата за някакво митично по високо кпд.С идването на евтиния авиотранспорт хибридите и електричките немците потънаха
  • #24
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    ако някой не е разбрал защо се води война в украйна защото им предложиха да влязат в европейския съюз или да отанат в бившия съветски съюз местните кланове седнаха на масата извадиха тефтерите смятаха и нещо сметката не излезе и олигарсите почнаха да тупат топката и да протакват мача на световните господари им писна да ги правят на *** и с цената на милиони погубени човешки съдби спретнаха четвърта световна добре че се разбраха да не ползват ядрени оръжия че да не нулират човечеството
  • #23
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Путин ( преди 1 седмица )
    Интересното ще стане, когато свършат мангизите и спрат да плащат социални помощи на поканените от танте Меркел доктори, инженери и студенти, любители на най-миролюбивата и хуманна религия, която все още обезглавява и убива тези, които не вярват в нея. Те тогава ще стане мазало. Скоро и това време ще дойде за съжаление и тогава пак Путин ще им е виновен на джендърчетата ***. Нивото им е такова, че за тях Кирчо и Кокорчо са върха на интелигенцията.
  • #22
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Путин ( преди 1 седмица )
    Сами си го направиха. Дори и най-глупавите е ясно, че немската икономика се държеше толкова години на върха, благодарение на руските евтини суровини и енергоизточници. Сами си отрязаха клона и сега ще реват, но няма кой да им помогне. Краварите, като стане напечено ще си бият шута от ГАЙропа и ще ни оставят да се оправяме сами. А ние вместо да си оправим *** се занимаваме с джендърските права, соларни панели, перки, еко енергии и какви ли не други глупости.
  • #21
    5 rate up comment 0 rate down comment
    до#5 ( преди 1 седмица )
    Можеш ли да споделиш за тези стотици хиляди работници в Германия вземащи 70 евро на час в кой сектор са и какво точно работят, за да вземат такива пари. Много ще ми е интересно да разбера, а и на другите сигурно.
  • #20
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Факт ( преди 1 седмица )
    Едва удържат с машинации Стелантис да не ги бие.Но германия се разпада немската икономика тече като лейка няма запушване.
  • #19
    4 rate up comment 3 rate down comment
    До 17 ( преди 1 седмица )
    По-скоро проблем са ни местните надупени към Путлерова Русия като коментар 13
  • #18
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До 17 ( преди 1 седмица )
    Не бъди русофоб на примитивно ниво, целта трябва да е да се привлекат повече разумни или богати руснаци, а не да се отблъскват и тласкат при Путин което си е в негова полза
  • #17
    9 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    работатата никак не е добре цяла европа ще прави военна техника като ви беше толкова мозъка да имат лилипуткин за "приятел" който има амбицията да прави от лисабон до Владивосток руzzки мир и крайно време е всички имоти на руснаци на територията на европейския съюз да бъдят конфискувани и пълна забрана за влизане на руснаци тези които вече са емигрирали една седмица да си стегнат чемодан вокзал нах***й като си оправят *** и тогава да влизат на принцпа какви заслуги са имали като дисиденти