IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen прави покупката на автомобил ненужна

Германският концерн се подготвя за преминаване към нов модел на търговия

Германският производител за Volkswagen залага всичко на електрическите превозни средства и вече не вярва в закупуването на класически автомобил. Компанията подготви програма „Превозно средство при поискване“ (или автомобил според нуждите), която може да революционизира търговията на дребно и да помогне за решаването на голям проблем в електрическата мобилност.


Volkswagen


Промяната предвижда всеки, които иска кола от компанията, в повечето случаи вече да не я купува с традиционния начин да го финансирате, а да плаща за използването. Като съобщава Automobilwoche, по този начин автомобилният гигант сериозно ще промени своя модел на продажби.

„Благодарение на мобилно приложение, производителят на автомобили променя своя бизнес модел: Досега клиентите са купували предимно превозни средства от Volkswagen, Skoda & Co., а в бъдеще те ще използват само тях“, обясняват запознати с програмата.

Разбира се, този принцип не е нов, тъй като и сега много компании предлагат абонаментни програми за новите си автомобили. За компания като Volkswagen обаче, която е по-вкоренена в установените структури, със сигурност това би било революция. В основата на новия модел за продажби ще бъде мобилно приложение, което очевидно ще бъде пуснато заедно с партньора Europcar, а след това ще бъде разпространено в отделните марки - включително VW, Skoda, Seat, Cupra.

„В бъдеще клиентите ще могат да използват приложението за лизинг или наемане на превозни средства, да избират абонамент или да използват споделяне на автомобили. Групата не иска сама да прави всички оферти. Що се отнася до споделянето на автомобили, групата ще работи по-тясно със стратегически партньори“, съобщава идточникът на Automobilwoche.

Споделянето на автомобили все още е доста непопулярно в Германия, но въпреки това Volkswagen и други производители на автомобили все повече разчитат на абонаментни модели. Така срещу фиксирана месечна основна сума получавате превозно средство за избран период от време. Някои доставчици добавят първоначална такса към основната сума. С абонамент не само се елиминира покупната цена на автомобила, но и много оперативни разходи - данъци, застраховки, поддръжка и обслужване, гуми и др., които се покриват от доставчика.


Volkswagen


В допълнение към фиксираните абонаментни такси, потребителят плаща само бензин или електричество, които са част от променливите разходи. Въпреки това, месечната такса, разбира се, е значително по-висока от лизинговата или финансовата ставка.

Все още не е ясно как ще изглеждат цените на моделите на VW. Идеята е да се използват концепции, при които съответният автомобилен производител остава собственик на превозните средства, особено на електрическите автомобили. В момента обаче те се продават доста бавно в Германия и много други страни от ЕС и също имат огромен проблем - остатъчната стойност на електрическите превозни средства е много по-ниска от тази на колите с двигатели с вътрешно горене.

Ако обаче клиентът вече не купува или взема на лизинг електрическото превозно средство сам, а плаща само за използването му, загубата на стойност може да няма значение, поне на пръв поглед. Това вероятно ще увеличи желанието на някои клиенти да изберат електрически автомобил вместо изпитан бензинов или дизелов двигател.

В този случай VW остава изложен на риск заради остатъчната стойност, но има други предимства. Според Automobilwoche дъщерното дружество на VW - Financial Services, печели „600 до 700 евро плюс застраховка“ от всеки договор за лизинг и автомобилите ще бъдат обвързани с VW или партньорски сервизи в дългосрочен план. Такава сервизна връзка може лесно да бъде посочена в договора за ползване. Това трябва да зарадва търговците на VW, чийто бизнес вече е все по-ограничен от спецификациите на производителя.

Друго предимство, ако клиентите не купуват автомобила, а го вземат на лизинг или под наем, е фактът, че VW има достъп до данните на автомобила след изтичане на договора за лизинг или наем. По този начин новите оферти могат да бъдат по-добре съобразени с клиента и да се получат данни за по-нататъшно използване на автомобила.

Що се отнася до електрическите превозни средства, има още един важен аспект - ако производителят остане във владение на превозното средство, той може също така да контролира рециклирането му след изтичане на живота му. В случай на батерийни клетки това означава рециклиране на суровини, което определено си заслужава. Според информация от индустрията акумулатор на превозно средство, който вече не може да се използва като тягова батерия, все още осигурява суровини на стойност около 2000 до 3000 евро.


0 от 500
  • #16
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Електротехник ( преди 3 седмици )
    Е, няма да се купя електричка, нито имам желание да я карам.Таблет имам.
  • #15
    8 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    В русия отдавна минаха на тоя бизнес, просто освен китайски коли на двойни цени, други не се продават.
  • #14
    24 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    То и сега човек може да си вземе кола под наем. Едва ли ще предложат нещо по-изгодно. На мен примерно ми трябва кола основно за петък, събота и неделя. Това са средно 12 дни на месец или 150 дни на година. Умножено по 40 евро са 6000 евро. За 5 години - 30 000. Ако купя кола за 30 000 евро, за 5 години ще съм платил още 6000 евро каско, 750 евро гражданска, 1250 обслужване. 8000 евро допълнително. Всичко 38000 евро, но ще имам остатъчна стойност 12 000 евро. Т.е. ще спестя 4000 и ще имам кола
  • #13
    28 rate up comment 0 rate down comment
    6_without_10 ( преди 3 седмици )
    Е това някой млад меринджей го е измислил...напънал се е и това мине родила главата. Сега някой трябва да реализира този шит и да почнат да се харчат едни милиарди за нещо, което няма да стане. Класика.
  • #12
    38 rate up comment 0 rate down comment
    Бай Х ( преди 3 седмици )
    Тоест бъдещето на VW е като на очуканите тротинетки разхвърляни тук-там по улуци и тротоари. Не мерси!
  • #11
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Няма ли кой?! ( преди 3 седмици )
    Да шитне Пепи Шекера, най-малкото за абсурдните му "преводи" и недоразбрани копирания!
  • #10
    28 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    В комбинация с идеята за 15-минутните градове, германците скоро ще вземат да заживеят на практика в "кибуци", което ще е върха на иронията и триумф на абсурдността на живия живот над най-развинтените фантазии.
  • #9
    28 rate up comment 6 rate down comment
    Propov ( преди 3 седмици )
    То убуу, ама аз искам едни деветнайски (минимум) да му обуя, да го сваля , да го втвърдя, бурията да е по шумничка, спортен филтър и още и още... абе може да е краставо, ама моето магаре си е моето магаре. Тия модерните споделяния, днес колата, утре жената, децата, току виж и спалнята ми някоя вечер ще е заета, и масата в кухнята... Ако пък ми посегнат на дивана пред телевизора, ще видат какво съм научил от филмите на Тарантино! С две думи - няма да стане тая работа!
  • #8
    22 rate up comment 1 rate down comment
    Хаха ( преди 3 седмици )
    Бъстър, вашите е трябвало да вземат 2-3к евро, като те продадат още в родилния дом, на някой в чужбина.
  • #7
    61 rate up comment 4 rate down comment
    Ха ха ( преди 3 седмици )
    Днес карат Мюмюн, Али и Айшето, а утре ще ми го предлагат този автомобил и на мен, заедно с неподправената миризма на дюнери и арабски мускус !ААА, мерси! Дано този иновативен модел не бъде възприет и от продавачите на бельо, но в съвременна Европа вече границите на нормалност отдавна са заличени!